Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

10 manieren om Midzomer te vieren

Datum: 14 / 06 / 2020

De zon is energie en met Midzomer staat de zon op zijn hoogste punt en schijnt het langst, waardoor de zon op Midzomer op zijn krachtigst is. De natuur is ook op zijn krachtigst en barst van de energie, groeikracht en vitaliteit.

Deze bruisende energie is wat tijdens dit jaarfeest wordt gevierd en tevens het thema van de magie die je in deze tijd van het jaar kunt doen. Met Midzomer draait alles om overvloed, groei, vruchtbaarheid en het vergroten van wat dan ook. Midzomer is een goede tijd om te werken aan voorspoed, positiviteit en groei. Het is de tijd om je te verbinden met de aarde en natuurwezens. natuurwezens. Dat is wat Shakespeare ook beschreef in zijn beroemde toneelstuk ‘Een Midzomernachtsdroom’, dat het verhaal verteld over het elfenvolk tijdens Midzomernacht. Ook dit is een goed moment om met hen in contact te komen, maar wees wel voorzichtig.

Het belangrijkste thema van Midzomer is het vieren van de zonnekracht. Dat zie je terug in de grote vuren, het verwelkomen van de eerste zonnestralen op de dag, het afscheid nemen van de zonnekracht aan het einde van de dag en de blijdschap die gepaard gaat met het vieren van de langste dag van het jaar.

1. Maak een kampvuur

Midzomer is een vuurfeest, dus het is helemaal passend om op deze avond een kampvuur te maken! Zet een vuurschaal of -korf in de tuin. Heb je geen tuin? Zet dan een keteltje of iets anders dat vuurvast is op het balkon en maak vuur. In een vuurschaal of -korf kan je dat met houtblokken doen. Ook kun je een barbecue nemen en met kooltjes een vuur maken (er zijn ook kleine balkonexemplaren te krijgen). Zelf heb ik ook wel eens met spiritus in een keteltje vuur gemaakt. Het keteltje heb ik op een bord gezet dat vuurvast was en zo kon ik toch binnen een klein vuurtje maken. Ik heb ook wel eens gezien dat een heks een oude blikken prullenbak als vuurkorf op het balkon gebruikte. Vuur hoort erbij op Midzomer!

Strooi wat rozemarijn in het vuur als offer aan de zonnegoden om van je gewone vuur een ritueel vuur te maken.

2. Knutsel een zonnewiel

Tijdens Midzomer was het gebruikelijk om een zonnewiel te maken, een wiel met acht spaken. Het werd ook wel versierd met zomerbloemen of zomerkruiden. Midzomer is een traditionele tijd om kruiden te plukken. Maak een basis van wilgentakken en bind daar met draad bloemen en kruiden omheen. Deze kransen werden aan de voordeur gehangen om geluk in huis te halen. Er werden ook wel bloemenkransen op het hoofd gedragen, dat ziet er ook nog eens feestelijk uit.

Je kunt ook zonnewielen maken door geel/oranje/rood draad om een rond kartonnetje te binden. Of knoop vier stokjes samen en weef daar gekleurde draad omheen. Er worden ook wel eens zonnewielen gemaakt van gekleurde driehoekjes die als zonnestralen over elkaar heen in een rondje worden gelegd. En je kunt ook gewoon een zon tekenen en die uitknippen. Door op een creatieve manier met de zon bezig te zijn en een manier te vinden om de zon uit te beelden, ben je op magisch vlak ook met de essentie van de zon en Midzomer bezig.

De 8 spaken van het zonnewiel representeren een jaarcyclus

De acht spaken van het zonnewiel representeren een jaarcyclus

3. Stimuleer innerlijke groei

Gebruik deze tijd van het jaar voor je eigen innerlijke groei. Begin een nieuwe studie, verdiep je in je traditie, leer iets nieuws, begin aan yoga, Reiki, tarot of wat je dan ook interessant lijkt. Zet een plan op hoe je dagelijks iets aan jouw groei kunt doen en richt je steeds weer op wat je daarna wilt leren om groei te stimuleren. Je hebt in deze tijd van het jaar meer daglicht, dus ook meer tijd om te studeren! Geen excuses meer!

4. Eer de zon

In veel oude culturen werd de Midzomerzon geëerd met ceremonieën en rituelen. Deze ceremonieën waren er allen op gericht om stil te staan bij de zon, warmte en groei die zo alomvattend is in deze tijd van het jaar. Richt een Midzomeraltaar in met daarop symbolen voor de zon en dit seizoen, zoals kaarsen, zomerfruit en -groente, bloemen, kruiden, etc.

Je kunt bijvoorbeeld in een schaal een mini-Stonehenge creëren, het magische bouwwerk dat in Zuidwest-Engeland gebouwd is om de Midzomerzon te vangen en geleiden. Je zou ook een bron van een schaal water kunnen maken, omdat water en bronnen in deze tijd van het jaar extra magisch zijn en het water niet alleen voedt en verkoelt, maar ook groei stimuleren.

Midzomeraltaar

Midzomeraltaar

5. Breng een honingoffer

Bij de zomer hoort honing. Tegenwoordig zijn er vrij veel imkers te vinden. Kijk eens of ze een open dag hebben of ga langs om plaatselijke honing te kopen. Zaai wildebloemenmixen in de buurt of in je tuin zodat er meer bloemen komen die de bijen aantrekken. Midzomer is (net als Samhain) het moment waarop de sluiers tussen de werelden dun zijn, alleen is dit het jaargetijde waarin natuurwezens en elfen door de sluiers komen. Volgens legenden zou honing favoriet zijn bij Het Kleine Volkje, dus breng je een offer aan de elfen, zorg dan dat er ook wat honing bij is.

6. Divineer met wolken

In de zomer is het vaak mooi weer en in Nederland betekent dat dat er mooie wolkenluchten te zien zijn. Een leuke voorspellingsmethode is het zien van symbolen in wolken. Ga eens buiten in het gras liggen en kijk naar de wolken. Stel een vraag en kijk naar de vormen van de wolken en of je daar symbolen in kunt vinden.

7. Doe een strandritueel

In de zomer ga je meestal vaker naar het strand dan in de andere jaargetijden. Het strand is een bijzondere en magische plek die vaak wordt gebruikt voor rituelen. Schrijf eens een wens in het zand en laat deze door de vloed meevoeren met het water. Schreeuw eens alles uit wat je kwijt wilt; het is zó open op het strand dat je schreeuw vervliegt in de wind en op korte afstand al niet meer gehoord zal worden door omstanders. Ga skinnydippen in het zoute water, het zal je schoonspoelen en zuiveren. Zoek schelpen en steentjes en maak er een strandmandala van. Teken een labyrint of spiraal in het zand en loop het pad van dit oeroude symbool. Doe een strandritueel eventueel voor een zeegod, zoals Njord, Manannán, Poseidon of Neptunus, of voor de Grote Moedergodin.

Het wichtelmannetje brengt cadeautjes

Maak een strandmandala van schelpen

8. Maak een amuletzakje

Verzamel kruiden, edelstenen en andere natuurlijke spulletjes die je associeert met leven. Stop ze in een klein zakje en knoop het dicht. Laad het zakje buiten in de zon op door het in de zon te laten liggen. Het zakje zal worden opgeladen met zonnekracht, die je later weer in rituelen kunt gebruiken. De zonnekracht van Midzomer is een heel krachtige energie en dit is daarmee ook het meest krachtige moment van het hele jaar. Zo wordt jouw zakje een soort batterij voor Midzomerenergie waarmee je toekomstige rituelen een extra zetje kunt geven.

Het zal niet altijd opgeladen blijven, in de loop der tijd zal je merken dat de energie eruit is. Laad het zakje dan gewoon weer op met zonnekracht. Dat kan het hele jaar door, alleen is de zonnekracht van Midzomer extra sterk.

9. Blijf wakker en mediteer

Omdat dit de kortste nacht van het jaar is, en het ook warm is, is dit een mooi moment om in ‘s nachts Omdat dit de kortste nacht van het jaar is en het ook warm is, is dit een mooi moment om ‘s nachts een ritueel uit te voeren. Traditioneel werd er een vuur aangestoken en werd er ritueel uitgevoerd om de zon door de donkerte van de nacht te begeleiden, om in de ochtend de zon weer op te zien komen. Mediteer als het donker is maar probeer niet in slaap te vallen. Mediteer op jouw hoogtepunten, jouw zonnekracht en welk effect de zon op jou heeft.

Mediteer op jouw innerlijke zonnekracht

Mediteer op jouw innerlijke zonnekracht

10. Vang de zon

Neem een zilveren schaal of een spiegel en zet die zó neer dat het zonlicht weerkaatst. Ga nu op een plek staan waar je het gebundelde zonlicht kunt opvangen. Hiermee kan je jezelf extra opladen met de krachtige Midzomerzonnestralen. Die zonnekracht kan je vervolgens in je meedragen, de donkere helft van het jaar in. We gaan na de zonnewende immers weer richting de tweede helft van het jaar. Dit zonneritueel is een oude manier om licht en warmte op te vangen en te richten.

Zonneritueel op Midzomer

Zonneritueel op Midzomer

Extra Midzomer tip:

laat je altaar meeveranderen!

Door een seizoensaltaar te maken en met het altaar met de seizoenen mee te bewegen, leer je zelf ook met de seizoenen mee te bewegen. Je maakt in je huis zichtbaar wat er buiten gebeurt!

Ik maakte een set altaarkaarten die je hier bij helpt: in een handomdraai geef jij hiermee jouw altaar een duidelijk jaarfeestaccent, zonder dat je je altaar helemaal opnieuw hoeft in te richten. Ter inspiratie staat achterop uitleg over het betreffende jaarfeest, inclusief tips voor hoe je het jaarfeest kunt vieren.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: