Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

10 manieren om Lughnasadh te vieren

Datum: 18 / 07 / 2019


Fotograaf: Ronald Beuwer

Fotograaf: Ronald Beuwer

Lughnasadh (loe-na-sa, wordt ook wel Lammas genoemd) is een viering van de eerste oogst. De oogst is een belangrijk moment op het wiel van het jaar en is het signaal dat niets in de natuur en in het leven hetzelfde blijft. Alles is steeds aan verandering onderhevig.
Ook al vier je Lughnasadh in de zomertijd, toch voel je duidelijk dat de herfst is aangebroken. Het voelt als een herfstviering. De oogst geeft het dat herfstgevoel mee van reflectie. Waardeer de warmte nu het nog kan en voordat de donkere dagen weer aanbreken. Deze viering gaat om de waardering van wat je hebt, en het inzicht in de veranderingen die gaan komen.

De naam van dit feest

Deze viering op 1 augustus heeft vele namen. Het wordt ook wel het eerste oogstfeest genoemd, of Lammas. Maar de meeste pagans en heksen noemen dit feest Lughnassadh of een naam die daar op lijkt – Lughnassa/Lugnasa/Lughnasa. Het was hoogstwaarschijnlijk een Iers-Celtische feestdag, net als Samhain en Beltane. Lammas is the Christelijke naam van een feestdag die in dezelfde tijd van het jaar wordt gevierd. Er wordt ook wel gezegd dat Lammas een feestdag is dat werd gevierd door de Angelsaksen. Persoonlijk denk ik dat het niet uitmaakt hoe je deze feestdag noemt. Het gaat om het gevoel dat je erbij hebt.

Suggesties voor het vieren van Lughnasadh


Lughnasadh brood

Lughnasadh brood

#1 Brood bakken

Er is geen betere manier om Lughnasadh te vieren dan door zelf een brood te bakken! De oorspronkelijke manier van Lughnasadh vieren is sterk verbonden met het oogsten van het graan en het bakken van het eerste brood van dat eerste graan.
Je kunt natuurlijk brood bakken in je eigen oven, maar Lughnasadh is eveneens een vuurfeest dus denk er eens aan om brood te bakken boven en kampvuur. Zo combineer je beide eigenschappen van dit oogstfeest: het vuur en het brood.

#2 Beschermingsritueel

Het eerste graan van de oogst werd vroeger gezien als een beschermer. Met het krieken van de dag verzamelden families op de akkers om het graan te oogsten. Deze werd bij thuiskomst gelijk gemalen en brood van gebakken. Dit brood werd vervolgens weer verkruimeld en de kruimels werden om het huis gestrooid voor bescherming tegen kwade krachten.
Alhoewel dit uiteindelijk een christelijke traditie is geworden, lijkt het erop dat deze traditie van veel vroeger oorsprong is. Dus bak een brood en gebruik de kruimels als beschermer, net als onze voorouders dat deden!

#3 Eerste oogst

Wanneer je een tuin hebt met daarin voedsel dat geoogst moet worden, bekijk dan wanneer alles rijp is voor de oogst! Misschien duurt dat nog even, aangezien fruit pas et het tweede oogstfeest (Mabon) geoogst moet worden. Maar aangezien het nu het eerste oogstfeest is, inspecteer je tuin eens op wat er al wél geoogst kan worden, en maak daar een kleine ceremonie van!
In plaats van gedachteloos rijpe druiven en tomaten af te plukken, kun je dat ook in volle bewustzijn doen en de plant en Moeder Aarde danken voor de gulle gaven.
Als je geen tuin hebt, kun je eens opzoeken of er een pluktuin in de buurt is.


386.jpg

#4 Maak vuur

Zomerfeesten zijn doorgaans ook vuurfeesten. De warmte van d zon wordt geassocieerd met vuur. Dus maak vuur bij je Lughnasadhviering en eer op die manier de laatste warmte van de zomer. Bak broodjes boven het vuur, verbrand takken in het vuur waarin je hebt gekerfd wat je kwijt wilt, offer kruiden aan het vuur, of bouw van stro en takken een (kleine!) wicker die je symbolisch verbrand.
In de festivalwereld is Castlefest een bijzonder feest dat helemaal draait om Lughnasadh. Het bijzonderste is de grote Lughnasadhviering op zaterdagavond waarbij een enórme wickerman wordt ontstoken. Net als in oude tijden.

#5 Maak graanpopjes

De eerste graanhalm werd niet alleen gebruikt om een beschermend brood mee te bakken, van de graanhalmen zelf werd een graanpop gemaakt. Soms was het een klein popje die in de buurt van de haard werd bewaard ter huisbescherming, soms was het een heel grote pop die namens de hele gemeenschap in de fik werd gestoken. Het vuur stond symbool voor het ontdoen van oude resten van het afgelopen jaar. De as werd bewaard om later bij Imbolc weer over het land uit te strooien en zo de warmte van dit jaargetijde aan het dan nog koude land mee te geven. Ten teken om op te warmen. Zulke grote stropoppen worden wickers genoemd.


lugh.jpg

#6 Eer Lugh

De Keltische god Lugh is degene die zijn naam heeft verbonden aan dit jaarfeest. Hij is de god met vele eigenschappen. Hij is een krijger, een zonnegod, een leider, de god van de ambachten, de handel, smeden, techniek en wordt gezien als een Vader-god.
Omdat hij zoveel talenten heeft is elke manier waarop je hem eert een goede manier. Maar probeer eens iets voor hem te maken, als god van de ambachten zal hij dat waarderen.

#7 Mediteer op overvloed

De natuur heeft zoveel nieuw leven voortgebracht tijdens de lente en de zomer! Bedenk eens wat voor nieuws jij dit jaar hebt mogen verwelkomen en waar jij allemaal dankbaar voor bent. Breng hoofd, hart en ziel in balans, zodat je de energie van dit seizoen kunt oogsten en overvloed kunt blijven aantrekken. Zoals de aarde steeds blijft uitbreiden en groeien, zo kun jij dat ook blijven doen. En hoe meer jij je dankbaarheid toont aan de natuur en je bewust bent van de cyclus en hoe jij daar onderdeel van bent, hoe meer jij je zult openstellen voor de overvloed die aanwezig is.

#8 Maak een bezem

De bezem is een bekend heksenwerktuig en wordt gebruikt om ceremonieel de vloer te vegen en zo de hele ruimte te ontdoen van negatieve energie. Lughnasadh is een goed moment om materialen te verzamelen. Nu er al takken beginnen te vallen kun je mooi takken bij elkaar zoeken voor je bezem.

#9 Offer graan aan de aarde

Een manier om je dankbaarheid voor de overvloed aan de aarde te tonen is om de eerste schoof graan weer terug aan de aarde te offeren. In ruil daarvoor zal de dankbaarheid van de aarde dusdanig groot zijn dat alle overvloed nog groter wordt en de oogst nog succesvoller zal zijn. Dus offer iets als jij gaat oogsten, want wat je uitstuurt aan energie zal bij je terugkomen in meervoud.


719.jpg

#10 Brand een groene kaars

Tot slot: brand een groene kaars op je altaar of andere prominente plek in huis om je te verbinden met de Lughnasadh-energie. Neem een moment om de verbinding met de thema’s van dit feest te voelen: overvloed, oogst, losmaken. Spreek je dankbaarheid en waardering uit voor alle zegeningen die op jouw pad zijn gekomen, voor de mensen om je heen, voor je huis, voor je gezondheid.

Pas je altaar aan om gelijk in de stemming te komen van een jaarfeest. Maak gebruik van de kleuren van een seizoen of jaarfeest, leg een kleed over het oppervlakte en leg er decoratie op die te maken heeft met het jaarfeest. Voor Lughnasadh kun je geeltinten gebruiken, goud en lichtbruin. Tinten die doen denken aan graan! Zet er een kandelaar op en bind daar linten aan. Pluk een bos graan of grassen en leg die op je altaar. Leg graanpopjes, bloemen van een graanveld, zoals margrieten, korenbloemen, munt en zonnebloemen neer. Kristallen die passen bij Lughnasadh zijn: citrien, aventurijn, kwarts en tijgeroog.

Wees dankbaar voor de overvloed in deze tijd van het jaar! En bedenk je, dat terwijl de zomer tot een einde komt, de herfst begint. En dat betekent nog meer overvloed, mooie kleuren, nog een laatste paar warme dagen en de aanloop naar samhain en het seizoen van de heks!

Hoe noem jij dit feest? Eerste oogstfeest, Lammas of Lughnasadh?
En hoe vier jij het?

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen.✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn Facebook Community

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...