Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Het Boek der Schaduwen – Wat is het en hoe houd je er een bij?

Datum: 07 / 11 / 2019


_MG_2109.jpg

Als beginnende heks vond ik het Boek der Schaduwen verschrikkelijk interessant. Het straalde mysterie uit, net als eigenlijk alles binnen hekserij. Maar juist omdat het Boek der Schaduwen het boek was waar geheimen in werden opgetekend – net als in een dagboek – maakte het me nieuwsgierig. Wat zou er allemaal in staan?

Wat is een Boek der Schaduwen?

Het is een boek waarin alle magische informatie verzameld wordt die je wilt onthouden. Elk boek is uniek, omdat iedere heks zijn f haar eigen boek bijhoudt en samenstelt. Wat voor de een belangrijk is, hoeft niet belangrijk voor de ander te zijn en word daarom misschien niet in het persoonlijke boek opgenomen.

Hoe groot of klein een Boek der Schaduwen is, maakt niet uit. Het formaat bepaal je zelf, het aantal hoofdstukken en bladzijden bepaal je zelf, het kan een fysiek boek zijn, een digitaal bestand zijn. Een Boek der Schaduwen is persoonlijk, en is derhalve ook gemaakt naar wens van degene die hem maakt.
Wat er ook in staat en hoe het boek er ook uit ziet, het is speciaal. Het is het boek van kennis voor jezelf en bevat alle informatie die jij belangrijk vindt om te onthouden. Daarom is het belangrijk dat je een boek maakt die jou aanspreekt, anders zal je het niet gebruiken.

Schoonschrift en toewijding

Toen we van onze hogepriester de opdracht kregen zelf een Boek der Schaduwen aan te leggen kocht ik een boekje van Patricia Telesco over het Boek der Schaduwen en wat je er allemaal in kan zetten en ging aan de slag. Ik besloot mijn boek lekker groot te maken, maakte van hout een mooie kaft en bedacht een manier om heb zó te maken dat er ook bladen aan toegevoegd konden worden.
Uren heb ik besteed aan het versieren van de bladzijden en tabbladen, aan lijstjes met informatie die er in moest komen en aan het mooi opschrijven van informatie voor in mijn boek.
Toen mijn vakantie voorbij was en ik begon met werken kwam de klad erin. Mijn mooie boek, waar ik met zoveel liefde en toewijding aan was begonnen, stond te verstoffen op de boekenstandaard en later zelfs in een opruimkist.

Kwestie van inhoud

Nu ik zelf als hogepriesteres van mijn coven vrij recent de opdracht heb gegeven om een magisch dagboek bij te houden ben ik me weer gaan verdiepen in de kwestie ‘Boek der Schaduwen’. Mijn boek heeft inmiddels – tezamen met mijn magisch dagboek, afgestoft en al – weer een ereplaatsje op de boekenstandaard gekregen en ik heb het boek van Patricia Telesco er maar weer eens bij gepakt, en het ‘Grimoire for the green Witch’ van Ann Moira, want wat kun je nu eigenlijk allemaal in je Boek der Schaduwen schrijven? Nu ik deze vraag straks voor mijn covenheksen moet beantwoorden ben ik me er eerst zélf maar eens in gaan verdiepen.

Gardners Schaduwboek


Boek der Schaduwen

Het boek der schaduwen is opgezet door Gerald Gardner, de grondlegger van de Wicca. Uiteraard waren er magiërs en heksen vóór hem die ook boeken bijhielden over hun bevindingen, maar Gerald Gardner heeft er de naam ‘Boek der Schaduwen’ aan gegeven. Zijn hogepriesteres Doreen Valiënte heeft het Boek der Schaduwen later nog in een samenhangende vorm gegoten.
Het boek is niet zozeer bedoeld om je bevindingen bij te houden, dat doe je immers in je magisch dagboek, het Boek der Schaduwen is vooral bedoeld om wetenswaardigheden en rituelen die je vaker wilt uitvoeren in bij te houden. Althans, dat is de opzet van Gardner geweest.

Een grimoire

Een andere naam voor een Boek der Schaduwen is een grimoire. Zelf is dit het woord dat ik graag gebruik, omdat het een stuk korter is maar ook omdat het een oudere naam is voor een boek waarin allerhande magische notities in zijn gemaakt.
Er zijn oude grimoires gevonden nog vanuit de Egyptische tijd, zoals het Egyptisch dodenboek. In de 19e eeuw was het erg hip onder occultisten om een grimoire bij te houden, waarin met name kruidenkennis werd genoteerd, samen met allerlei bezweringsformules, spreuken, ingrediënten, rituelen en divinatietechnieken. Het was een smeltkroes van allerlei magische informatie, e dat is eigenlijk ook hoe ik het persoonlijke boek van een heks zie.

Een eigen boek maken

Veel niet-wiccaheksen hebben er een andere draai aan gegeven en noteren wél eigen ervaringen in hun Boek der Schaduwen. Sommigen door hun magisch dagboek als een apart hoofdstuk toe te voegen anderen door bij elk onderwerp gewoon hun eigen bevinding en mening toe te voegen. Dit is de meer natuurlijke manier van je Boek der Schaduwen bijhouden. Het is de manier van natuurheksen, kruidenheksen en heggerijders. Mij spreekt dat wel aan, aangezien het Boek der Schaduwen in mijn optiek bedoeld is als boek waarin je heksenpad en bevindingen genoteerd staan, zodat je alles snel terug kunt vinden mocht je iets willen weten. Het word niet voor niets ook wel het Boek der Ervaringen genoemd.

Kies jouw stijl

Omdat het een persoonlijk boek is, bepaal jij zelf of en op welke manier jij een Boek der Schaduwen/Grimore bijhoudt. Zelf heb ik dus een vrij groot boek met A4-bladen. Het is alleen geen boek dat je makkelijk mee kunt nemen om bijvoorbeeld tijdens een buitenritueel de structuur van een ritueel als geheugensteuntje open voor je neer te leggen. In dat geval is het handiger om een kleiner boek te nemen dat gewoon in je tas past.
Je kunt een dummie kopen (een ingebonden blanco boek), een multomap waaraan je steeds weer bladen kunt toevoegen, per hoofdstuk een eigen boekje maken, etc. Kijk vooral naar wat voor jou goed werkt en als je merkt dat je het over een tijdje anders wilt, is dat ook prima!

Handgeschreven vs digitaal

Alles wat je met de hand schrijft overdenk je veel meer dan wanneer je iets typt, is mijn ervaring. Maar we leven in de 21e eeuw en het is nu eenmaal een feit dat men steeds minder met de hand schrijft en steeds meer typt. Ook nu weer: kijk wat voor jou werkt! Wil je het met de hand schrijven is dat goed, wil je het liever typen is dat ook prima. Het is jouw boek, en het gaat er vooral om dat erin staat wat jij belangrijk vindt om te onthouden.
Naast de teksten heb je ook nog de illustraties. Illustreren is leuk, mooi en bijzonder als je dat zelf kunt, maar niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd. Schrijf je de teksten met de hand dan kun je de illustraties bijvoorbeeld kopiëren en erbij plakken. Besluit je je boek op de computer te schrijven omdat je een redelijk onleesbaar handschrift hebt, probeer dan in ieder geval de illustraties zelf te maken, zodat er via die weg eigen energie in de bladzijden komt te zitten.

Wat zet je erin? Van ervaring tot ritueel

De grote vraag is altijd: wat zet je er allemaal in?

Het korte antwoord is: alles dat jij zelf belangrijk vindt voor het uitvoeren van jouw hekserij. Maar ook alles wat jouw hekserij zal ondersteunen, alles wat je wilt onthouden, alles wat je hebt meegemaakt, alles wat goed ging en je nog eens wilt gebruiken.

Zie het Boek der Schaduwen als jouw eigen persoonlijke boek. Je mag dus ook zelf weten wat je er allemaal in zet:

 • Eigen ervaringen,

 • Jouw kijk op hekserij,

 • Iets over de stroming die je aanhangt, hoe je tegen magie aankijkt, wat jouw idee is over hekserij, echt jouw persoonlijke overdenkingen,

 • Teksten over de goden/godinnen waar je mee werkt (als je dat doet),

 • Teksten over rituelen die je hebt uitgevoerd

 • Algemene beschrijvingen van rituelen,

 • Spreuken en hun uitwerking,

 • Manieren van beschermingsmagie en hoe te handelen als magie fout gaat,

 • Teksten over de jaarfeesten,

 • Meditaties en visualisaties,

 • Kruidenmagie-recepten,

 • Tabellen met correspondenties en symbolieken die handig kunnen zijn om rituelen samen te stellen,

 • Beschrijvingen over de magische items die je hebt en hoe je ze gebruikt. Een soort inventarisatie van alles,

 • Divinatiesystemen waarmee je werkt,

 • De stappen op jouw heksenpad en wat je nog wilt leren,

 • Soorten magie die je uitvoert,

 • De bronnen waaruit je alle informatie hebt vergaard,

Maar als je echt met je magische boek werkt, zal deze lijst dus continue weer worden aangepast en dat is goed! Zolang jij leert, zal je Boek der Schaduwen/Grimoire ook in beweging blijven.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...