Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Leer het element vuur kennen met de vuurmeditatie

Datum: 24 / 02 / 2016

Na het eten, als alle plichtplegingen zijn gedaan, is het tijd voor bezinning en rust. Tijd om te mediteren en alle hectiek van de dag van me af te zetten. Tijd voor kaarsen, wierook, stilte, donker om me heen, gordijnen dicht, kleermakerszit en tijd voor mezelf.

Ik steek een kaars aan en ga op de grond zitten, met de kaars voor me op tafel. Dát is lang geleden, schiet ineens door me heen! Voor lange tijd zat ik iedere avond zo. Iedere 28 dagen een ander element voor me. Dag in, dag uit. Week in, week uit. Maand in, maand uit. Jaar in, jaar uit. Totdat ik mijn derdegraads inwijding kreeg. Toen was er geen noodzaak meer tot mediteren. Alle elementmeditaties en de god- en godinmeditaties had ik doorlopen.

De kaars deed me denken aan de tijd waarin ik langdurig mediteerde op de verschillende elementen

De vier elementen

Wanneer je hekserij en de energieën in de wereld beter wilt leren begrijpen, is het goed om je te verdiepen in de elementen. Water, aarde, lucht en vuur zijn de vier elementen die samen leven vormen. Niet alleen in hekserij, maar wereldwijd zie je de categorisering in elementen terug. Meestal zijn het deze vier, soms zijn er ook andere elementen bij, zoals hout en ijzer in de Chinese leer.

De elementen zie je overal terug! Ze bestaan letterlijk, maar ook symbolisch. Zo staat het element water symbool voor emoties, stroming, slijting en beweging. Het element lucht staat symbool voor het denkvermogen, communicatie, creativiteit en vrijheid. Het element aarde staat symbool voor standvastigheid, huiselijkheid, groei en koestering. En het element vuur staat voor passie, kracht, transformatie en liefde.

Een meditatie per element

Door een maand lang te mediteren en je te verdiepen in één element ga je het ten volle leren kennen. Je doorleeft het element, bent er elke dag mee bezig en je traint jezelf in langdurig achter elkaar mediteren. Niet in tijd! Een elementmeditatie duurt tien minuten tot hooguit een half uur, maar je moet het wel een maand lang elke dag doen. Van alle elementen is het element vuur het element dat zich het duidelijkst manifesteert en is het dus het gemakkelijkst om met dat element te beginnen. Mediteren met een kaars en je de warmte van de kaars voorstellen gaat nu eenmaal gemakkelijker dan mediteren met wierook en de luchtigheid ervaren, of mediteren met een steen en jezelf erin verplaatsen. En mediteren met water zorgt ervoor dat je je de hele maand enórm emotioneel gaat voelen, dus daar moet je wel aan toe zijn. Beginnen met vuur is het gemakkelijkst, hoewel dat ook van alles in werking zet!

Tijdens de vuurmeditatie zit je vlakbij een kaars

Zo gaat de vuurmeditatie

Bereid je voor door tijd te maken voor de meditatie. Zorg ervoor dat je een half uur lang niet wordt gestoord. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, draag loszittende kleding, zet een kaars klaar (geen waxinelichtje, echt een kaars!) en kies een plek waar je kunt zitten en daarbij naar de kaars kunt kijken. Zorg dat je dichtbij genoeg zit om bij de kaars te kunnen. Leg eventueel een kleed of een omslagdoek klaar. Wanneer je in meditatie gaat daalt je lichaamstemperatuur. Je wilt het niet koud krijgen, want dat verstoort je concentratie.

  • Ga lekker zitten en haal een paar keer diep adem tot in je buik, houd je adem vast en adem dan diep uit. Herhaal dit een paar keer tot je voelt dat je rustig bent. Daarna hoef je minder intensief op je ademhaling te letten.

  • Steek de kaars aan en plaats hem in een kandelaar. Verwelkom op jouw manier en met jouw worden het element vuur en begin naar de vlam te kijken.

  • Deze meditatie bestaat uit intensief naar de vlam kijken om het element vuur te gaan herkennen, leren kennen en ervaren. Staar naar de vlam, kijk ernaar en stel je uiteindelijk voor dat je ín de vlam stapt, zodat jij de vlam wordt en het vuur wordt. Voel de warmte, maar ervaar dat je niet schroeit of brandt. Jij bent de vlam en straalt de hitte uit, jij straalt het vuur uit, jij voedt je met de kaars die je de mogelijkheid geeft om te branden, maar je ook in bedwang houdt. Doe dit een tijdje, totdat je merkt dat er een soort gemak in komt om jezelf als vlam voor te stellen.

  • Doof de kaars. Nu is de vlam en de lichtbron weg en begint de tweede fase van deze meditatie, namelijk het leren beheersen van het element. Zorg er dus voor dat je niet in een volledig verduisterde kamer zit met enkel de kaars, want als je de kaars dooft zie je dan niets meer. Je moet de lont nog kunnen blijven zien. Doordat je net naar een kaarsvlam hebt gestaard zul je nu een spookvlam zien. Oefen je wilsvermogen door deze spookvlam op de lont te plaatsen. Je zult merken dat de vlam er in eerste instantie omheen blijft springen en dansen, maar hoe krachtiger jij jezelf voelt, hoe makkelijker het gaat. Blijf dit oefenen totdat je de vlam een tijdje op de lont vast kunt houden.

  • Bedank naderhand het element vuur, op jouw manier en met jouw woorden. Ruim de spullen op en herhaal alles minimaal 28 dagen/1 maand lang.

De uitwerking van deze meditatie

Het vuur zorgt ervoor dat je vuur gaat doorleven! Het kan héél goed dat je in de maand dat je deze meditatie uitvoert een stuk pittiger gaat reageren, sneller dingen oppakt, je gemakkelijker uitspreekt over dingen, sneller contact legt met anderen en véél assertiever overkomt dan je normaal doet. Dát is de werking van het element vuur. Het is ook niet vreemd om in deze maand andere uitwerkingen van het element vuur op te merken, zoals het vaker dragen van vuurkleuren, meer zin hebben in seks, misschien heb je vaker kaarsen aan, kom je vaker brandweerwagens tegen, eet je vaker barbecue, loop je zonnebrand op, etc. Let op alles en herken er het element vuur in! Schrijf alles ook op, want dit is kennis die je aangereikt krijgt. Als je het element beter wilt leren kennen, is het goed om die kennis te documenteren.

Dit kun je er vervolgens mee

Door de meditatie leer je de eigenschappen en symbolieken van vuur kennen. Wanneer je magie uitvoert en daar de elementen bij wilt gebruiken, is het handig om te weten welke eigenschappen ze hebben. Wanneer je een ritueel uitvoert en de elementen uitnodigt in je ritueel, is het handig om ze te kennen. Als je een amulet wilt maken en zoekt naar dingen en symbolieken je daarvoor wilt gebruiken, is het handig als je meer weet over de betekenissen van de elementen. Als je ergens een ritueel voor wilt uitvoeren maak je ook gebruik van symbolieken. Bijvoorbeeld: als je een loslaatrituel wilt uitvoeren is het handig om te weten dat vuur transformeert en dat water slijt. Zo komen de elementen vooral in symbolische vorm veel terug in hekserij. Natuurlijk kun je de symbolieken ook opzoeken en uit je hoofd leren, maar ze doorleven zorgt ervoor dat je de kennis vanuit eerste hand kunt toepassen omdat je ze herkent.

Heksenboeken

Je kunt de symbolieken van de elementen opzoeken, maar je leert ze veel beter kennen door ze zélf te doorleven!

De 3 andere elementmeditaties

Deze blog ging specifiek over de vuurmeditatie, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er nog drie andere meditaties. Die gaan als volgt:

  • Lucht: Toen ik deze meditatie als huiswerk voor de coven opkreeg moest ik mediteren met wierook, de rook diep inademen en me concentreren op het kringelen van de rook. Maar ik merkte dat de geur erg heftig is als je dichtbij wierook zit, en de hele maand rook inademen is niet erg prettig. Daarom heb ik het veranderd: probeer deze meditatie buiten uit te voeren, op een plek waar je het ruisen van de wind door de bomen hoort en het liefst ook nog naar de wolken kunt kijken. Laat het geluid van de wind diep doordringen tot je niets anders meer hoort en kijk naar de wolken. Bestudeer de verandering van de wolken, zie de vormen, lees de vormen en bestudeer wat ze je willen zeggen. Laat je aandacht naar de wind en de wolken gaan en verplaats je in de beweging ervan, word er deel van en voel hoe je zweeft. Als je de meditatie wilt stoppen, wakker wordt uit de meditatie, sla dan heel bewust een paar keer met je hand op de grond om te aarden, stamp op de grond en voel de stevigheid in jezelf terugkomen.

  • Water: Staar in een wateroppervlak en verplaats je aandacht naar het water. Alsof je erin duikt en jezelf onderdompelt. Dat kan je doen door buiten op een brug te zitten en in het water onder je te staren, aan een waterkant te gaan zitten en in het water te staren of door een kom met water voor je neer te zetten en daar in te staren. Als je het gevoel hebt dat je verdrinkt, laat dan alles wat je over water weet los en bedenk je dat dit jouw verbeelding is, waarin alles mogelijk is. Jij leert het water kennen, het water zal je omarmen en zijn geheimen prijsgeven.

  • Aarde: Mediteer een maand met een steen. Neem hiervoor juist geen edelsteen, maar een doodnormale gewone grote kiezelsteen of een andere steen die je buiten hebt gevonden. Edelstenen hebben namelijk een totaal andere trilling dan kiezelstenen en ondanks dat edelstenen ook uit de aarde worden gedolven, hebben ze een veel hogere trilling en veel minder een aardse trilling. Tenzij je heel aardende edelstenen neemt, maar die zijn weer minder toegankelijk tijdens deze meditatie. De bedoeling is dat je je tijdens de meditatie verplaatst in de steen en de aardsheid ervan voelt. Ik merkte dat ik dat erg moeilijk vond en me voelde alsof ik geen bewegingsvrijheid had en juist geen deel van de aarde was. Wat ik uiteindelijk heb gedaan als aardemeditatie is met mijn handen in de aarde zitten mediteren. Ik ging op de grond buiten zitten, groef met mijn handen kuiltjes in de aarde en voelde de aarde tussen mijn vingers, alsof mijn vingers wortels waren die de grond in gingen. Zo mediteerde ik op het element aarde om dit beter te leren kennen.

Blog meditatie

Vind je het moeilijk om te mediteren met een steen? Je kunt het element aarde ook leren kennen door je vingers in de aarde te graven.

Weet dus dat je deze meditaties ook naar eigen ervaring kunt aanpassen tot je het gevoel hebt dat het je lukt om goed contact te krijgen met de elementen! Het zijn geen vaste meditaties, er zijn vele manieren om de elementen te leren kennen. Het belangrijkste is vooral dat je langere tijd op één element concentreert en de kennis over het element in je opneemt. Er is ook geen bepaalde volgorde, maar water heeft – naar mijn ervaringen – een vrij heftige uitwerking, omdat water te maken heeft met je emoties. Water leren kennen betekent dat je je emoties in duikt. Letterlijk! Mijn watermeditaties zorgden ervoor dat ik in die maand vaak in huilen uitbarstte en overal veel emotioneler op reageerde. Daarom is het goed om na deze meditatiemaand het element aarde te leren kennen, dat brengt je weer met beide benen op de grond.

Succes met het leren kennen van de elementen en ik vind het leuk als je jouw ervaringen deelt, bijvoorbeeld in de besloten Facebook groep Lunadea’s Heksenketel!

Dit is een warme en actieve heksencommunity, waar je terecht kunt met je vragen, contacten kunt leggen met andere heksen en waar je inspiratie kunt opdoen voor jouw eigen hekserij. Je bent van harte welkom!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: