Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

10 manieren om Beltane te vieren

Datum: 12 / 07 / 2022

Beltane, ook wel Walpurgis genoemd, is een jaarfeest vol passie en vreugde! Elk jaar vieren heksen op 1 mei dat de winter definitief voorbij is en dat de zomer is begonnen. De natuur is vol leven en dat mogen we uitbundig vieren. Daarbij is vruchtbaarheid een belangrijk thema. Vanaf mei kunnen veel zaadjes in de volle grond worden geplant, dus vieren we de vruchtbaarheid van de natuur, maar ook die van onszelf.

In heel Europa waren er vroeger gebruiken rond Beltane waarbij vruchtbaarheid centraal stond. Denk bijvoorbeeld aan het dansen rond de meipaal met linten, waarbij mannen linksom en vrouwen rechtsom de paal dansen. Daarbij kon je elkaar steeds opnieuw weer aankijken en sloeg de vonk misschien wel over! Volgens andere gebruiken werd er een meibruid gekozen en mochten mannen letterlijk om haar vechten. Onder herders die hun kuddes weer naar buiten konden drijven, was weer de traditie dat de herder die dit als eerst voor elkaar kreeg tot meikoning werd gekroond, waarna hij zelf een meikoningin mocht kiezen.

contact-lunadea
Traditioneel draagt men tijdens Beltane een krans van bloemen en ander groen

Naast een feest van vruchtbaarheid is Beltane ook een vuurfeest. Ter bevordering van de vruchtbaarheid werden ’s avonds grote vuren gestookt. Mensen sprongen vervolgens over dat vuur heen, dansten er omheen, staken er fakkels mee aan waarmee ze om de velden dansten en verstrooiden de assen uiteindelijk over de velden om ze de bescherming van Beltane en zonnekracht mee te geven.

Hier zijn tien manieren waarop je Beltane kunt vieren:

1. Ga dauwtrappen

Hoewel we Beltane echt als een vuurfeest kennen, is er ook een belangrijk gebruik waarbij water centraal staat. Op de ochtend van Beltane wasten mensen zich met dauw, wat men zag als een waar jeugdelixir waar je mooier van werd. Bij de andere traditionele gebruiken op Beltane kwam dit goed van pas!

Ook buiten de hekserij vind je een traditie die daarmee te maken heeft: dauwtrappen. Daarbij sta je heel vroeg op en maak je een wandeling of fietstocht door de natuur. Ga je te laat op de ochtend, dan is de dauw misschien al weg. Als je het aandurft kun je die wandeling op blote voeten maken om ook echt contact te maken met de dauw. Was ook je gezicht met de ochtenddauw, zo ben je helemaal klaar voor wat je verder te wachten staat vandaag! Vergeet niet om een offer mee te nemen voor de landwezens, in ruil voor het dauw. Kies altijd offers die biologisch afbreekbaar zijn als je in de natuur offert.

2. Pluk een veldboeket

Rond deze tijd van het jaar staan bomen en veldbloemen volop in bloei. Bloemen spelen dan ook een belangrijke rol in deze jaarviering. Vroeger dacht men zelfs dat het ongeluk bracht om vóór Beltane bloemen te plukken! Gelukkig is met Beltane het moment aangebroken waarop dat weer kan. Ga erop uit en verzamel een boeket van verse veldbloemen en vers groen, zoals van de berk, es, hazelaar of meidoorn. Dat kun je ook prima doen terwijl je aan het dauwtrappen bent. Bedenk vooraf alvast wat je met de bloemen wil doen. Ben je van plan om bloemenkransen te maken? Dan heb je al een beetje een idee van hoeveel bloemen je nodig hebt.

Veldbloemen
De veldbloemen staan nu vol in bloei, dus ga erop uit en pluk een mooi veldboeket! Plaats het op je altaar of maak er een bloemenkrans van.

3. Maak een bloemenkrans

Traditioneel dragen mensen tijdens Beltane een bloemenkrans om hun hoofd. Die kun je zelf maken met groen ijzerdraad of groene tape, bloemen en ander groen. Meet je hoofd zodat je weet hoe groot de krans moet worden en voeg wat extra centimeters toe voor de zekerheid. Maak met het ijzerdraad een cirkel van deze lengte en maak je bloemen en ander groen daaraan vast met meer draad of tape. Hoe je bloemenkrans eruit ziet, dat maakt niet uit, zolang hij jou maar aanspreekt. Heb je veel bloemen over? Maak dan een extra krans die je aan de voordeur hangt of op je altaar plaatst.

4. Versier je huis en altaar

Breng je huis in zomersfeer door het te versieren met bloemen en andere elementen die goed bij Beltane passen. Zet verse bloemen neer (bijvoorbeeld je zelfgeplukte veldboeket!) op je altaar en in alle andere ruimten waar jij de zomer binnen wil halen. Maak eventueel bloemenkransen en plaats die ook in huis.

Ook de meipaal kun je symbolisch in huis halen. Dat doe je door buiten op zoek te gaan naar een groene tak en deze thuis rechtop in een pot te plaatsen. Je kunt stenen of aarde gebruiken om ervoor te zorgen dat de tak blijft staan. Vervolgens kun je er gekleurde linten aan hangen om zo de meipaal te symboliseren. Laat wanneer je de tak uitzoekt wel even een offer achter voor de boom of struik waar de tak toe behoorde.

Beltane is niet alleen een zomerfeest, maar ook een feest van water en vuur. Dat kun je op je altaar symboliseren met een grote schaal water met waxinelichtjes daaromheen. Ook kun je drijvende kaarsen toevoegen aan het water en er wat muntjes in gooien. Een andere manier om water en vuur te symboliseren zijn rode en blauwe doeken of andere voorwerpen die deze elementen representeren.

De meipaal is een vorm van koordenmagie. Ook andere vormen van koordenmagie, knopenmagie en vlechtmagie passen goed bij Beltane.

5.Voer vlechtmagie uit

De mooie linten die we kennen van de meipaal, kun je ook op een andere manier benutten in je viering. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om je wensen te laten uitkomen door vlechtmagie. Maak een vlecht in je linten en concentreer je daarbij op de wensen die je wil laten uitkomen. Zo vlecht je de wensen erin! De wensvlecht kun je bij je dragen als armbandje of je kunt hem ergens ophangen zodat de wind je wensen kan meenemen. Traditioneel gebruik je daarbij drie linten, waarbij je één wens doet voor jezelf, één wens voor een ander en één wens voor de wereld. De vlecht die je daarmee maakt, hang je vervolgens in een boom (en dan het liefst in een meidoorn).

Een andere manier om wensmagie met linten of koord uit te voeren, is door er een knoop in te maken of een haakwerk te maken dat je in één keer los kunt trekken. Haak of knoop je wens in het koord en trek dit vervolgens in één keer los om je wens vrij te laten.

Volgens sommige tradities zijn de linten voor de meipaal rood en wit, volgens andere tradities hebben ze alle kleuren van de regenboog

6. Dans rond een meipaal

De meipaal is zo’n leuke traditie, maar helaas is hij in Nederland grotendeels verdwenen. Alleen sommige vrije scholen doen er nog iets mee. Ken je veel heksen of eventueel niet-heksen die geïnteresseerd zijn in deze traditie? Misschien kun je dan alsnog samen een Beltaneviering opzetten. Traditioneel werd de meipaal zelf gemaakt door een boom uit het bos te halen, daar de bast en takken vanaf te halen en de paal vervolgens mee te nemen naar de plaats waar het feest werd gevierd. Nou mag je in Nederland natuurlijk niet zomaar een boom omkappen, los van het feit dat dit een hoop werk is. In plaats daarvan kun je daarom ook linten om een boom vastbinden en er ter plekke omheen dansen. Volgens sommige tradities worden daarvoor linten in alle kleuren van de regenboog gebruikt, andere tradities kiezen voor alleen rood en wit, waarbij rood symbool staat voor menstruatiebloed en wit voor zaad.

Kun of wil je om welke reden dan ook niet om een echte meipaal dansen? Als je een symbolische meipaal voor in huis hebt gemaakt, kun je ook daaromheen dansen. Een andere manier om contact te maken met de energie van Beltane is door bij de echte of symbolische meipaal te zingen.

7. Maak een vuur

Er zijn verschillende vuurrituelen die typisch bij Beltane passen. Vroeger maakte men tijdens Beltane een groot vuur en werd daar de hele avond bij gedanst en gezongen. Beltane is een feest van uitbundigheid! Daarbij hoort ook een ander vruchtbaarheidsritueel, namelijk over het vuur springen. Doe dat eventueel met een kleiner vuur, want je veiligheid moet natuurlijk niet op het spel staan. Het liefst spring je samen met je geliefde over het vuur, maar als je die nog niet hebt kun je ook alleen springen. Een andere variant hierop is om twee vuren te maken en daar tussendoor te rennen. Welke vorm je daarbij ook kiest, hou je intentie in gedachten. De sprong door of over het vuur is een transitiemoment. Daarbij laat je achter wat je niet meer wil en maak je een belofte aan jezelf over wat je wél wil.

Om je doel kracht bij te zetten kun je een offer brengen in het Beltanevuur. Een oud gebruik is om een brood te bakken in het vuur, dat te verdelen over de aanwezigen en dit vervolgens samen aan het vuur te offeren, voor gezondheid, bescherming en vruchtbaarheid. Het as van het Beltanevuur kun je bewaren en later uitstrooien over je tuin of terugofferen aan de natuur.

Vuur
Beltane is een vuurfeest. Een mooie traditie die hierbij hoort is om over een vuur heen te springen.

8. Evalueer je plannen en doelen

Tijdens Midwinter heb je plannen gemaakt voor het nieuwe jaar. Tijdens Imbolc heb je offers gebracht, gemediteerd op je plannen en een grote schoonmaak gedaan, zodat je klaar bent om ze uit te voeren. Tijdens Ostara heb je de eerste stappen gezet om je plannen daadwerkelijk in gang te zetten. Inmiddels is het tijd om te kijken hoe ver je inmiddels bent gekomen. Met welke plannen loopt het goed en welke plannen hebben meer aandacht nodig? Wees kritisch en durf daarbij ook een streep te zetten door de plannen die niet van de grond lijken te komen. Je energie kun je beter steken in de plannen die al wél in beweging zijn gezet en waar je de potentie en voortgang duidelijk van ziet.

9. Dans en zing

Dansen, zingen, rondspringen en lachen zijn een heel simpele en succesvolle manier om de energie van Beltane te voelen. Dans alsof niemand je kan zien en zing alsof niemand je kan horen. Je hoeft het niet goed te doen, waar het om gaat is dat je je vrij en energiek voelt! De gedachte dat we overal goed in moeten zijn, staat ons vaak onnodig in de weg, zeker bij dit soort dingen. Het dansen en zingen, al dan niet rond de meipaal of een vuur, kun je alleen doen, maar samen met vrienden, familie, kennissen en ander heksen is natuurlijk het leukst.

Heksenvrienden
Een Beltaneviering is het leukst als je dit samen met anderen kunt doen!

10. Voel je vrij!

Beltane is een vruchtbaarheidsfeest waarbij seks en passie meer op de voorgrond staan dan de liefde zelf. Als je al een partner hebt is dit hét moment om een vruchtbaarheidsritueel uit te voeren of simpelweg een meinacht te beleven (die traditioneel ook buiten is!). Heb je nog geen partner? Ook voor jou is Beltane het moment om je seksualiteit te omarmen. Als maatschappij hebben we daar veel meningen over en er veel stigma’s rondom gecreëerd, maar eigenlijk heeft seksualiteit helemaal geen regels, zolang iedereen er maar mee instemt. Die passie en onbegrensdheid, vier die vandaag met heel je hart.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: