Leer meer natuur in je hekserij en je leven te verweven in de Jaaropleiding Groene Hekserij.
Schrijf je nu in voor de interesselijst om je straks met korting aan te melden! →

GROOTHANDEL                       LOGIN SHOP

Ben je al leerling aan de Hexcademy? Log dan hier in  →

Wat is hekserij?

Geen bezems maar bomen

De meeste mensen denken bij hekserij aan vrouwen die op een bezem vliegen en met volle maan naakt om een vuur dansen. Lelijke, krom lopende oude vrouwtjes met duivelse gedachtes, alleen denkend aan haat, wrok en slechte dingen. Sprookjes en verhalen hebben er in de loop der jaren niet aan bijgedragen dat dit beeld van heksen werd weerlegd. Toch zie ik een groeiende interesse in hekserij ontstaan. Mensen deinzen er niet meer voor terug om wat magie aan het leven toe te voegen, en in hun zoektocht naar een spirituele en natuurgerichte invulling van het leven kruisen velen zo ook het heksenpad.
wat-is-hekserij

Hekserij is een kunde

De kunde van het werken met de natuurlijke bezieling. Daarom wordt het ook wel een natuurreligie genoemd, alhoewel hekserij zélf geen religie is. Heksen voelen aan dat de natuur en alles dat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht… Eigenlijk alles bestaat uit energie en stamt af van dezelfde bron.

Dat is geen nieuwe theorie. In het hindoeïsme spreekt men van akasha; het principe waarbij de natuur uit vier elementen is geschapen: water, vuur, aarde en lucht. Ook het boeddhisme en de theosofie kennen een dergelijke bron van energie van waaruit alles is ontstaan, onderverdeeld in de vier elementen. Binnen hekserij gaat men van datzelfde principe uit.

Alles stamt af van dezelfde oerbron, die je weer kunt opdelen in de vier elementen. Deze elementen hebben weer eigenschappen waarin je alles om je heen kunt categoriseren. Zo staat water voor emoties en gevoel, vuur voor liefde en transformatie, aarde voor standvastigheid en materiële zaken en lucht voor communicatie en creativiteit.

Het vieren van de veranderingen

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen, de cycli van de natuur. De veranderende seizoenen en de cycli van de maan doorlopen wij zelf ook, maar de meeste mensen zijn zich daar niet van bewust. Omdat heksen zich wél bewust zijn van het meebewegen met de natuurlijke veranderingen en ritmen, ervaren ze ook het inzicht die de verschillende cycli ons geven. Het stilstaan bij deze ritmen en cycli doen heksen middels rituelen en vieringen van de jaarfeesten (seizoensmarkeringen) en maanfeesten (volle manen en soms donkere manen).

Een stukje geschiedenis

Over hekserij

Hekserij kent vele namen; heidendom, paganisme en wicca zijn de bekendste benamingen, en toch hebben al die benamingen weer kleine verschillen. Hekserij is een duidelijke maar beladen benaming voor het werken met de natuurlijke bezieling of levenskracht (magie). Paganisme is het Engelse woord voor heidendom (maar in Nederland weet men vaak niet waar je het over hebt als je over Paganisme spreekt), en wicca is een modernere en ceremoniëlere versie van hekserij; in 1951 opgezet en groot gemaakt door Gerald Gardner. Binnen deze benamingen van min of meer hetzelfde zijn weer andere stromingen die de nadruk leggen op nét een ander onderdeel binnen hekserij. Al die verschillende stromingen en tradities kunnen beginnende heksen nogal verwarren.

Ikzelf ben van mening dat je moet doen wat het beste bij jou past. Verdiep je in de materie en haal eruit wat goed voelt. Dat noemen we binnen hekserij eclectisch werken; samenvoegen van elementen van hekserij tot een persoonlijke mengelmoes. En misschien is niet iedereen het daarmee eens, je bezoedelt daarmee immers de bestaande tradities, maar je kunt mij niet vertellen dat de vroegere beoefenaars niet hetzelfde deden. Gerald Gardner -de man die wicca zo groot heeft gemaakt- deed dat ook, en zijn mengelmoes van traditionele hekserij, stregheria (Italiaanse hekserij), Golden Dawn (de naam van een groep die aan ceremoniële magie doet) en vele andere door hem bestudeerde stromingen is nu een wereldwijd erkend en gevolgd systeem van hekserij.

Ik als heks


Ik stort me al jaren vol overtuiging in het bestuderen van hekserij!

In het begin erg fanatiek: ik had een altaar, las tientallen boeken per maand, was lid van meerdere fora en sprak elke avond met andere heksen, zat in een coven, etc. Maar nu, na ruim 20 jaar, is het spannende er een beetje af en heb ik gemerkt dat werktuigen handig zijn, maar dat gedachtekracht sterker is, dat rituelen mooi zijn maar de essentie van een ritueel jouw intentie is.

Voor mij is alles om me heen magisch. Ik heb geen richtlijnen nodig voor een levenswijze waarbij ik me goed voel. Ieder mens is anders en uniek, en iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Als iets goed voelt dan is dat goed, ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Het woord heks is beladen, maar wordt tegenwoordig vaak als geuzennaam gebruikt. Mijn eigen weg bewandelen werkt erg bevrijdend, maar ik ben nog lang niet uitgelopen. Ik heb nog een hele hoop te leren en zal hier op deze website en via mijn social mediakanalen met jullie delen.

heks_lunadea

Ontdek mijn producten

Heksenboekjes, maan- en jaarfeest altaarkaarten en meer!

Jaarfeestkaarten

Zet een Jaarfeestkaart op je altaar en word je bewust van de essentie van het jaarfeest dat eraan komt!

meer lezen →

Heksenboekjes

Leuke, informatieve kleine boekjes die dieper ingaan op diverse heksenonderwerpen.

meer lezen →

'Maanfase' kaarten

De Maankaarten leren je over de fases van de maan en laten je mee bewegen met de bijbehorende energie.

meer lezen →

'Volle maan' kaarten

De altaarkaarten 'Volle maan' helpen je om je ritueel af te stemmen op de betekenis van de maan van het moment.

meer lezen →

Grote boeken

Via uitgeverij AnkhHermes zijn nu ook 2 'grote boeken' van Lunadea uitgekomen vol weetjes, en met haar persoonlijke verhaal.

meer lezen →

Meld je nu aan voor de Lunadea nieuwsbrief

Geen spam-mails maar info over activiteiten en maandelijks een vollemaanritueel in je inbox!