Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

10 manieren om Mabon te vieren

Datum: 20 / 09 / 2019

Mabon is de herfst-equinox, de tijd van de laatste oogsten. Mabon wordt ook wel herfstfeest of laatste oogstfeest genoemd.
In agrarisch gebied zie je dat de maïs nog op de velden staat, de appels nog aan de bomen hangen maar er moet deze maand nog worden geoogst om alles voor de vorst invalt te kunnen opslaan voor de winter.
Mabon valt in de tijd dat de natuur begint aan het terugtrekken van de groeikracht, de tijd waarin bladeren beginnen te verkleuren en vallen. Symbolisch gezien kan je dat vertalen naar: mabon is de tijd om rustig aan te gaan doen, minder energie te verspillen en na te denken over de veranderingen die plaatsvinden of die je nog wilt bewerkstelligen, wat je nog wilt oogsten nu het nog kan.
Veel heksen en pagans vieren Mabon rond 21 september. Het is de laatste oogsttijd, en zodoende ook de tijd om dankbaar te zijn voor de rijke oogst van het jaar. Nu is ook de tijd van balans, omdat met de equinox ook balans is in dag en nacht. Dus maak je balans op.
Hier volgen een paar voorbeelden van hoe jij Mabon kunt vieren.

#1 Vindt balans

Op Mabon is er balans, omdat dag en nacht even lang duren. Je kunt het thema balans op verschillende manieren in je ceremonie of ritueel terugbrengen. Maak een lijst van al je donkere en lichte kanten. Zet een weegschaal op het altaar. Doe een ritueel waarbij je van de lichte helft van het jaar letterlijk overstapt naar de donkere helft van het jaar. Leg een wit en een zwart lint in het midden van de cirkel naast elkaar en verdeel daarmee je cirkel in een lichte en donkere helft. Stap nu heel bewust van de lichte helft in de donkere helft.

pot-luckmaaltijden zorgen voor overvloed

#2 Houdt een pot-luck overvloedsfeest

Het is de tijd van oogst en overvloed! Dus nodig familie en vrienden uit voor een overvloedige maaltijd om de zomer af te sluiten en de herfst te verwelkomen.
Vier deze tijd van overvloed met een overvloedige maaltijd. Door er een pot-luckmaaltijd van te maken geef je het ook de kracht van delen mee. Pot-Luck betekent namelijk dat iedereen iets te eten en drinken mee neemt, zodat er samen een heleboel is. Zo kan je met redelijk lage kosten een héél overvloedige maaltijd creëren. Vraag iedereen om het eten te bereiden met seizoensgroenten en het in mooie schalen mee te nemen. Het oog wil ook wat en zo maak je er niet alleen een lekkere maaltijd van, maar ook een prachtige maaltijd.

#3 Oogst wat rijp is

Het symbool van mabon is de appel. Mabon is de tijd van de appeloogst. Vaak kan je in deze tijd van het jaar zelf appels plukken bij een appelboomgaard.
Appels zijn het symbool van wijsheid en magie. Pluk je eigen appels en voer appelmagie uit:

  • Snijd een appel in 9 stukken. Elk stuk staat voor een bepaalde wijsheid die je wilt vergaren. Eet nu de stukken op en neem zo de wijsheid in je op.

  • Schil een appel in 1 stuk. Doe een wens terwijl je de schil over je linkerschouder gooit.

  • Snijd een appel horizontaal door terwijl je hardop uitspreekt waarvoor je dankbaar bent. Je ziet dat het klokhuis de vorm heeft van een pentagram. Haal de zaden eruit en leg deze op je altaar zodat dat waarvoor je dankbaar bent bescherming krijgt.

  • Snijd een appel in 2 helften en deel deze met een geliefde, zo creëer je verbinding.

Wees dankbaar voor alles dat je hebt

#4 Doe een dankbaarheidsritueel

Dankbaarheid is ook een van de grote thema’s van Mabon. Meestal zijn we geneigd voor lief te nemen wat we allemaal hebben, maar sta eens bewust stil bij waar je allemaal dankbaar voor bent? Zorg dat je niet gestoord kunt worden, zet je telefoon uit (of op stil), doe je laptop uit en neem ècht eens de tijd voor jezelf om te mediteren. Zet rustige achtergrondmuziek aan, dim het licht, steek kaarsen op en brand wat wierook. Ga lekker zitten, sluit je ogen en leg je handen op je hart. Denk na over waar je allemaal dankbaar voor bent en spreek dat vol overtuiging en met gevoel hardop uit om het bewust in de andere lagen kenbaar te maken. Als je dankbaarheid uit, krijg je ook dankbaarheid terug! Dat is de wet van wederkerigheid in magie.

Spiegel jezelf en leer je donkere kant kennen

#5 Eer je donkere kant

Zonder donker is er ook geen licht. We richten ons vaker op onze positieve en lichte kant, dan op onze donkere kant. Nu de donkere helft van het jaar ingaat is het een mooie tijd om te kijken naar die donkere kant want er zijn ook echt positieve kanten aan deze donkere kant. Doe eens aan spiegelmagie, durf jezelf in de spiegel aan te kijken en die andere kant van jou te zien. Benoem die andere kant en de positiviteit ervan.

#6 Vier de herfst!

Mabon luidt de herfstperiode in! wat mij betreft de mooiste periode van het jaar, met alle kleuren. Ga naar buiten en snuif de geur van de herfst op, zie de prachtige kleuren, probeer blaadjes te vinden in alle kleuren van de regenboog, schop door bladerhopen, raap kastanjes, eikels, hazelnoten en andere noten op, pluk bramen en doe andere herfstactiviteiten. Neem al je herfstschatten mee om op je mabonaltaar of familiealtaar neer te leggen en geef je huis die vrolijke herfstsfeer mee.

#7 Vertel verhalen

In veel culturen was dit de tijd van bijeenkomsten en vieringen. De oogst was binnengehaald en er werd gedeeld in de oogst. Wanneer je elders werkte kon je nu naar huis omdat het werk op het land klaar was. Bij bijeenkomsten en vieringen werden er altijd verhalen verteld, zeker wanneer je lang weg was geweest zat je natuurlijk vòl verhalen. Maar tegenwoordig doen we dat niet zo veel meer.
Ga eens ouderwets zitten om elkaar verhalen te vertellen en voel wat dat met je doet! Hoe gemoedelijk en gezellig dat eigenlijk is.

Kom tot rust met de boommeditatie

#8 Vergroot je energie

Met Mabon verandert de energie van een lichte en actieve energie in een meer introverte, berustende, teruggetrokken energie. Het is de tijd van rust en op krachten komen. Energie opdoen in plaats van uitsturen.
Doe een ritueel om de openheid en extraverte uitstraling die je gedurende de zomertijd hebt aangenomen bewust in te trekken om je klaar te maken voor de wintertijd, zoals de natuur ook begint met terugtrekken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door middel van een boommeditatie, bijvoorbeeld. Of beeld het uit (van gespreide uitzendende armen naar je armen kruislings gesloten voor je borst)

#9 Maak huis en haard winterklaar

Maak je huis gezellig met een mabon-altaar

Met de intrede van de herfst begint ook de tijd waarop we steeds meer binnenshuis zullen zijn. Het word te koud voor buitenactiviteiten en we brengen veel liever onze tijd binnen door, waar het warm en gezellig is. Bij het winterklaar maken hoort ook opruimen wat niet meer van toepassing is, schoonmaken, en zuiveren. Neem je tijd voor een huiszuivering, een persoonlijke zuivering, laadt je amuletten en andere beschermers opnieuw op, Maak het gezellig en hang herfstversiering op en decoreer dat met beschermende symbolen. Hang een krans aan de voordeur en takken met mooie versiering voor het raam. Veel decoratie kan je héél gemakkelijk ‘omtoveren’ naar amuletten en talismans zonder dat anderen dat direct door hebben!

#10 Laat los wat niet meer dient

De natuur laat het groen los Blaadjes vallen en dit is de tijd van loslaten. Als heks is dit de perfecte tijd voor loslaatrituelen. Het bekendste loslaatritueel is het opschrijven waar je vanaf wilt en het briefje verbranden in een ketel. Maar je zou het briefje ook in stromend water kunnen laten wegdrijven. Je kunt er zelfs een bootje van vouwen. Of maak er een vliegtuigje van en laat het weg zweven. Maak er een vlieger van. Schrijf het eens op bladeren en laat dat samen met andere bladeren op de grond wegrotten. Begraaf het. Of laat zelfs het opschrijven los en projecteer dat wat je wilt loslaten in de bladeren. Als je het loslaten wilt symboliseren zou je ook een tak met nog groene bladeren kunnen nemen en de bladeren daar af kunnen plukken terwijl je uitspreekt wat je wilt loslaten. 
Wees creatief in je symboliek van loslaten en denk voorbij het geijkte briefje om te verbranden.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...