Samen met andere heksen alles leren over hekserij: de sibbeversie van de Jaaropleiding Hekserij start binnenkort weer!

Aanmelden kan tot 30 april 2024 →

GROOTHANDEL                       LOGIN SHOP

Ben je al leerling aan de Hexcademy? Log dan hier in  →

FAQ

Veel gestelde vragen over traditionele hekserij, en de antwoorden!

Je bent niet voor niets op mijn website gekomen… ik kan me voorstellen dat je veel vragen hebt over hekserij en wat heks-zijn inhoudt. Met onderstaande antwoorden hoop ik je meer duidelijkheid te geven. Staat jouw vraag er niet tussen, dan kun je me altijd even een berichtje sturen!

faqs-lunadea

Wat is Traditionele Hekserij?

Heksen voelen dat de natuur en alles dat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Dat is de energie waarmee heksen werken en die we kunnen sturen.

Traditionele Hekserij is heel praktisch van aard, het werkt, en daarom bestaat het nog steeds. Het is een Kunde en geen religie, het heeft geen dogma’s of regels en je bent vrij om jouw eigen vorm van hekserij zelf in te vullen. Het is een leerweg waarbij je jezelf snel zult leren kennen.

Lunadea.nl is er voor iedereen die antwoorden zoekt over hekserij, die zijn/haar leven wil veranderen en hekserij wil leren kennen.

Is Traditionele Hekserij hetzelfde als Wicca?

Traditionele hekserij heet traditioneel, niet omdat traditionele heksen zich vasthouden aan tradities en vaste gebruiken maar omdat tradities en gebruiken van weleer worden toegevoegd aan de hekserij die ze kennen.

Traditionele hekserij is voor mij een manier om met hekserij bezig te zijn zonder grote rituelen. De magie zit in kleine alledaagse dingen en daar schuilt een grote kracht in. Traditionele hekserij is een heel natuurlijke manier van hekserij beoefenen. Natuurlijk als in: dicht bij jezelf, maar eveneens natuurlijk omdat de natuur een grote rol speelt.

Pure traditionele hekserij heeft eigenlijk veel weg van de huidige spirituele therapeuten. Het waren de mannen en vrouwen die anderen heelden, en dat combineerden met vaak christelijke psalmen en spreuken en hun kennis over de sterren en de natuur. Jaarfeesten werden wel gevierd, maar de 8 jaarfeesten zoals we die nu kennen bestonden niet. Dat is een samenvoeging van feestdagen uit diverse culturen. De drievoudige godin is ook een samenvoeging uit diverse culturen. Covens onder leiding van een hogepriester en hogepriesteres is ook een toevoeging van Gardner en consorten. Priesterschap gebeurde in aparte ordes. Dat dit in moderne hekserij samen gaat met de gebruiken van de helers is nieuw.

Dat moderne hekserij/wicca zoveel andere heksenstromingen heeft beïnvloed is niet per definitie slecht. Gardner en zijn tijdsgenoten hebben gedegen onderzoeken gedaan naar folklore, tradities en gebruiken rondom hekserij. Ieder op zijn/haar eigen manier en allen met de gedachte om dat stukje erfgoed niet verloren te laten gaan. Gardners wicca is groot en bekend geworden, maar hij was niet de enige die zich bezighield met het laten overleven van hekserij.

Hoe weet je of je een heks bent?

Het heks-zijn is een gevoel dat in je zit, dat je ervaart en kunt leren herkennen. De meeste heksen hebben deze herkenning vroeg of laat ervaren. Dat kan door het lezen van een boek of tekst zijn geweest, door een gesprek met een andere heks of door het zien van een documentaire.

Je hoeft niet al op jonge leeftijd te weten dat je heks bent. Sommige mensen zijn hun hele leven heks, maar noemen zich niet zo. Soms omdat ze dat niet willen en soms omdat het ook niet in ze op zou komen om zichzelf zo te noemen. En er zijn ook nog mensen die bij het woord heks echt aan de lelijke, oude sprookjesheks denken.

Veel heksen hebben zich altijd wel een beetje anders dan anderen gevoeld. Als kind geloofden ze andere dingen, zagen andere dingen en voelden andere dingen. Ze hielden zich misschien wel meer bezig met de seizoenen, met plantjes en dieren. Misschien wel zagen ze elfjes. Maar het kan ook zijn dat dat niet zo is en dat ze als kind helemaal geen vreemde ervaringen en gevoelens hadden.

Het heksengevoel is voor iedere heks/iedere individu weer anders. Daarom is het ook moeilijk uit te leggen of te bepalen of je wel- of niet een heks bent. Alleen jij zelf kunt bepalen of je heks bent of niet. Niemand anders kan of doet dat voor je, omdat het iets heel persoonlijks is. Maar als je bij het lezen van heksensites, boeken over hekserij en andere zaken het gevoel krijgt dat het bij je hoort, als je ontroerd raakt, herkenning ziet, herinneringen voelt, dan is de kans groot dat je de heks in jezelf herinnert.

Ik wil graag meer leren over hekserij, waar begin ik?

Allereerst moet het gevoel er zijn dat je één bent met de natuur, dat je er deel vanuit maakt, dat je de seizoenen kunt voelen en je je gewoonweg een heks voelt. Meditatie, elementmeditaties, versterkt dit gevoel van verbondenheid en zorgt ervoor dat je de elementen gaat leren herkennen in jezelf en om je heen.

Het vieren van de seizoensfeesten is ook een manier om deel te geraken van deze kosmische energie en de magie te leren herkennen en toepassen.

Meld je aan op een heksenforum en leg contact met andere heksen. Ga naar een heksencafé of open viering en praat er met anderen over.

Tegenwoordig is hekserij makkelijker toegankelijk. Er zijn diverse cursussen, workshops en opleidingen te vinden via internet. Toch is het fijn om een richting te hebben als je het heksenpad gaat bewandelen. Begin dan met lezen! Er zijn een hele hoop heel goede boeken over hekserij geschreven.

Wat doen heksen?

Heksen zijn allereerst mensen zoals jij en ik, je kun je vinden in allerlei beroepen, van groenteboer tot advocaat. We hebben gewone gezinnen en zijn niet immuun voor de dagelijkse beslommeringen. Ook wij doen de afwas en brengen de kinderen naar school.

Heksen zijn zich echter bewust van hun plaats in de natuur, we bieden een helpende hand als genezers, helpen antwoorden te vinden op prangende vragen en zijn op een spirituele manier begaan met onze moeder aarde. Wij vieren onze eenheid met de natuur door oogstfeesten en zonnefeesten. Wij beoefenen magie in het maanlicht met behulp van de natuurkrachten. Veel heksen vinden kennisoverdracht ook een belangrijke taak. Ik ben zo’n heks en daarom geef ik cursussen, workshops, lezingen en ben ik zo open via deze website en social media om kennis te delen.

Kan iedereen heks worden?

Iedereen kan een heks zijn.

Heksen sluiten niemand uit, en er zijn echt geen vastomlijnde regels waaraan je je moet houden. Zolang jij je heks voelt, ben je een heks.
Het is ook geen religie maar een kunde, en kan zodoende ook samen gaan met een andere religie. Ik ken Atheïstische heksen, Christelijke heksen, Boeddhistische heksen en Islamitisch heksen; hekserij is een gevoel in jezelf, een gevoel van verbondenheid met alles om je heen.

Kan ik bij jou in een coven/sibbe?

Inmiddels begeleid ik geen sibbes meer vanwege locatiegebrek, maar ik geef wel cursussen via de Hexcademy! Daarin zullen in de loop der tijd steeds meer cursussen worden toegeveoegd. Volg je die, dan leer je uiteindelijk net zoveel als in een sibbe, alleen mist daarbij natuurlijk wel het regelmatig samenkomen (alhoewel ik dat met live online tweewekelijkse inbelmomenten en af en toe een livedag wel probeer op te lossen).

Of word lid van Lunadea’s Heksenketel, mijn Facebookforum waar honderden heksen lid van zijn en er elke dag gezellig wordt gepraat over hekserij.

Waarom die geheimzinnigheid?

Geheimzinnigheid, hekserij en magie gaan inderdaad hand in hand. Van oudsher word hekserij gezien als een cultus. Een groep waar je enkel bij kunt horen als je ingewijd bent. En ingewijd word je niet zomaar, je kunt daarvoor enkel worden uitgenodigd, aangezien niet iedereen zomaar heks is. Er wordt een mate van kennis van je verwacht, en discretie: opdat je de geheimen van binnen de cirkel niet zomaar naar buiten zult brengen. Alles dat binnen de cirkel en binnen de groep wordt besproken, behoort binnen de cirkel te blijven.

Deze geheimzinnigheid en eed/belofte is al heel oud. Het is een bescherming van de groep en bescherming van de kennis tegen de aangiftes ten tijde van de heksenvervolgingen en in modernere tijden een bescherming tegen vooroordelen en meningen van buitenstaanders.

Hoe begin je met rituelen uitvoeren?

Wanneer je nog onzeker bent over je eigen kunnen qua magisch werk begin dan klein, en besteed ook aandacht aan het  verwerven van zekerheid in je eigen kunnen. Werk in stapjes, begin klein en werk steeds wat uitgebreider. Maar je hoeft echt geen groot magisch ritueel te houden met alles erop en er aan om magisch bezig te zijn!

Zelf vind ik het ontsteken van een kaars al een ritueel wanneer de bedoeling ervan ook magisch is. Een ritueel kan al zijn, het begroeten van de dag of het danken voor de afgelopen dag. Het kijken naar de volle maan, het wijden van je altaarspulletjes, of de reiniging van je stenen.

Voor dit alles is het trekken van een cirkel niet eens altijd nodig. Ga je groter werken, dan raad ik je aan wél een beschermende cirkel te trekken. Dit kan in gedachten, het kan met je staf, athame (magisch mes), je vinger, het kan met zout, bladeren, takjes of wat je dan ook passend vind en/of voor handen hebt, áls je er maar bij visualiseert dat het een barrière vormt en negativiteit buiten houdt.

Zorg dat je niet gestoord wordt en dat je in alle rust kunt werken, dat bevordert ook de opbouw van energie. Als beginnend ritueel kun je bijvoorbeeld jezelf voorstellen aan de magie die je om je heen voelt of aan je gidsen en voorouders. Vertel wie je bent, wie je voelt dat je bent, waarom je jezelf voorstelt, wat je verwacht te vinden op je heksenpad, wat je wilt bereiken. Vertel vanuit je hart, vanuit je gevoel, en voel. Voel wat er met je gebeurd terwijl je praat, voel de energie.

Ben je klaar, bedank hen dan voor het aanhoren. Vergeet niet de cirkel tegen de klok in weer op te heffen en de overgebleven energie te verwijderen. Dit doe je door het weg te vegen met een bezem of door een vuur in je ketel te stoken en zo de energie te verbranden.

Kunnen mannen ook heks zijn?

Het korte antwoord is: ja!

Het woord heks impliceert door alle sprookjes met vrouwelijke heksen dat het enkel om vrouwelijke beoefenaars zou gaan, doordat door de eeuwen heen dat beeld bij het woord is geschapen: Een heks is een (vaak lelijke oude) vrouw die aan toverkunsten en magie doet. Maar niets is minder waar! Ook vroeger al waren er zowel mannelijke als vrouwelijke beoefenaars van de heksenkunsten. Hekserij is een Kunde die vaak binnen families werd onderwezen, waardoor het aannemelijk is dat ook de mannen van deze families bedreven waren in de Kunde.

Heks is een onzijdig woord. Het komt oorspronkelijk van het oud-duitse woord Hexe, in het Zweeds Haxa, in het Engels Hex en Hag, en in het Nederlands Heggerijdster of Hagedessa. De betekenis van het woord heks is: iemand die met haar benen in twee verschillende werelden stond, zowel in de materiele wereld als in de occulte wereld. Daar zijn nog verschillende symbolen van terug te vinden, denk maar aan de heks op de bezem.

Dat de heksen vooral vrouwelijk zouden zijn komt gedeeltelijk voort uit de teksten van de Malleus Maleficarum, de Heksenhammer. Het boek waaruit de inquisiteurs in de Middeleeuwen hun kennis haalden over hoe een heks te herkennen, geschreven door 2 Dominicaanse monniken. Zij schreven dat vooral vrouwen door de duivel bezeten zouden zijn en dat eigenlijk elke vrouw van binnen een heks zou zijn. Maar tegenwoordig is heks dus een onzijdig woord en kun je je als man gerust ook een heks noemen.

Kan jij me begeleiden in Hekserij?

Ik heb natuurlijk de Hexcademy, ben heel toegankelijk via mijn social media-kanalen (voornamelijk Instagram, maar ook Facebook en Youtube) en beantwoord daar dagelijks de vragen die me worden toegestuurd via DM en PB.

Je mag me ook altijd een e-mail sturen met je vragen, of wordt lid van mijn forum en kom gezellig meepraten en stel daar al je vragen. Daar krijg je antwoord van tientallen heksen!

Hoeveel heksen zijn er in Nederland?

Ik ken door het al 20+ jaar meelopen in deze wereld en de vele workshops en andere evenementen die ik organiseer heel veel heksen persoonlijk.
Ik heb 8 jaar lang open vieringen georganiseerd waar geregeld nieuwe mensen bij aansloten en gemiddeld 40 mensen bij aanwezig waren. Ik heb een forum met zo’n 2600 leden, op mijn facebookpagina zijn 3000 mensen vrienden, op mijn Instagram al 7300, van mijn nieuwsbrief zijn 8000 mensen lid… Verder ken ik al snel 20 covens in Nederland waarin ook weer zo’n 10 mensen lid zijn. Daarin zit natuurlijk een en ander aan overlap maar ik denk dat er toch al makkelijk 50.000 tot 100.000 heksen in Nederland zijn en als je het breder trekt naar heksen, heidenen, sjamanen, paganisten, druïden en priesteressen zijn dat er nog véél meer!

Wat zijn goede beginnersboeken over Hekserij?

Mijn eigen boekjes ‘Wat is hekserij?’ en ‘Dagelijkse Hekserij’ zijn speciaal voor de beginnende heks geschreven. Het zijn makkelijk leesbaar en toegankelijke informatieve gidsjes waarin ik kort en bondig in ongeveer 60 pagina’s uitleg wat hekserij inhoudt en hoe je hekserij in de praktijk brengt.

Heks, van Susan Smit is denk ik hét boek over hekserij waarin de meeste heksen direct herkenning vinden. Maar hetzelfde geldt voor mijn eigen boek ‘De Weg van de Heks’. Ik heb inmiddels van velen gehoord dat dat ze op het pad heeft gebracht en ze het nog regelmatig erbij pakken voor de tip en oefeningen die erin staan!

Andere ervaringsverhalen zijn bijvoorbeeld de boeken van Phyllis Curott (Boek der Schaduwen) of van Vivian Crowley. Deze boeken zijn al iets verder in niveau maar worden wel tot de basis gerekend van de goede heksenboeken.

Wat ook een leuk boek is, is ‘Bekentenissen van een jonge heks’ van Gwinevere Rain. Het is het ervaringsverhaal van een tienerheks uit Amerika.

Makkelijke puur informatieve beginnersboeken met veel praktische informatie zijn “bezems en pentagrammen” van Minerva of “Moderne Heksen” van Claudia van der Sluis. De laatste heeft trouwens ook een erg leuke elementen-reeks geschreven (maar die is moeilijk te vinden want nooit herdrukt), en een heel mooi boek over de maan.

Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik heks ben?

In principe hoef je mensen niet te vertellen dat je heks bent. Hekserij is een levenswijze en je hoeft toch ook niet iedereen in je omgeving te vertellen dat je een Christen bent? Wanneer je een pentagram draagt zullen mensen er automatisch naar vragen. Dan kun je ze heel rustig en simpel vertellen dat de 5 punten van het pentagram symbool staan voor de 4 elementen en het goddelijke. Meer uitleg hoef je pas te geven als daar naar wordt gevraagd en dan nog ben je niet verplicht om daar uitleg over te geven.

Wanneer je een gezin of partner hebt – of nog thuis woont – en je durft het gesprek hierover niet aan te gaan met je huisgenoten kun je ook een boek laten ‘slingeren’ en hopen dat ze dat gaan lezen zodat ze weten dat jij je er in interesseert en tevens leren wat hekserij inhoudt. ‘Heks’ van Susan Smit is een heel goed boek daarvoor omdat Susan een bekende Nederlander is en er niet direct typisch hekserig uitziet.

Maar ik raad je aan om toch gewoon, als dat even mogelijk is, een gesprek met hen aan te gaan. Vertel hen – eventueel met het boek erbij – wat je interesseert en wat je bezighoudt, dat het voor jou een manier is om in het leven te staan en alles om je heen te bezien als bezield en krachtig. Dat jij je er goed bij voelt en niet zult veranderen. Dat je niet ineens in zwarte kleding gaat lopen en naar gothicmuziek gaat luisteren, enge rituelen gaat uitvoeren en mensen gaat vervloeken omdat dat simpelweg niet is wat hekserij inhoudt. Dat ze het moeten zien als een natuurlijke levenswijze waarbij je de kracht uit de natuur en in jezelf zoekt. Je kunt uitleggen dat je heus wel eens rituelen zult uitvoeren maar dat deze erop gericht zijn om de wisselingen van de seizoenen te vieren, om blijdschap te tonen dat de natuur doorgaat, dat deze groeit/doodgaat/weer groeit in de eeuwige cyclus van het bestaan. Dat dat een onderdeel is van hekserij.

Op deze manier kun je je huisgenoten méér uitleggen dan enkel een boek laten slingeren. Maar je zult wel voorbereid moeten zijn op eventuele afkeuring en een hoop vragen. En wie weet zijn ze heel open-minded en vinden ze het alleen maar heel leuk en interessant!

Wie ben jij? En waarom zou ik van jou leren wat hekserij is?

Ik ben Lunadea en ben al heel wat jaren actief in de Nederlandse heksenwereld. Eerst als leerling, uit interesse en om méér te leren over hekserij. Dat was ruim 20 jaar geleden (1999!) en ik begaf me zowel offline in heksengroepen, open vieringen en bijeenkomsten, als online op de toen nog veelvuldig voorkomende fora. Dat zorgde voor een enorme hoeveelheid beschikbare kennis waaruit ik kon putten en leren.

Ik heb 6 jaar in diverse heksengroepen gezeten, waar ik leerde hoe je hekserij in de praktijk kunt beoefenen. Zo werd mijn boekenkennis praktijkervaring! In die tijd – in 2003 – ben ik mijn website Lunadea.nl begonnen, om mijn leerpad te delen en mijn kennis te delen. Hekserij begon al iets uit de schaduwen te treden en daar wilde ik aan bijdragen.

Na mijn coventijd heb ik besloten om open vieringen te organiseren. Daardoor ontdekte ik dat hekserij delen met anderen voor mij heel goed voelde.

Eind 2012 kwam ik voor de keuze te staan wat voor werk ik wilde gaan doen. Nadenkend over wat mijn grootste droom was, besefte ik dat dat het delen van hekserij is. Dat doe ik sindsdien door middel van sibbes, workshopmiddagen, workshopweekenden, online trainingen, het schrijven van mijn booklets en boekjes en een heksenfestival: Heksfest…

Het is geweldig om kennis te delen, anderen te helpen en te begeleiden. En ik… ik voel mij gelukkig dat ik de kans heb gekregen en de stap heb genomen om leven en werk samen te brengen.

Meld je nu aan voor de Lunadea nieuwsbrief

Geen spammerige aanbiedingen maar elke maand weetjes en een ritueel voor de volle maan en info over de jaarfeesten in je inbox!