Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

10 manieren om Ostara te vieren

Datum: 17 / 03 / 2020

Ostara (gevierd op 21 maart) is een lentefeest waarbij geboorte en een nieuw begin centraal staan. Thema’s die met het ontluikende verse groen, bloemen en de jonge dieren om ons heen heel toepasselijk zijn. Ostara, of Eostre, is een Germaanse lentegodin. Zij heeft een haas en een ei als symbool van de vruchtbaarheid. Die heidense symboliek zie je nu nog steeds terug in de Paasgebruiken. Het beschilderen van eieren werd bijvoorbeeld al door de Egyptenaren gedaan, die vervolgens de eieren uitdeelden aan dierbaren om de heropleving van de natuur te vieren.

Ostara is niet zo populair als Beltane (op 1 mei) en Samhain (beter bekend als Halloween, op 31 oktober) maar voor velen is het zichtbaar terugkerende licht en de voelbaar terugkerende warmte het teken van het einde van de winter en de terugkerende lente. Dat maakt vrijwel iedereen blij en geeft je een goede reden om het te vieren! Vaak worden symbolen zoals zaden, lentegroenten en vrolijke spelletjes in de vieringen verwerkt omdat ze allemaal gelinkt worden aan de lente en vernieuwde energie. Vergeet niet om frist lentegroen, geeltinten, eieren en hazen te verwerken in je huisdecoratie!

Hier zijn 10 manieren om Ostara te vieren.

Kijk bewust naar de natuur en ervaar de lente

#1 Maak een lentewandeling

Wandel niet zomaar om een wandeling te maken, maar wandel vol bewustzijn van de lente! Voel de verandering in energie om je heen, zie elke bloem en alle groene uitlopers van bomen en struiken. Wees je bewust van de zonnekracht, kijk uit naar jonge dieren en zoek naar elk teken van de lente. Doe je schoenen uit en voel het gras onder je voeten (en als je daar dan toch staat, maak er een moment van gronding van door je voor te stellen dat je verbinding maakt met de aarde), laat de wind met je haren spelen en adem de lente diep in. Neem een moment de tijd om de natuur te bedanken voor de terugkeer van de lente. Voel dan hoe dat jou raakt, en nodig de lente ook in jou uit!

#2 Mediteer

Nu het aangenamer wordt om buiten te zijn, is het fijn om buiten te mediteren. Zoek naar een rustige plek: in je tuin, op je balkon, in een park, in de duinen, het bos, binnen in je huiskamer (maar probeer dan wel een deur of raam open te zetten). Het maakt niet uit waar je gaat mediteren, als je maar niet gestoord wordt en als je je er maar prettig voelt. Ga zitten, sluit je ogen en adem rustig in en uit. Let op je ademhaling en wordt rustig. Neem de tijd om te ademen. Mediteren is niet dat je nergens aan hoeft te denken, maar dat je de rust vindt in jezelf. En wie weet krijg je een boodschap door van Moeder Aarde. Ze spreekt altijd, je hoeft er alleen maar naar te luisteren.

Ei met een tekening om de wens te symboliseren

#3 Zaai of plant iets

De lente is de tijd om te zaaien! Juist door iets in de grond te stoppen en te letten op hoe het groeit, maak je de vruchtbaarheid en groei van de natuur heel inzichtelijk! Haal daarom een pakje zaden en een potje grond en zaai ze tijdens je Ostaraviering. Denk bij het in de grond stoppen van de zaden aan wat jij in jouw leven groter en vruchtbaarder wilt laten groeien en stop de zaden met die intentie in de grond. Als de planten groter groeien zal je bij het zien van de plant steeds aan jouw wens denken en zal de uitkomst ook steeds groter groeien.

#4 Versier eieren

Ostara en eieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar wist je ook dat er twee namen zijn voor de versierde eieren op Ostara? Krashanka (afkomstig van een woord dat “kleur” betekent) betekent het verven van een ei, meestal in één kleur. Vaak wordt het ei daarbij in een pan met groenten of kruiden gekookt. Ook heb je Pysanky (afkomstig van een woord dat “schrijven” betekent). Dat zijn eieren die worden beschreven met wensen, waarna ze vaak alsnog worden beschilderd. Gebruik daarvoor was om je wens op het ei te schrijven. Tijdens het schrijven lijkt je wens onzichtbaar maar na het verven van het ei wordt het wél zichtbaar. Hiermee symboliseer je weer de geboorte die centraal staat bij Ostara.

Leg symbolen op je altaar die te maken hebben met Ostara

#5 Maak een altaar

Een altaar is een plek in huis die rust brengt en je verbinding met de natuur weerspiegelt. In hekserij is het gebruikelijk om het altaar ook met de seizoenen (en met je gevoel) mee te laten bewegen. Voor Ostara kun je je altaar decoreren met lentebloemen, lentekleuren, beeldjes van lammetjes, hazen en beschilderde eieren. Ben je bang dat je huisgenoten het raar vinden, noem het dan geen altaar maar een seizoenstafel. Zorg dat het nieuw leven en vrolijkheid uitstraalt, want dat is de energie die je in huis wilt uitnodigen!

#6 Maak een bloemenmandala

Een mandala is een cirkel waarin geometrische, herhalende figuren zijn verwerkt. Verzamel bloemen, bloemblaadjes, edelstenen, kiezelstenen, blaadjes en andere mooie natuurlijke items die voor jou lente uitstralen. Begin door iets neer te leggen dat als centraal middelpunt fungeert en leg alles wat je hebt verzameld daar omheen, in een patroon dat jij mooi vindt. Maak figuren, spiralen of wat je ook mooi vindt en wees je bewust van elk stukje lente dat je neerlegt en van het patroon dat je creëert. Leg er positiviteit, plezier en liefde in. Mediteer na afloop en kijk naar het patroon, laat het op je inwerken en voel de energie die ervan uitgaat.

Maak je huis ook energetisch schoon

#7 Start met een nieuw project

Ostara is de tijd van nieuw begin. Daarom is dit ook energetisch gezien een mooi moment om met iets nieuws te beginnen, vooral als het iets is dat je in de winter voor je uit hebt geschoven en waar het nu écht tijd voor is. Misschien wil je nu beginnen met het maken van een schilderij, heb je het uitgesteld om je tuin te veranderen of wil je starten met een opleiding… het kan van alles zijn. Als je nu aan iets heel nieuws begint, neem je daarin de Ostaraspirit mee!

#8 Een lenteschoonmaak met intentie

Het is al een heel oud gebruik, maar in de lente is het tijd voor een lenteschoonmaak. Niet alleen poets je bewust je huis schoon met emmer en sop, vergeet niet om je huis ook energetisch schoon te maken. Het leukste is om dat een dag lang met de hele familie te doen!

  • Open al je ramen.
  • Verwijder alle spinnenwebben en stof.
  • Gooi alle oude meubels en spullen weg en breng ze naar de stort.
  • Zet vrolijke muziek op.
  • Zet hapjes en verse limonade klaar.
  • Brand kaarsen en wierook in elke ruimte.

Maak er een plezierige dag van waarbij iedereen meedoet en je deze klus samen klaart!

Boost je immuunsysteem in de lente

#9 Brouw een lentethee

Net zoals de natuur zich in de lente vernieuwd, is het ook een goed idee om jezelf innerlijk te verversen met een detox. Brouw je eigen mok warme lentethee om je lichaam te helpen uit de winterenergie te komen en in de energetische lentekracht. Kies daarvoor kruiden zoals brandnetel, rozenblaadjes, citroenschil, citroenverbena, calendula en vlierbloesem om de lente te verwelkomen en terug op krachten te komen. Een schep lokale honing erin en je lentethee geeft ook je immuunsysteem een boost!

#10 Schrijf een Ostararitueel

Er zijn nog allerlei andere manieren om Ostara te vieren. Ga naar buiten en haal het kind in jezelf omhoog door spelletjes te spelen als touwtrekken en touwtjespringen. Door actief bezig te zijn voel je je eigen energie weer groeien. Geef zaden cadeau met een mooie boodschap. Geef een lentefeest en vier de lente samen met anderen. Decoreer je huis met lentekleuren en draag deze kleuren ook zelf. Leg de tarot voor jezelf om te zien wat de toekomst je brengt. Knutsel hazen uit vilt. Begin een nieuwe journal en schrijf je wensen op voor dit jaar. Gooi eieren over. Luister liedjes over de lente. Als je met een groep bent, geef elkaar dan een bloem cadeau en voel hoe de geur van bloemen het lentegevoel in je aanwakkert. Al deze dingen kun je samenvoegen tot een ritueel waarin jij de lente viert en dank zegt voor de groei en de warmte die je ervaart.

Hoe vier jij Ostara? Houd jij meer van een simpele viering of vier jij het in een groep met anderen? Wat vind jij het allerfijnst aan de lente?

Extra jaarfeest tip:

laat je altaar meeveranderen!

Zoals ik eerder schreef, kun je je met de sizoenen verbinden door een seizoensaltaar te maken. Doordat je in je huis zichtbaar maakt wat er buiten gebeurt, beweeg je vanzelf met de seizoenen mee!

Ik maakte een set altaarkaarten die je hier bij helpt: in een handomdraai geef jij hiermee jouw altaar een duidelijk jaarfeestaccent, zonder dat je je altaar helemaal opnieuw hoeft in te richten. Ter inspiratie staat achterop uitleg over het betreffende jaarfeest, inclusief tips voor hoe je het jaarfeest kunt vieren.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: