Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Jaarfeesten vieren

Datum: 05 / 10 / 2016

Vroeger, toen men nog op en van het land leefde, speelden de jaarfeesten een belangrijke rol in het leven van alledag. De jaarfeesten markeerden de momenten van verandering in de natuur, wat weer betekende dat het moment was aangebroken om de volgende stap in de cyclus van zaaien en oogsten te zetten. Tegenwoordig worden deze feesten niet meer zo veelvuldig gevierd. Sommige feesten zijn overgenomen door het christendom. In sommige dorpen worden er nog wel oogstfeesten gevierd, om de traditie in ere te houden. En dan zijn er de heksen die de meeste feestdagen als jaarfeesten hebben geadopteerd.

Het eren van de natuurcyclus

Waarom vieren we deze feesten eigenlijk? Het zijn er acht in het jaar, acht dagen waarop men feestviert om de cyclus van de natuur te eren. Het altijd weer doordraaiende rad van vruchtbaarheid. Natuurlijk draait het wiel ook wel zonder onze vieringen door, maar als heks word je geacht eerbied te hebben voor alles dat leeft, groeit en bloeit. Voor de immense kracht van moeder natuur en vader tijd die tezamen het evenwicht van de natuur vormen. Die samen ieder jaar de vruchtbaarheid weer aan ons schenken. Die eer betoon je door de feesten te vieren en stil te staan bij deze magie in de wereld.

Met de acht jaarfeesten vier je het almaar draaiende rad van natuurlijke vruchtbaarheid

Verschillende data om te vieren

Voor de jaarfeesten bestaan verschillende data: de vaste data en de astrologische data. Zelf heb ik al langere tijd het gevoel dat zowel de astrologische als de vaste data niet altijd kloppen. Vandaar dat ik heel blij ben met het onderstaande rijtje van de natuurlijke “data” waarop een jaarfeest valt:

Samhain: bij de eerst vorst
Yule: Langste nacht (met twaalf dagen later de Twaalfde nacht)
Imbolc: het ontluiken van het eerste groen
Ostara: lente-equinox
Beltane: bloeien van de meidoorn
Litha: Langste dag
Lughnasadh: eerste graanoogst
Mabon: herfstequinox

Ga op je gevoel af

Zelf voel ik hier heel veel voor, maar daarbij komt wel een vraag op: in hoeverre speelt je eigen gevoel een rol bij het plannen van de jaarfeesten? Sommige mensen beweren dat het astrologische tijdperk de meeste kracht bezit, anderen zweren bij de van oudsher (?) gebruikte data, en weer anderen zweren bij de kracht van de natuur. In hoeverre staat het me vrij om, als ik het een mooie lentedag vind waarin ik de zomer al kan ruiken, die dag spontaan tot Beltane om te dopen?

Zoals ik al aangaf vertrouw ik het liefst op mijn gevoel. De energie om mij heen prikkelt mijn gevoel en intuïtie. Ik reageer daarop door het jaarfeest te vieren en de vernieuwde energie van het vernieuwde seizoen te eren. Is dat fout? Voor mij niet, maar ik twijfel er niet aan dat anderen mij dit kwalijk zullen nemen.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: