Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De symboliek van vuur

Datum: 23 / 12 / 2019


De symboliek van het element vuur

De symboliek van het element vuur

Vuur is vastberaden en legt zijn wil op: het is niet zomaar te stoppen! Het is het innerlijke licht van onze ziel, een vonk van de universele levenskracht die ook niet te stoppen is en almaar blijft branden. Net als alle elementen is vuur zowel fysiek aanwezig op aarde, als op energetische wijze. Het is een bron van kracht dat met zorg behandeld moet worden omdat je je anders zult branden (of erdoor zult opbranden, dan raak je burned out).

Het element vuur heeft restricties nodig. Zie het symbolische vuur als het haardvuur, dat het hart van het huis is. Het is het rituele vuur waar je omheen danst terwijl de salamanders in het vuur dansen, dat je wild laat oplaaien als jouw energie hoog en wild is, of dat je rustig en gezellig laat branden om de sfeer in huis rustig en gezellig te laten zijn. Jouw persoonlijke energie en vuurenergie zijn met elkaar verbonden. Vuur kan net zo passievol, onvoorspelbaar en rustig zijn als je gemoedstoestand.

Vuur kan consumeren en transformeren, maar niet zonder er licht en warmte voor terug te geven. Het brandt uitbundig, zonder terughoudendheid, alsof het uitschreeuwt en uitnodigt om je helemaal te laten gaan!

Het element vuur

In hekserij wordt gewerkt met de vier elementen water, aarde, lucht en vuur. De eerste drie zijn duidelijk aanwezig in de natuur, maar vuur lijkt vreemd in het rijtje. Toch is vuur wel degelijk in de natuur aanwezig, en wel als de zon die de warmte geeft die nodig is om te kunnen leven.
Daarnaast ontstaat bij te veel warmte en wrijving ook vuur, iets dat voor onze voorouders als zéér onvoorspelbaar werd gezien. Het was er ineens en vernietigde alles op zijn weg in de vorm van branden. Of bij bliksem. Die onvoorspelbaarheid heeft vuur zijn magische associatie gegeven.


Kaarsen op het altaar

Kaarsen op het altaar

De elementen als symbool

De elementen komen terug in alles wat een heks doet. Symboliek is een hoofdbestanddeel van hekserij en
magische tradities. We hebben symbolen op ons altaar liggen om de elementen te eren, we roepen de
elementen aan tijdens een ritueel om ons hun energie en gaven te schenken ter ondersteuning van onze
magie, we maken gebruik van de krachten die ieder element vertegenwoordigt en hebben aan ieder
element een windrichting toegeschreven (met in het midden de Geest). Het is dus belangrijk te
onthouden dat de elementen zowel fysiek aanwezig zijn, als een symbolische waarde hebben voor
heksen.

Toen ik me net in hekserij verdiepte leerde ik de eigenschappen van vuur uit mijn hoofd: passie, liefde, kracht, loslaten, het zuiden. Nog steeds zijn dat de woorden die bij me opkomen als ik vuur zie. Maar ik leerde ook dat vuur een bepaalde mate van onvoorspelbaarheid heeft en je soms moeite moet doen om vuur niet te laten overheersen.

Liefde is fijn maar teveel liefde is verstikkend. Kracht is goed maar woede en haat niet. Een vuurtje is gezellig maar je moet het niet zijn gang laten gaan.
Daarnaast heeft vuur ook een symbolische waarde. Wanneer je je daadwerkelijk vuur en het element gaat doorleven zal je merken dat vuur een krachtige uitwerking heeft op je psyche en gemoed. Vuur heerst en als jij vuur leert beheerden zal je het makkelijker kunnen gebruiken in je magie.

Vuur en zijn associaties


De zon is ook een vuurteken

De zon is ook een vuurteken

 • In de cirkel wordt vuur vaak in het zuiden geplaatst.

 • Kaarsen en kaarsenmagie horen bij vuur.

 • De kleur van het element vuur is rood, oranje, geel maar als vuur heel fel brandt kan het ook wit en blauw kleuren.

 • Planeet: de zon, venus.

 • De wezens zijn draken, salamanders, een feniks.

 • Dieren: tijger, leeuw, hagedis, schorpioen, lieveheersbeestje, bij.

 • De werktuigen van het element vuur: het zwaard, athame of een staf.

 • Bloemen en kruiden die geassocieerd worden met het element vuur zijn gomhars, kaneel, cactus, koriander, pepers, en andere pittige kruiden.

 • Kristallen: barnsteen, bloedsteen, carneool, vuur opaal, robijn, zonnesteen, tijgeroog.

 • Goden en godinnen: Astarte, Bastet, Bel, Hestia, Kali, Pele, Vulcan, Weland.

 • De symbolische associatie van vuur zijn inspiratie, wilskracht, moed, activiteit, liefde, passie, energie en assertiviteit.

 • De fysieke geschenken van vuur zijn vlammen, ontbranding, elektriciteit, warmte en licht.

 • De heerser van vuur is Notus (de heer van de wind van het zuiden).

 • Het jaargetijde komt overeen met de zomer.

Het vuurelement als persoonstype

Ook de dierenriemtekens zijn onderverdeeld in de vier elementen. De sterrenbeelden die bij het element vuur horen zijn Ram, Leeuw en Boogschutter.
Het bijzondere aan het element vuur is dat dit het enige element is dat licht geeft, wat een teken is van de energie van het element. Degenen die een van de vuur-sterrenbeelden zijn, zijn zodoende erg energieke persoonlijkheden! Ze hebben vaak de neiging zich ergens helemaal in te storten en pas daarna na te denken of dat wel slim was. Vuur is een heel mannelijke energie en het is voor een vuurteken makkelijker om al het water in hun leven te laten verdampen (dus gemakkelijker om emoties te negeren) dan er hun licht op te laten schijnen. De passie in vuurtekens is heel sterk aanwezig!

Al deze eigenschappen en associaties kun je ook weer meenemen bij het leren kennen van het element vuur, en bij het toepassen van vuur in je magie!


Vuur voor transformerende magie

Vuur voor transformerende magie

Vuur in je magie

Pyromantie is de techniek om vuur als divinatiemethode te gebruiken .Daarbij staar je in de vlammen van een houtvuur en observeert de beweging. Juist door de beweging van de vlammen kan je in een soort trance komen, waardoor er beelden doorkomen. Deze techniek word niet meer heel vaak uitgevoerd maar was in het oude Griekenland een van de methoden waarop de priesteressen van Venus de toekomst zouden kunnen voorspellen.
Vuur dwingt van zichzelf respect af. We hebben ons allemaal wel eens gebrand en weten hoe zeer dat doet! Toch is vuur in magie niet weg te denken! Bij meditatie steek je een kaars aan, op je altaar brandt een kaars, je kunt kaarsen gebruiken voor divinatie (pyromantie maar ook roetlezen), kaarsenmagie, transformatiemagie. Welke heks heeft er niet een briefje verbrand om iets te kunnen loslaten of te laten transformeren? Het is een van de gemakkelijkste vormen van magie, die zeer effectief werkt als je het langere tijd herhaalt. Je kunt niet zomaar loslaten! Daar is tijd voor nodig. Het ritueel zorgt er niet voor dat iets direct weg is, maar geeft je een houvast om beetje bij beetje te kunnen loslaten.
Of brand kaarsen voor steun, ondersteuning en heling. Het is een ritueel dat we vooral kennen als het branden van een katholiek bidkaarsje maat is een heel mooi ritueel waarbij je kaars de steun en bijval die je voelt voor iets of iemand richting geeft.

Tarot en het element vuur

In de Tarot heb je de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De laatste is weer opgedeeld in vier sets kaarten: de staven, de kelken, de zwaarden en de pentakels. Deze vier sets komen weer overeen met de vier elementen, waarbij de staven staan voor het element vuur.
De kwaliteiten waar staven voor staat is acties van de wil, motivatie, energie, verlangen, rusteloosheid, verzet, koppigheid of egoïsme. Dit herken je weer in de eigenschappen die worden gegeven aan mensen die geboren zijn onder een van de vuur-zodiaktekens.
Naast deze set staven-kaarten kom je ook in de Grote Arcana en op andere kaarten aanwijzingen tegen van vuurtekens, zoals scepters, staven (wandelstokken), vlammen, de kleur rood, vlammen, bliksem, rozen, een ram. Het zijn allen vuurtekens die je ook als zodanig symbolisch kunt duiden in de kaarten. Vuurtekens duiden vaak op eigenschappen zoals macht (scepter), wilskracht (staf), vernietiging (vlammen, bliksem), of passie (rozen, rood). Voor het aflezen van de tarotkaarten en de symbolen die erop zijn afgebeeld is een portie kennis over de vier elementen erg aan te raden.

Dromen over vuur

Vuur kan in dromen heel angstig overkomen, maar haast alles dat je in dromen meemaakt moet je zien als tekenen vanuit je onderbewustzijn. Zoek in dromen altijd naar de symboliek van iets en interpreteer een droom zoals je bijvoorbeeld tarotkaarten duidt.
In dromen is vuur een teken van zuivering, alleen is de reiniging van vuur een snelle en permanente vorm die destructief kan aanvoelen. Maar vanuit de vernietiging komt ook warmte vrij. Zie de verwoesting van het vuur dus als een teken dat je iets moet loslaten of achterlaten maar dat het ruimte gaat scheppen voor iets nieuws.
Let wel op de omvang van het vuur. Dromen over een kaars gaat over een heel andere omvang dan dromen van een bosbrand. Bij een droom over een kaars of een lantaarn gaat het om een beperkt vuur en is de symboliek meer dat je licht en duidelijkheid over iets gaat krijgen. Een geregeld vuur zoals een haardvuur of een kampvuur duidt op gezelligheid, samenkomen en verbinding. Dromen over een ongecontroleerd vuur duidt op het kapot gaan van iets, verwoesting.
Wanneer je vuur in je droom gebruikt als licht om iets te zoeken is dat ook de symboliek ervan: het zoeken naar antwoorden waar licht op geschenen moet worden


Vuurfeest bij Lughnasadh

Vuurfeest bij Lughnasadh

Vuurfeesten en bijgeloof

 • In hekserij worden acht jaarfeesten gevierd. Vier van de jaarfeesten worden de kwartieren genoemd. Dat zijn de feesten die samenvallen met equinoxen, zoals Ostara (lente-equinog), Midzomer, Mabon (herfst-equinox) en Midwinter. De andere vier feesten zijn de vuurfeesten. Dat zijn Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain.

 • Bij Beltane en Midzomer werden er Belvuren (vuren voor de vuurgod Bel) aangelegd, waar de kuddes tussendoor werden gejaagd om ze bescherming mee te geven. Het vuur zou hen de kracht geven om ziektes te overleven.

 • Vuur kon worden doorgegeven en kon de sfeer bepalen van een thuis: bij verhuizing naar een nieuwe plek zorgden kooltjes van het laatste vuur uit het oude huis ervoor dat het nieuwe huis een thuis werd.

 • De haardsteen was de plek waar een vuur werd gemaakt, en lag vaak centraal in een huis. Bij een huwelijk moest een pasgehuwd stel eerst driemaal tegen de klok in om de haardsteen van het oude thuis van de bruid lopen om haar los te maken van het oude thuis, en daarna moest de bruidegom de bruid over de drempel tillen van hun nieuwe gezamenlijke thuis, waarna ze gezamenlijk het eerste vuur moesten ontsteken in de haard.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...