Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De haas en zijn link naar Ostara, Pasen, hekserij en mythe

Datum: 06 / 03 / 2020

Waarom is de haas het symbool van Pasen? Hoe kan je het springen van een haas in jouw stappen integreren om de vruchtbare energie van de lente uit te stralen?

De mythe van Ostara en de haas


Kunstenaar: Amanda Clark

Kunstenaar: Amanda Clark

Ostara/Eostre is de Germaanse godin van het ochtendgloren en de lente – beide associëren een nieuw begin. De mythen over Ostara vertellen hoe zij verantwoordelijk is voor het terugbrengen van de lente na iedere winterperiode. Maar een keer was ze te laat, omdat ze een stervende vogel in de sneeuw vond en ze die niet achter kon laten. Ze bracht de vogel tot leven door het de gedaante van een witte haas te geven die ze Lepus noemde. Om de originele vogelvorm toch nog eer te bewijzen gaf ze de haas het vermogen om eieren te leggen, één dag per jaar! Maar de haas mocht de eieren niet houden dus moest ze weggeven. Dat gebeurde op de dag dat de lente begon, tijdens het Ostarafeest.

Het bijzondere is dat de haas wereldwijd het symbool is van lentegodinnen. Ook de Noorse godin Freya had hazen bij zich.

De haas als symbool voor vernieuwing

Ostara bracht niet alleen een stervend dier terug tot leven, ze gaf het eveneens een nieuwe gedaante. De van gedaante verwisselde haas was het resultaat van twee zeer grote en krachtige magische handelingen die vernieuwing brachten, op een manier die niet te bevatten is.
Door deze mythe is de haas het symbool geworden van verandering en gedaanteverwisselaar. Daarom word de haas in mythen vaak afgebeeld als de familiar (dierengezel) van heksen. Misschien dat de vlugheid van een haas er ook mee te maken heeft. Het is een moeilijke opdracht om een haas te vangen. Het lijkt daarbij dikwijls of de haas in het niets verdwijnt.
Een andere eigenschap van de haas is het verwisselen van kleur in de winter en de zomer. Het is ook een letterlijke gedaanteverwisselaar door bij aanvang van het koude en warme seizoen zijn vacht te wisselen.

De haas en de maan

De associatie bij de lente is met name de terugkeer van het licht en de warmte, en niet zozeer de maan. Maar als je kijkt naar de symboliek van de haas word hij met name aan de maan gekoppeld.
In Egypte wordt de haas gezien als een androgyn wezen die tussen mannelijk en vrouwelijk kan wisselen, met medewerking van de maan.
In China zien ze een haas in de maan in plaats van een man in de maan. Deze haas is de boodschapper van de maangodin en vermaalt een levenselixer met een stamper en vijzel, dat via de manestralen bij de mensen komt.
In het oude Griekenland en Rome werd de haas gelinkt aan liefde, lust, familie-uitbreiding, vruchtbaarheid en nieuw leven. Het eten van hazenvlees zou vruchtbaarheidsproblemen oplossen en je libido vergroten. Maar dan moet je het minimaal negen dagen achtereen eten.

De haas gebruiken in jouw rituelen

Hoe je de lente ook viert – of dat nu in een ostararitueel is of in een paasviering – het vieren heeft te maken met het vieren van een nieuw begin. De winter is zichtbaar ten einde! Planten zijn uitgelopen en tonen hun groei en er zijn al lammetjes geboren. De lente is de tijd van hernieuwde energie en nieuwe motivatie. Nu heerst er groei, en heb je het idee dat je meer kunt doen dan voorheen.
De haas symboliseert dat allemaal, door zijn vermogen tot gedaanteverwisseling en zijn snelheid. Door de haas als symbool voor vernieuwing, groei en vruchtbaarheid in je lenteviering op te nemen geef je die symbolieken extra mee aan de magie die je uitvoert.
Zet een afbeelding van de haas op je altaar. Leg wortelen neer op het altaar en eet ze op. Maak het gebaar van de hazenoren om jezelf te transformeren tot haas. Spring als een haas. Het is geen kinderspel en voel je niet stom als je dat doet, maar voel daarin de speelsheid van de haas en hoe met elke sprong die je maakt er verandering teweeg wordt gebracht. Hoe je met elke hap wortel die je neemt je een stukje lente tot je neemt.

 


wie-is-lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...