Leer meer natuur in je hekserij en je leven te verweven in de Jaaropleiding Groene Hekserij.
Meld je voor 31 augustus 2024 aan met korting! →

GROOTHANDEL                       LOGIN SHOP

Ben je al leerling aan de Hexcademy? Log dan hier in  →

covens-sibbes-heksengroepen

Covens, Sibbes en Heksengroepen

Verschillende soorten

In met name de wat oudere heksenboeken word er vanuit gegaan dat je in een coven (heksenkring) zit, rituelen uitvoert met een groep, je zou pas heks zijn na een inwijding door een hogepriester en hogepriesteres, etc. Ondanks dat covens maar moeilijk te vinden zijn en er tegenwoordig best veel cursussen te volgen zijn over hekserij krijg ik heel veel vragen over heksenkringen. Met name beginnende heksen willen dolgraag in contact komen – en liefst ook toetreden – tot een coven om op die manier onder begeleiding te leren wat hekserij werkelijk inhoudt.

De ervaring binnen een heksenkring

Heksengroepen zijn omgeven met een mystiek van geheimzinnigheid, maar eigenlijk zijn het groepjes geïnteresseerden die bijeen komen – vaak onder leiding en begeleiding van iemand. Je leert er over hekserij, hoe je hekserij in de praktijk kunt brengen en de dieper liggende ethiek en gedachtes van hekserij en magie. Je leert over verschillende soorten hekserij, een stukje geschiedenis, de kenmerken van de traditie die de groep volgt, magisch werk en alle andere dingen die als basis voor rituelen goed zijn om te weten. Je leert alles dat bij het ritueel belangrijk is en leert verschillende divinatiesystemen beheersen. Ook leer je het basisritueel uitvoeren en werken op magisch gebied.

Sibbe of Coven?

Geen vergadering maar een familie

Omdat ik een traditionele heks ben, heb ik er bewust voor gekozen om de heksengroepen die ik begeleid geen coven te noemen. Het woord coven wordt gebruikt in moderne hekserij en uit onderzoek is gebleken dat het woord weliswaar in het oud-Engels bestond, maar dat het zelden werd gebruikt en zéker niet in de context waarin het nu veelvuldig wordt gebruikt. Coven betekent namelijk vergadering.

Het woord sibbe is een oud-Germaans woord voor ‘groep die aanvoelt als familie’. Ook deze term werd niet direct gebruikt voor heksengroepen, het werd gebruikt als aanduiding van een stam of clan. Omdat ik heb ervaren dat heksengroepen door de intensieve begeleiding en samenwerking al snel aanvoelen als een gekozen familie vol nieuwe broers en zussen, vond ik de benaming sibbe passender dan coven.

sibbe-of-coven

Begeleider op het heksenpad

Ik ben geen strenge juf of hogepriesteres. Ik zie mijzelf meer als een begeleider op het heksenpad die toevallig ervaring heeft in het begeleiden van heksen op hun leerweg. Het is zo mooi om te zien hoe de heksen groeien gedurende hun tijd in de sibbe! De samenstelling van de groepen is divers: van onervaren en nieuw tot ervaren heksen hebben zich aangesloten, vrouwen zowel als mannen. Toch hoor ik van iedereen terug dat elke sibbe-avond een leerzame avond is en ze steeds weer nieuwe dingen leren. Nu is het níet zo dat ik elke sibbe-avond bepaal waar we het over gaan hebben. In de groep leren we van en met elkaar. Dat betekent dat iedereen in de sibbe samen bepaalt waar we het over gaan hebben, dat elke sibbe-heks zijn/haar kennis deelt en we op die manier een brede basis aan kennis opdoen.

deelnemen-in-een-sibbe

Deelnemen in een sibbe

Op dit moment zijn er geen beschikbare plekken meer in de sibbes.

Wil je meer leren over hekserij, dan kan je je aanmelden voor de Hexcademy. Daarin zullen in de loop van de tijd steeds weer nieuwe cursussen worden toegevoegd. Via deze cursussen krijg je in principe eenzelfde opleiding als in de sibbe, alleen dan online en in delen.

Of word lid van Lunadea’s Heksenketel, mijn Facebookforum waar honderden heksen lid van zijn en er elke dag gezellig wordt gepraat over hekserij.

Meld je nu aan voor de Lunadea nieuwsbrief

Geen spam-mails maar info over activiteiten en maandelijks een vollemaanritueel in je inbox!