Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De symboliek van vuur

Datum: 23 / 12 / 2019

Vuur is vastberaden en legt zijn wil op: het is niet zomaar te stoppen! Het is het innerlijke licht van onze ziel, een vonk van de universele levenskracht die ook niet te stoppen is en almaar blijft branden. Net als alle elementen is vuur zowel fysiek aanwezig op aarde als op energetische wijze. Het is een bron van kracht die met zorg behandeld moet worden omdat je je anders zult branden (of erdoor zult opbranden, dan raak je burned out).

Het element vuur heeft restricties nodig. Zie het symbolische vuur als het haardvuur, dat het hart van het huis is. Het is het rituele vuur waar je omheen danst terwijl de salamanders in het vuur dansen, dat je wild laat oplaaien als jouw energie hoog en wild is, of dat je rustig en gezellig laat branden om de sfeer in huis te bevorderen. Jouw persoonlijke energie en vuurenergie zijn met elkaar verbonden. Vuur kan net zo passievol, onvoorspelbaar en rustig zijn als je gemoedstoestand. Vuur kan consumeren en transformeren, maar niet zonder er licht en warmte voor terug te geven. Het brandt uitbundig, zonder terughoudendheid, alsof het het uitschreeuwt en jou uitnodigt om je helemaal te laten gaan!

Het element vuur

In hekserij wordt gewerkt met de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. De eerste drie zijn duidelijk aanwezig in de natuur, maar vuur lijkt vreemd in het rijtje. Toch is vuur wel degelijk in de natuur aanwezig, namelijk als de zon die de warmte geeft die nodig is om te kunnen leven.

Daarnaast ontstaat bij te veel warmte en wrijving ook vuur, iets dat door onze voorouders als zéér onvoorspelbaar werd gezien. Het was er ineens en vernietigde alles op zijn weg, door het te verbranden of door toe te slaan in de vorm van bliksem. Die onvoorspelbaarheid heeft vuur zijn magische associatie gegeven.

Kaarsen op het altaar

De elementen als symbool

De elementen komen terug in alles wat een heks doet. Symboliek is een hoofdbestanddeel van hekserij en magische tradities. We hebben symbolen op ons altaar liggen om de elementen te eren, we roepen de elementen aan tijdens een ritueel om ons hun energie en gaven te schenken ter ondersteuning van onze magie, we maken gebruik van de krachten die ieder element vertegenwoordigt en hebben aan ieder element een windrichting toegeschreven (met in het midden de geest). Het is dus belangrijk om te onthouden dat de elementen niet alleen fysiek aanwezig zijn, maar dat ze voor heksen ook een symbolische waarde hebben. Toen ik me net in hekserij verdiepte, leerde ik de eigenschappen van vuur uit mijn hoofd: passie, liefde, kracht, loslaten, het zuiden. Nog steeds zijn dat de woorden die bij me opkomen als ik vuur zie. Maar ik leerde ook dat vuur een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid heeft en je soms moeite moet doen om vuur niet te laten overheersen. Liefde is fijn maar teveel liefde is verstikkend. Kracht is goed maar woede en haat zijn dat niet. Een vuurtje is gezellig, maar je moet het niet zijn gang laten gaan. Daarnaast heeft vuur ook een symbolische waarde. Wanneer je daadwerkelijk het element vuur gaat doorleven, bijvoorbeeld door meditatie, zal je merken dat vuur een krachtige uitwerking heeft op je psyche en gemoed. Door vuur te leren beheersen, zal je het makkelijker kunnen gebruiken in je magie.

De zon is ook een vuurteken

Vuur en zijn associaties

 • In de cirkel wordt vuur vaak in het zuiden geplaatst.
 • Kaarsen en kaarsenmagie horen bij vuur.
 • De kleur van het element vuur is rood, oranje, geel maar als vuur heel fel brandt kan het ook wit en blauw kleuren.
 • We associëren vuur met de zon en de planeet Venus.
 • Bekende vuurwezens zijn draken, salamanders en feniksen.
 • De dieren die we met vuur associëren zijn de tijger, leeuw, hagedis, schorpioen, lieveheersbeestje en bij.
 • De werktuigen van het element vuur zijn het zwaard, de athame of de staf.
 • Bloemen en kruiden die geassocieerd worden met het element vuur zijn gomhars, kaneel, cactus, koriander, pepers en andere pittige kruiden.
 • Vuurgerelateerde edelstenen zijn barnsteen, bloedsteen, carneool, vuur opaal, robijn, zonnesteen en tijgeroog.
 • De goden en godinnen die bij vuur horen zijn Astarte, Bastet, Bel, Hestia, Kali, Pele, Vulcan en Weland.
 • De symbolische associaties van vuur zijn inspiratie, wilskracht, moed, activiteit, liefde, passie, energie en assertiviteit.
 • De fysieke geschenken van vuur zijn vlammen, ontbranding, elektriciteit, warmte en licht.
 • De heerser van vuur is Notus (de heer van de wind van het zuiden).
 • Het jaargetijde komt overeen met de zomer.

Het vuurelement als persoonstype

Ook de dierenriemtekens zijn onderverdeeld in de vier elementen. De sterrenbeelden die bij het element vuur horen zijn Ram, Leeuw en Boogschutter.
Het bijzondere aan het element vuur is dat dit het enige element is dat licht geeft, wat een teken is van de energie van het element. Mensen met een vuursterrenbeeld zijn zodoende erg energieke persoonlijkheden! Ze hebben vaak de neiging zich ergens helemaal in te storten en pas daarna na te denken of dat wel slim was. Vuur is een heel mannelijke energie en het is voor een vuurteken makkelijker om al het water in hun leven te laten verdampen (dus gemakkelijker om emoties te negeren) dan er hun licht op te laten schijnen. De passie in vuurtekens is heel sterk aanwezig! Al deze eigenschappen en associaties kun je ook weer meenemen bij het leren kennen van het element vuur en bij het toepassen van vuur in je magie!

Vuur voor transformerende magie

Vuur in je magie

Pyromantie is de techniek om vuur als divinatiemethode te gebruiken. Daarbij staar je in de vlammen van een houtvuur en observeer je de beweging. Juist door de beweging van de vlammen kan je in een soort trance raken, waardoor er beelden doorkomen. Deze techniek wordt niet meer heel vaak uitgevoerd, maar was in het oude Griekenland een van de methoden waarop de priesteressen van Venus de toekomst zouden kunnen voorspellen.

Vuur dwingt van zichzelf respect af. We hebben ons allemaal wel eens gebrand en weten hoeveel pijn dat doet! Toch is vuur niet weg te denken uit magie. Bij meditatie steek je een kaars aan, op je altaar brandt een kaars, je kunt kaarsen gebruiken voor divinatie (pyromantie en roetlezen), kaarsenmagie en transformatiemagie. Welke heks heeft er nou nooit een briefje verbrand om iets te kunnen loslaten of transformeren? Het is een van de gemakkelijkste vormen van magie, die zeer effectief werkt als je het langere tijd herhaalt. Je kunt niet zomaar loslaten! Daar is tijd voor nodig. Het ritueel zorgt er niet voor dat iets direct weg is, maar geeft je een houvast om beetje bij beetje te kunnen loslaten.

Ook kun je kaarsen branden voor steun, ondersteuning en heling. Het is een ritueel dat we vooral kennen als het branden van een katholiek bidkaarsje. Voor jou als heks is dit een heel mooi ritueel waarbij je de kaars gebruikt om de steun en bijval die je voor iets of iemand voelt richting te geven.

Tarot en het element vuur

In de tarot heb je de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De laatste is weer opgedeeld in vier sets kaarten: de staven, de kelken, de zwaarden en de pentakels. Deze vier sets komen weer overeen met de vier elementen, waarbij de staven staan voor het element vuur. De kwaliteiten waar staven voor staan zijn acties van de wil, motivatie, energie, verlangen, rusteloosheid, verzet, koppigheid of egoïsme. Dit herken je weer in de eigenschappen die worden gegeven aan mensen die geboren zijn onder een van de vuursterrenbeelden.

Naast deze set stavenkaarten kom je ook in de Grote Arcana en op andere kaarten aanwijzingen tegen van vuurtekens, zoals scepters, staven (wandelstokken), vlammen, de kleur rood, vlammen, bliksem, rozen en een ram. Het zijn allen vuurtekens die je ook als zodanig symbolisch kunt interpreteren in de kaarten. Vuurtekens duiden vaak op eigenschappen zoals macht (scepter), wilskracht (staf), vernietiging (vlammen, bliksem) of passie (rozen, rood). Voor het aflezen van de tarotkaarten en de symbolen die erop zijn afgebeeld is een portie kennis over de vier elementen erg aan te raden.

Dromen over vuur

Vuur kan in dromen heel eng overkomen, maar je moet vrijwel alles wat je in je dromen meemaakt zien als tekens vanuit je onderbewustzijn. Zoek in dromen altijd naar de symboliek en interpreteer een droom zoals je bijvoorbeeld ook tarotkaarten zou duiden. In dromen is vuur een teken van zuivering, alleen is de reiniging van vuur een snelle en permanente vorm die destructief kan aanvoelen. Maar vanuit de vernietiging komt ook warmte vrij. Zie de verwoesting van het vuur dus als een teken dat je iets moet loslaten of achterlaten, wat vervolgens ruimte gaat scheppen voor iets nieuws.

Let wel op de omvang van het vuur. Dromen over een kaars is heel iets anders dan dromen over een bosbrand. Bij een droom over een kaars of een lantaarn gaat het om een beperkt vuur en kan dit betekenen dat je ergens licht en duidelijkheid over gaat krijgen. Een gecontroleerd vuur, zoals een haardvuur of een kampvuur, duidt op gezelligheid, samenkomen en verbinding. Dromen over een ongecontroleerd vuur duidt op iets dat kapot gaat, verwoesting.

Wanneer je vuur in je droom gebruikt als licht om iets te zoeken is dat ook de symboliek ervan; het zoeken naar antwoorden waar licht op geschenen moet worden.

Vier van de jaarfeesten zijn vuurfeesten

Vuurfeesten en bijgeloof

In hekserij worden acht jaarfeesten gevierd. Vier van de jaarfeesten worden de kwartieren genoemd. Dat zijn de feesten die samenvallen met equinoxen, zoals Ostara (lente-equinox), Midzomer, Mabon (herfst-equinox) en Midwinter. De andere vier feesten zijn de vuurfeesten. Dat zijn Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain. Bij Beltane en Midzomer werden er Belvuren (vuren voor de vuurgod Bel) aangelegd, waar de kuddes tussendoor werden gejaagd om ze bescherming mee te geven. Het vuur zou hen de kracht geven om ziektes te overleven.

Vuur kon worden doorgegeven en kon de sfeer bepalen van een thuis: bij verhuizing naar een nieuwe plek zorgden kooltjes van het laatste vuur uit het oude huis ervoor dat het nieuwe huis een thuis werd. De haardsteen was de plek waar een vuur werd gemaakt en deze lag vaak centraal in het huis. Bij een huwelijk moest een pasgehuwd stel eerst driemaal tegen de klok in om de haardsteen van het oude thuis van de bruid lopen om haar los te maken van haar oude thuis. Daarna moest de bruidegom de bruid over de drempel tillen van hun nieuwe gezamenlijke thuis, waarna ze gezamenlijk het eerste vuur moesten ontsteken in de haard. Een versimpelde versie van dit oude gebruik is tot de dag van vandaag nog steeds populair bij bruiloften! Daarbij draagt de bruidegom zijn bruid aan het eind van de dag over de drempel van de plek waar zij hun huwelijksnacht doorbrengen.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: