Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De natuur in hekserij

Datum: 16 / 01 / 2015

De betekenis van de natuur in hekserij is heel groot. Hekserij is van oudsher een natuurreligie. Het woord zegt het al: een religie van de natuur. Men stond vroeger ook dichter bij de natuur en leefde hiervan, dus het was niet meer dan logisch dat de natuur ook centraal stond in hun religie. Kruidenmiddelen en eten zoeken, eten verbouwen, jagen… het leven speelde zich grotendeels buiten in de natuur af. Maar ook nu eren heksen de natuur als zijnde een bezielde en heilige plek. Alles ontspruit uit de natuur. We kunnen niet zonder de natuur. De natuur heeft gevoel, een ziel en is goddelijk. Het is een heilige plek die geëerd wordt door heksen, paganisten, druïden en andere natuurreligieuzen.

Boommeditatie
Ga eens mediteren bij een boom

De volle betekenis en beleving

Het betrekken van de natuur in je praktijken kun je simpelweg doen door de natuur in te trekken en een fijne plek voor een meditatie of een ritueel op te zoeken. Je begeeft en omringt je met de natuur zodat je deze ten volle kunt beleven en er kracht en energie uit kunt putten. Ga maar eens met je rug tegen een boom aan zitten. Je zult ervaren dat er een stabiele rust door je heen trekt. De kracht van de boom in wiens energieveld je je op dat moment begeeft en waarin je wordt opgenomen.

Je kunt offerandes achterlaten om de natuur te eren; een lintje in een boom of struik hangen, talismans en amuletten achterlaten, eten neerleggen, wijn offeren, wierook of van alles bij elkaar. De landgeesten en natuurgoden zullen je dankbaar zijn.

Takken van bomen en schijven hout die je kunt gebruiken voor een staf of pentakel. Stenen voor stenenmagie, een spiegelend wateroppervlakte waarin je kunt scryen. De natuur biedt je vele mogelijkheden om magie te bedrijven, gewoonweg omdat de natuur van zichzelf al zo magisch is. En dan zijn er natuurlijk nog de kruiden die de natuur levert, waar heksen veelvuldig gebruik van maken.

Traditionele hekserij vs moderne hekserij

Niet weg te denken

Kortom: de natuur neemt een prominente plaats in binnen hekserij en andere natuurreligies. De natuur is niet weg te denken, niet uit ons alledaagse leven maar al helemaal niet uit hekserij. Natuurlijk kan de natuur een grotere of een mindere rol spelen in je eigen beleving van hekserij. De ene heks of paganist heeft veel feeling bij de natuur en werkt graag buiten en met natuurlijke middelen en producten. De andere heks woont in de stad en beleeft weinig natuurlijk momenten in zijn/haar hekserij. Dat geeft niet, het maakt je niet minder heks dan de ander.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...