Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Het jaarwiel

Datum: 15 / 02 / 2015

Heksen, paganisten en andere gelijkgestemden vieren gedurende het jaar een aantal van oudsher Keltische feesten, die sabbats worden genoemd. Zij volgen hierbij het Keltisch jaarwiel. De feesten hebben vooral te maken met de jaargetijden, die voor de landbouw heel belangrijk zijn. Men was erg afhankelijk van goede seizoenen voor een vruchtbare en rijke oogst om daarmee de winter door te komen. Een vruchtbare aarde was een grote levensbehoefte. Ook symboliseren alle sabbats -naast het veranderen van de seizoenen in de natuur- de innerlijke veranderingen in de mens. Ook wij volgen dezelfde cyclus van geboorte groei, aftakeling, dood en wedergeboorte. Ieder seizoen kent zijn eigen energie en eigen krachten en is een moment van transformatie.

De energie van een feest of festival werkt vaak al enige tijd vooruit en werk achteraf nog door. Je kunt die energie aanwenden voor je eigen persoonlijke groei. Elke cyclus die je meedraait geeft je de mogelijkheid om te groeien en dingen voor jezelf uit te werken. Van kwesties in dit leven tot veel dieper gelegen oude zaken. Meeleven met het natuurlijk ritme zal je op den duur (zo vind ik) helpen een heler mens te worden.

Winterse versiering
Voorafgaand aan een jaarfeest pas ik graag alvast mijn altaar aan

Stil staan bij de natuur

Jaarfeesten zijn de dagen in het jaar waarop je als heks nog eens extra stilstaat bij het jaargetijde en de magie die in de lucht hangt, Deze dagen markeren veranderingen in het seizoen. Ik merk dat jaarfeesten me bewuster maken van mijn heks-zijn en mijn band met de natuur. Ik herken de symboliek van de jaarfeesten in de dagen eromheen en probeer dan ook bewust bezig te zijn met die symboliek. Jaarfeesten maken me vrolijk. Het zijn immers feesten die gevierd willen worden! Echte feesten die horen bij mijn levenswijze, mijn levensovertuiging en mijn bewustzijnsniveau. Dagen van tevoren ben ik al bezig met de voorbereidingen. Hoe ga ik het vieren? Wat heb ik daarvoor nodig? Vier ik het alleen, met iemand samen of met een groep? Allemaal dingen om rekening mee te houden. Ik vind het heerlijk om ter voorbereiding van een jaarfeest mijn altaar al aan te passen, zodat ik er echt naartoe kan leven en de energie van het jaarfeest gedurende de weken voel opbouwen. Buiten maar ook binnenshuis.

Kies jouw manier van vieren

Jaarfeesten kun je heel uitbundig vieren; een groot ritueel, een uitgebreid diner, muziek, dansen, een grote groep mensen. Natuurlijk is dat heel gezellig, maar het vergt tegelijkertijd een hoop voorbereidingen. Wanneer ik een open jaarfeestviering plan, ben ik toch al snel drie weken bezig met de voorbereidingen. Dat houdt in, het bedenken van de activiteiten van de viering, promotie zodat mensen weten dat het er is, de viering op papier zetten en er een passend ritueel bij verzinnen, inkopen doen, locatie regelen en dan de viering zelf nog. Daarentegen kun je jaarfeesten ook heel goed alleen en ingetogen vieren, met een kleine cirkel in je huiskamer, bijpassende activiteiten en een passend diner om toch stil te staan bij het jaarfeest zelf.

Een pot luck leent zich uitstekend voor jaarfeestvieringen: laat iedereen iets lekkers meenemen!

Steeds weer anders

Het leuke aan het vieren van jaarfeesten is dat je dat op heel veel manieren kunt doen. Een jaarfeest heeft meerdere symbolieken waar je een viering omheen kunt bedenken. Ostara bijvoorbeeld: het schilderen van eieren is hierbij een wijdverspreid gebruik, maar de symboliek van vruchtbaarheid kun je ook op meerdere manieren interpreteren. Je kunt met Ostara cakejes bakken met een verstopte boodschap erin. Eet je het cakeje op, dan komt er iets tevoorschijn. Je kunt een natuurwandeling maken en letten op al het jonge leven om je heen. Je kunt zaaien; figuurlijk door bijvoorbeeld een sollicitatiebrief te schrijven en deze op de post te doen, of letterlijk door echte zaadjes in een potje te stoppen en deze op te kweken tot een mooie plant. Zo zie je maar dat er heel veel manieren zijn om een jaarfeest te vieren. Zoek eens naar verschillende manieren om jaarfeesten te vieren of ga voor jezelf na wat jíj bij het desbetreffende feest vindt passen. Dit kun je eventueel bundelen in een opschrijfboek of in je Boek der Schaduwen, zodat je er steeds weer bij kunt schrijven en zo je eigen jaarfeestendocument kunt samenstellen waaruit je voor elk jaarfeest inspiratie kunt opdoen.

Maak tijdens jaarfeesten een wandeling en kijk wat er in de natuur om je heen gebeurt

Diverse kalendermethoden

Er zijn twee methoden om de jaarfeesten bij te houden. Dat zijn de vaste kalendermethode en de veranderlijke methode, die zich baseert op de astrologie. Het jaarwiel begint op 31 oktober bij Samhain en gaat via Yule (midwinter of winterzonnewende op 21 december), Imbolc (2 februari), Ostara (lente-equinox op 21 maart), Beltane (het meifeest op 1 mei), Litha (midzomer of zomerzonnewende op 21 juni), Lughnasadh (ook wel Lammas genoemd, op 1 augustus) naar Mabon (herfstequinox op 21 september) om weer opnieuw te beginnen bij Samhain.

De seizoenen zijn echter behoorlijk veranderd sinds de tijd waarin de jaarfeesten voor het eerst werden gevierd. Op Lughnasadh vieren we bijvoorbeeld het eerste oogstfeest, dat het einde van de zomer en het begin van de herfst markeert. Maar op 1 augustus is het tegenwoordig écht nog hartje zomer en zijn de bladeren er nog lang niet klaar voor om van de bomen te vallen. En op 1 februari, waarop we met Imbolc het einde van de winter en het begin van de lente vieren, staat ons vaak nog een koude maand te wachten waarin soms zelfs nog sneeuw valt. Ik heb dit zelf best lastig gevonden, omdat de jaarfeesten die ik vierde voor mijn gevoel niet klopten met hoe ik de natuur om me heen ervaarde. Daarom ben ik erover gaan nadenken wanneer het voor mijn gevoel dan wél klopt. Nou is het bij het organiseren van een viering wat lastiger om van de traditionele data af te wijken, maar als je de feesten voor jezelf wil vieren vind ik niet dat het fout is om een ander moment te kiezen. Als jij pas het gevoel hebt dat het lente is als je zonder sjaal naar buiten kan, staat het je wat mij betreft vrij om pas Imbolc te vieren als het zover is.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: