Samen met andere heksen alles leren over hekserij: de sibbeversie van de Jaaropleiding Hekserij start binnenkort weer!

Aanmelden kan tot 30 april 2024 →

GROOTHANDEL                       LOGIN SHOP

Ben je al leerling aan de Hexcademy? Log dan hier in  →

Moderne vs.

Traditionele hekserij

De verschillen

Traditionele hekserij heet traditioneel, niet omdat traditionele heksen zich vasthouden aan tradities en vaste gebruiken, maar omdat tradities en gebruiken van weleer worden toegevoegd aan de hekserij die ze kennen. Toch is de term traditionele hekserij dubieus. Er zijn nog maar weinig heksenstromingen die ècht traditioneel zijn zonder sporen van moderne hekserij. Er wordt gezegd dat eigenlijk enkel Stregheria (Italiaanse hekserij) authentiek is gebleven.

Dat moderne hekserij/wicca zoveel andere heksenstromingen heeft beïnvloed is niet per definitie slecht. Gardner en zijn tijdsgenoten hebben gedegen onderzoeken gedaan naar folklore, tradities en gebruiken rondom hekserij. Ieder op een eigen manier en allen met de gedachte om dat stukje erfgoed niet verloren te laten gaan. Gardners wicca is groot en bekend geworden, maar hij was niet de enige die zich bezighield met het laten overleven van hekserij.

moderne-vs-traditionele-hekserij

Een wirwar aan stromingen

Gardnerians, Alexandrians, greencraft, druïdisme, paganisme, siouxwicca…. Hekserij kent veel stromingen tegenwoordig.

Toen ik met hekserij begon stuitte ik al snel op Stregheria. Lange tijd is dit de richting geweest waarin ik me verdiepte en waar ik alles over probeerde te weten te komen, maar over deze stroming is weinig bekend omdat de informatie met name binnen de families blijft die het beoefenen.
In mijn verdere onderzoek naar oude hekserij ontdekte ik andere vormen van hekserij, zoals de volkshekserij, groene hekserij en -magie en hagenhekserij. Over deze stromingen wordt de laatste jaren steeds meer geschreven, wat het onderzoeken ervan veel gemakkelijker maakt. Het zijn allen vormen van traditionele hekserij waarin de oude manieren van leven in en met de natuur, volksgebruiken, tradities en het werken met magie en rituelen bewaard is gebleven.

Volkshekserij, groene hekserij, stregheria en hagenhekserij hebben veel van elkaar weg en dus schaar ik ze allemaal onder traditionele hekserij: hekserij waarbij rituelen een ondergeschikt belang vormen en het vooral gaat om het gevoel van eenheid met alles om je heen, bij jezelf blijven als grootste bron van inspiratie, divinatie en andere volkse gebruiken. 

gecombineerde-hekserij

Gecombineerde hekserij

Pure traditionele hekserij heeft eigenlijk veel weg van de huidige spirituele therapeuten. Het waren de mannen en vrouwen die anderen heelden, en dat combineerden met vaak christelijke psalmen en spreuken en hun kennis over de sterren en de natuur.

Jaarfeesten werden wel gevierd, maar de 8 jaarfeesten zoals we die nu kennen bestonden niet. Vaak werden er maar 4 grote feesten gevierd. Er werd ook niet gewerkt met een drievoudige godin, maar met natuurlijke levenskracht die soms mannelijk en soms vrouwelijk is maar meestal onzijdig. Heksengroepen waren groepen die soms samenwerkten als dat nodig was, maar meestal werkte men individueel. En inwijdingen gebeurden spontaan op momenten dat ervaren werd dat de betrokkene toe was aan een volgende grote stap.

Waarom ik mij een traditionele heks noem

Traditionele hekserij zonder beïnvloeding van moderne hekserij bestaat dus eigenlijk niet (meer). Toch gebruik ik de term wel, omdat mijn manier van hekserij uitvoeren en beleven geen wicca is. Ik richt mij niet voornamelijk op de godin, op rituelen, en hanteer geen hiërarchie in mijn groepen. Mijn manier van heksen is natuurgericht, animistisch, gecombineerd met tradities en gebruiken uit Nederland.

Ik vind het belangrijk om deze oude tradities en gebruiken te blijven onderzoeken omdat ze mijn band met het land en de magie die daarin huist vergroten. Ook al ben ik niet geboren in Nederland, het grootste gedeelte van mijn leven woon ik hier en ik voel de band met de natuur waarin ik me zo graag begeef met iedere meditatie en met iedere bewuste verbinding die ik leg sterker worden. In folklore, sagen en legenden wordt niet alleen een stukje geschiedenis verteld, in veel van die verhalen zitten stukjes kennis over de beleving van de magische wereld. En dat is kennis waarnaar ik op zoek ben om te integreren in mijn hekserij!

traditionele-heks

Ontdek mijn producten

Heksenboekjes, maan- en jaarfeest altaarkaarten en meer!

Jaarfeestkaarten

Zet een Jaarfeestkaart op je altaar en word je bewust van de essentie van het jaarfeest dat eraan komt!

meer lezen →

Heksenboekjes

Leuke, informatieve kleine boekjes die dieper ingaan op diverse heksenonderwerpen.

meer lezen →

'Maanfase' kaarten

De Maankaarten leren je over de fases van de maan en laten je mee bewegen met de bijbehorende energie.

meer lezen →

'Volle maan' kaarten

De altaarkaarten 'Volle maan' helpen je om je ritueel af te stemmen op de betekenis van de maan van het moment.

meer lezen →

Grote boeken

Via uitgeverij AnkhHermes zijn nu ook 2 'grote boeken' van Lunadea uitgekomen vol weetjes, en met haar persoonlijke verhaal.

meer lezen →

Meld je nu aan voor de Lunadea nieuwsbrief

Geen spam-mails maar info over activiteiten en maandelijks een vollemaanritueel in je inbox!