Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

10 manieren om Samhain te vieren

Datum: 23 / 10 / 2019

Samhain is de Keltische naam voor het jaarfeest waarbij de sluiers dun zijn. Samhain of Halloween wordt ook het Keltische nieuwjaar genoemd. Natuurvolkeren over de gehele wereld vieren tijdens Samhain de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Het oude jaar sterft samen met de dieren tijdens de laatste slacht en het nieuwe jaar wordt wedergeboren. Voor de oude Kelten begon de nieuwe dag na zonsondergang en de winter startte met Samhain. Deze Dag der Doden, waarop de ‘sluier tussen de werelden’ het dunst is, is een feest waarbij families en vrienden bijeenkomen om dierbare overledenen te eren en te herdenken. Het is een manier om elkaar te ontmoeten, samen te dansen en te zingen, rituelen uit te voeren, (griezelige) verhalen te vertellen, oude vriendschappen te vernieuwen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

#1 Voorspel je toekomst

Omdat Samhain een soort oud en nieuw is, wordt tijdens dit jaarfeest vaak de toekomst voorspeld. In de hekserij noemen we dat ook wel divinatie. Je kunt op allerlei speelse manieren divineren (toekomst voorspellen). Zo is het spelletje appel happen traditioneel ook een manier van divinatie: kreeg je de appel te pakken, dan zou dat een voorspoedig teken zijn voor het komende jaar. Een andere methode was het nootjes gooien: gooi nootjes in het vuur en kijk naar de manier waarop ze verbranden. Blijven er resten over, dan zou dat een slecht voorteken zijn voor relaties. Tegenwoordig worden er met Samhain vooral jaarleggingen gedaan, waarbij er twaalf kaarten worden getrokken (één kaart voor elke maand van het komende jaar).

Op een voorouderaltaar staan foto’s van je voorouders en spullen die met leven en dood te maken hebben

#2 Maak een voorouderaltaar

Met Samhain wordt aandacht besteed aan de cirkel van leven en dood, en sta je stil bij hen die zijn overgegaan naar de andere werelden. Herinner hen die je hebben geholpen te zijn wie je nu bent. Maak een altaar met daarop spullen die met leven en dood te maken hebben en foto’s van je geliefde voorouders, waarmee je hun herinnering levend kan houden. Een altaar kan zo groot en klein zijn als jij wilt. Kies een plek die niet verstoord wordt en houd het schoon. Zet foto’s neer en versier het met bloemen en kristallen, en zet er ook een glas neer met het favoriete drinken van je voorouder. Als je niet weet wat het is, schenk dan wat thee of koffie in. Dat is haast altijd goed. Neem elke dag even de tijd om aandacht aan het voorouderaltaar te besteden. Brand er een kaars en wierook, spreek je herinneringen uit en schenk wat nieuw drinken in als offer.

#3 Offer op een kruispunt

Dit is de tijd van de cronegoden en -godinnen. De Griekse Hekate is de bekendste cronegodin. Zij is tevens de godin van magie en kruispunten (een overgangspunt van het ene rijk naar het andere, net zoals een heg of haag). Hekate is de godin die kan helpen om bij je eigen wijsheid en kennis te komen, met name op het gebied van magie en hekserij. In deze tijd van het jaar is het passend om een offer voor haar achter te laten op een kruispunt. Het beste doe je dat tussen middernacht en 3 uur ‘s nachts. Zoek liefst een kruispunt uit dat niet bestraat is, zodat je de offers op de aarde kunt leggen. Leg wat wijn, honing of honingkoekjes neer en spreek uit wat je doet en waarom je dat doet.

#4 Praat met je kat

Katten zouden van nature al in andere werelden kunnen kijken. Dat is ook waarom katten als helpers van heksen worden gezien en van oudsher al de rol van helpers kregen toebedeeld. Heb je een kat thuis, probeer er dan eens op spiritueel niveau mee te communiceren. Misschien kun je via je kat zelfs in contact komen met je voorouders en gidsen!

Dek een extra bord bij voor je voorouders tijdens een stiltediner

#5 Zet een bord buiten

Het is traditie om een stiltediner te houden tijdens Samhain. Tijdens dit diner dek je een extra bord voor je voorouders en wordt er niet gepraat, maar herinnerd. Tijdens de maaltijd laat je gedachten komen en gaan aan je voorouders en allen die je zijn voorgegaan en inmiddels zijn overleden. Als de maaltijd voorbij is, leg je het overgebleven eten buiten neer. Liefst bij een taxusboom, maar je zou de resten ook in een Samhainvuur kunnen gooien. Dit is geen offer, maar een voorzorgsmaatregel, omdat het ongeluk zou brengen om de resten van een vooroudermaaltijd nog op te eten.

#6 Praat met de doden

Misschien denk je wel vaak aan je voorouders en dierbaren die zijn overleden. Neem je ook wel eens de tijd om echt tegen hen te praten? Samhain is een mooi moment om dat te doen. Zet een stoel bij je voorouderaltaar en begin gewoon eens te praten. Vertel hoe het met je gaat, of je ze mist, etc. Vraag ook eens hoe het met hen gaat en let op tekenen van antwoord. Misschien voel je een zuchtje wind langs je lichaam strijken of hoor je hun antwoord in jouw gedachten. Schrik er niet van! Je stelt een vraag, dus kun je ook een antwoord ontvangen. Samhain is de tijd waarop sluiers tussen de werelden dun zijn, en zodoende komt een antwoord nu makkelijker dan op andere momenten in het jaar.

#7 Rook het huis uit

Brand wierook, salie, bijvoet, sandelhout, copal of andere wierook en kruiden om je huis te zuiveren en reinigen. Je kunt de losse kruiden en wierookkorrels op een kooltje branden en met de brander door het huis lopen. Laat daarbij de rook alle ruimtes vullen. Wil je dat niet, dan kun je het ook alleen bij je altaar doen. Reinig en bescherm de zichtbare en onzichtbare poorten. Besteed aandacht aan deuren en ramen, maar ook aan onzichtbare poorten die nu open staan in deze tijd van het jaar. Spreek krachtig uit wie en wat er wel en niet in jouw ruimte mag komen. Nog een tip: goudsbloem is een passende bloem voor op het altaar tijdens Samhain. Goudsbloem beschermt de deuren tussen werelden en vormt een connectie tussen levenden en doden. Het is de bloem voor dood en wedergeboorte in India en Zuid Amerika en je ziet hem vaak terug op altaren voor vieringen van Dia de los Muertos.

Gids je voorouders door een kaars in het raam te plaatsen

#8 De kaars in het raam

Plaats een 7-dagenkaars in het raam om voorouders naar hun rijk te gidsen. Er zijn 7-dagenkaarsen te koop, maar je zou ook zelf een kaars in 7 gelijke delen kunnen verdelen door er streepjes op te zetten. Spreek elke dag een korte spreuk uit waarin je aangeeft dat geesten zich mogen laten leiden door het licht:

“Vlam van kaars, schijn helder als de maan en wees het baken voor hen die gaan. Vorm een pad naar de andere kant, het pad dat gaat naar Zomerland. Brand je licht als vredesvlam en geef Ziel rust als laatste dank.” Je mag natuurlijk ook een eigen spreuk maken die gaat over het geleiden van de weg naar de andere zijde, door de sluiers, en het geven van rust aan dolende zielen.

#9 Eer de duisternis zonder elektra

Dim alle lichten in huis en verlicht je huis enkel nog met kaarsen. Je zult merken dat je héle lichaam en geest daarop reageert en in een soort ruststand komt. Het is sowieso fijn om dit af en toe te doen en jezelf daarmee te resetten. Samhain is een bijzonder mooi moment daarvoor, want tijdens deze nacht eren we het donker.

#10 Face your fears

Op Samhain worden we uitgedaagd om onze angsten onder ogen te komen. Het is het feest van de dood, en dat is voor velen de grootste angst. Maar in angst zit ook kracht! Dus schrijf jouw vijf grootste angsten uit. Neem voor elke angst de tijd om na te denken over het allerergste wat zou kunnen gebeuren! Waarom heb je daar zo’n angst voor? Hoe vaker je deze angsten onder ogen komt en actief benadert (wel veilig!), hoe meer je zult merken dat je de angst gaat omarmen. Zodra dat gebeurt, zal de angst je geen energie meer kosten maar gééft het jou juist energie dat je de angst hebt overwonnen!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: