Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Verschillende soorten beschermingsmagie

Datum: 29 / 03 / 2019

Het is belangrijk om je dagelijks te beschermen, door een schild te vormen tegen negatieve emoties, vibraties en energie van anderen die jij kunt oppikken. Dat hoeft niet expres gestuurd te zijn. Iedereen heeft een energieveld dat hij of zij uitstraalt en als je in een slechte bui bent kan je dat zonder bedoeling uitsturen. Met een boze opmerking of zelfs een boze gedachte stuur je op magisch vlak negatieve energie uit. Ook vanuit de geestenwereld kan negativiteit jouw kant op komen. Wie sensitief is en zich niet afschermt voor deze negatieve invloeden kan dat onbedoeld opnemen. Door beschermingsmagie neem je voorzorgsmaatregelen, zodat jouw eigen energie zuiver en positief blijft. Het beschermen van de plekken waar je veel tijd doorbrengt, zoals je eigen huis, hoort daar ook bij.

Hoe begin je met beschermingsmagie?

Beschermingsmagie is één van de drie stappen om je beter te voelen en goed bij jezelf te blijven. Voor je met beschermingsmagie begint is het belangrijk om jezelf eerst goed te aarden en zuiveren. Zuiveringsmagie en beschermingsmagie gaan daarom vaak samen. Door zuiveringsmagie ontdoe je jezelf of een ruimte van negatieve energie, waarna je beschermingsmagie uitvoert om die negatieve energie voortaan te weren.

Begin met aarden

Voor je begint met zuiveren en beschermen moet je jezelf goed aarden. Dat kan heel letterlijk, door met je blote voeten buiten te staan, maar het kan ook door andere activiteiten die je in contact brengen met de aarde en je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten of een bodyscan uitvoeren, wat inhoudt dat je elk stukje van je lichaam “scant” met je gedachten en uitzoekt hoe het voelt. Zo ga je uit je hoofd en in je lichaam, naar het hier en nu. Door te aarden laat je spanning los en kom je tot rust. Wanneer je je goed hebt geaard heeft negatieve energie minder vat op je en sta je goed in contact met de natuur, je gidsen, jezelf en je intuïtieve vermogens, wat in hekserij erg belangrijk is.

Je kunt aarden door heel letterlijk op blote voeten buiten te zijn, maar er zijn ook andere manieren!

Zuiver jezelf en de omgeving die je wil beschermen

Als je jezelf of je huis wil beschermen tegen negatieve energie is het verstandig om eerst de negatieve energie die er misschien al is uit te bannen. Dat noemen we reinigen of zuiveren en dat kun je op verschillende manieren doen. Een veelgebruikte methode is het branden van gedroogde kruiden. Salie is het bekendste voorbeeld, maar je kunt ook andere reinigende kruiden gebruiken, zoals bijvoet, brandnetel, heide of sandelhout. Met de rook die vrijkomt bij het branden van deze kruiden verban je de negatieve energie. Kun of wil je geen rook gebruiken om te zuiveren, bijvoorbeeld omdat je niet tegen rook kunt, huisdieren hebt of dit in je woonsituatie niet is toegestaan? In de blog over rituele huisreiniging vind je veel andere manieren om je huis te kunnen reinigen.

Aan de slag met beschermingsmagie

Nadat je jezelf hebt geaard en jezelf en je omgeving hebt gezuiverd, is het tijd om weer op te laden en te beschermen. Je kunt de energie in je huis weer opladen door een vorm van vuurmagie. Vraag de essentie van vuur om je huis weer te vullen met warme, positieve energie en/of steek kaarsen aan, zoek het vuur in jezelf en visualiseer dat je deze energie uitstuurt. Ook kun je de huiswezens of je gidsen vragen om het huis namens jou weer op te laden.

Beschermingsmagie kan zo simpel of ingewikkeld zijn als je wil. Dat een vorm van beschermingsmagie makkelijk is om uit te voeren betekent echter niet dat dit minder goed werkt dan ingewikkeldere vormen van beschermingsmagie. Simpele vormen van beschermingsmagie zijn óók krachtig! Zeker als je nog niet heel vaak magie hebt uitgevoerd, is het goed om simpel te beginnen. Kies daarom een vorm van beschermingsmagie die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Je intentie is belangrijker dan complexe rituele handelingen.

Simpele vormen van beschermingsmagie zijn bijvoorbeeld:

  • Draag een pentagram of ander talisman. Talismans zijn magische afwerende symbolen. Draag ze onder je kleding en liefst in de buurt van je hart.

  • Zout is afwerend en beschermend tegelijk. Zeezout, himalayazout, het is allemaal goed, als het maar geen jozo is. Strooi zout op je drempel, in een cirkel of voeg het als ingrediënt toe in beschermende zakjes die je bij je draagt. Wil je daarin nog een stap verder gaan? Neem dan zwart zout. Dat kun je in sommige heksenwebshops kopen, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken!

  • Eet je wel eens eieren of gebruik je ze in recepten? Gooi de eierschalen niet weg, maar vermaal ze tot poeder. Dit is een krachtig ingrediënt voor beschermingspoeders omdat eierschalen absorberend werken. Andere ingrediënten voor beschermingspoeder zijn bijvoorbeeld (zwart) zout en vermalen hars van de drakenbloedboom.
  • Tijgeroog, labradoriet en obsidiaan zijn goede beschermende edelstenen. Draag ze bij je, leg ze op plekken die je extra wilt beschermen of vorm van edelstenen een grid. Dat is een techniek waarbij je mooie vormen maakt van meerdere edelstenen bij elkaar. Leg er bijvoorbeeld een pentagram mee voor extra bescherming. Zelf draag ik bij situaties waar veel mensen tegelijk bij elkaar zijn een paar tijgeroog-oorbellen. Het werkt geweldig!

  • Smudge met rook van salie of bijvoet of met wierook zoals sandelhout, mirre of gewoon hars die je in het bos van de dennenbomen kunt afhalen. Dat zijn beschermende en zuiverende kruiden. Vaak zijn smudgesticks gevormd van bijeen gebonden gedroogde kruiden. Steek ze aan om de rook vrij te krijgen. Losse kruiden kun je op een smeulend kooltje branden. Kun je niet tegen rook? Dan kun je ook een zuiveringsspray maken met bovengenoemde magische ingrediënten.

  • Sleutels zijn ook sterk beschermend. Draag een sleutel bij je aan een koord om je nek. Het is een sterke oude manier om jezelf te beschermen tegen vrijwel elke vorm van negatieve energie die jouw kant op komt. Zeker voor HSP’ers is dit een fantastisch amulet! Zoek willekeurig een oude sleutel, stuur er jouw intentie naartoe en draag het bij je of hang het in de buurt van je deur als huisbeschermer.

  • Door lawaai te maken verjaag je boze geesten uit huis, een oud gebruik dat we nu nog steeds kennen in de vorm van het vuurwerk dat op oudjaarsavond wordt afgestoken.

Deze vormen van beschermingsmagie hoeven weinig tot niets te kosten. Maak je eigen pentakel van klei, teken het op een blad, maak het van takken die je buiten vindt. Wanneer je een van deze beschermingstechnieken wilt toepassen, zorg dan voor rust in jezelf en om je heen en onthoud dat elke vorm van magie het allersterkst wordt door jouw eigen intentie en focus!

Verschillende soorten beschermingsmagie

Uitgebreidere vormen van beschermingsmagie

Deze vormen van beschermingsmagie zijn niet per se moeilijker dan de vormen waar je hierboven over las, maar ze kosten wel wat meer tijd en vragen soms ook wat creativiteit van jou. De eerdergenoemde amuletten of talismans kun je kopen, maar je kunt ze ook zelf maken! Wanneer je wat meer tijd hebt kun je bijvoorbeeld deze vormen van beschermingsmagie uitvoeren:

  • Ga aan de slag met knopen- en koordenmagie. Door rode draad om een kruis van lijsterbestakjes te wikkelen maak je een amulet dat op een spinnenweb lijkt. Een andere bekende vorm van beschermende knopenmagie is de dromenvanger. In Noordwest-Europa maakte men die door een web te weven tussen een driehoek van drie takjes, in plaats van de bekendere ronde vorm van de dromenvangers van inheemse Amerikaanse volkeren. Ook kun je een heksenladder maken met bescherming als doel.
  • Snij beschermende symbolen in je deur- en raamkozijnen of schilder ze erop. Als je geen zichtbare symbolen kan of mag plaatsen, teken de symbolen dan met een beschermende olie. Een andere effectieve maar onzichtbare beschermingsmethode is de deurwassing, waarbij je lavendel en vers citroensap mengt met heet water, dit laat afkoelen en het vervolgens met een witte doek met de klok mee over de deur wrijft. De doek spoel je daarna uit onder stromend water en de rest van het mengsel giet je (als het kan) buiten weg.
  • Maak een heksenfles. Dit is een vorm van flessenmagie die vroeger veel werd ingezet. Een heksenfles is een fles gevuld met scherpe voorwerpen, zoals spijkers, scherven, doornen en schroeven. Traditioneel werd de fles vervolgens gevuld met urine, maar je kunt er ook iets anders van jezelf bij doen, zoals spuug, nagels of wat haren, of deze stap helemaal overslaan. Vervolgens sluit je de fles, druppel je er wat kaarsvet overheen en begraaf je hem onder de drempel van het huis. Als dat niet kan, kun je de fles ook in de tuin begraven, in de kruipruimte of meterkast zetten of verstoppen in een plantenbak, als het maar zo dicht mogelijk bij de voordeur is. Sommige heksen vervangen de fles elk jaar, anderen doen het nooit. Zelf raad ik aan om hem te vervangen zodra je voelt dat de magie van de fles is uitgewerkt.
Heksenvrienden
Probeer jezelf met positieve mensen te omringen, maar blijf jezelf aarden, zuiveren en beschermen voor de situaties waarin dat niet lukt

(Zelf)bescherming tegen mensen met teveel negativiteit

Invloed van anderen kan heel veel schade aanrichten, vooral als dat mensen zijn die je na aan het hart liggen. Ook zijn hooggevoelige mensen vatbaarder voor negatieve energie. Sommige mensen kosten meer energie in de omgang dan anderen, met energievampieren als uiterste. Dat zijn mensen die jouw energie helemaal opzuigen wanneer je met hen te maken krijgt. Merk je dat last hebt van andermans negatieve energie of zelf teveel energie aan hen kwijtraakt? Het best kun je je omringen door positieve mensen, maar dat lukt helaas niet altijd. Doorloop daarom regelmatig de drie stappen van aarden, zuiveren en beschermen, het liefst elke ochtend en avond.

Een beschermingsritueel voor je huis en je gezin

Merk je dat jij, je huis en/of je gezin veel last hebben van negatieve energie en extra bescherming nodig hebben? Dan kunnen jullie dit ritueel proberen.

Begin door je huis en jezelf (en je kinderen) te zuiveren en afschermen. Stofzuig, sop, poets en gebruik daarbij ook kruiden en zout die reinigend werken (of druppel etherische olie op je poetsdoekje, stofzuigerfilter en in het schoonmaaksop). Voor zelfreiniging gebruik je tijdens douchen of badderen ook wat kruiden en/of etherische olie en een beetje zout. Zo ontdoe je je huis en jezelf van energie die niet bij jou hoort.

Dan is alles schoon, maar begint het proces van beschermen. Stel met je hele gezin een olie samen voor bescherming. Neem een basisolie (amandel bijvoorbeeld) en kies vervolgens allemaal een etherische olie en/of kruiden uit die je bij jezelf vindt passen. Voeg die aan de olie toe. Zo maak je een familie-olie die jullie band samen representeert. Doe deze olie vervolgens elke dag op, tot je voelt dat het niet meer nodig is. Je kunt een druppeltje op je vinger doen en op je nek of pols smeren. Nog beter is om met de olie een beschermend symbool op je pols te tekenen, bijvoorbeeld de rune Algiz. Deze familie-olie zorgt ervoor dat jullie onderlinge band sterker wordt en dat degenen die daar buiten staan jullie minder kunnen raken.

Is dat nog niet sterk genoeg, hang dan eens een heksenbal voor de ramen, zet een spiegeltje in de ramen of bij de voordeur. Als je persoonlijk héél erg wordt geraakt, draag dan (tijdelijk) een spiegeltje bij je. Om van een gewoon spiegeltje een magische spiegel te maken, reinig je het op dezelfde manier als hierboven en zet je ook daar de rune Algiz op. Zichtbaar met stift of onzichtbaar met de olie.

Zelfbescherming waar je geen spullen voor nodig hebt

Soms word je spontaan overspoeld door een gevoel van onbehagen. Iemand zegt iets wat misschien onschuldig is maar waar je nekharen toch van overeind gaan staan, je ziet iemand waar je een onprettig gevoel door krijgt of er gebeurt iets anders waardoor je je slecht op je gemak voelt, soms ook zonder dat je er een directe oorzaak voor kan aanwijzen. Je lichaam geeft duidelijk een waarschuwingssignaal af: je moet jezelf beschermen. Gelukkig zijn er ook simpele maar effectieve vormen van beschermingsmagie die je onopvallend en zonder spullen kunt uitvoeren. Veel oude gewoontes die we nu afdoen als bijgeloof zijn daar een voorbeeld van: je vingers kruisen, een kruisje slaan, op de grond spugen… Al is dat laatste niet meer zo verstandig om in het openbaar te doen.

Blog meditatie
Visualisatie als beschermingstechniek kun je altijd onopvallend inzetten, waar je ook bent

Een andere krachtige manier om jezelf zonder spullen of opvallende handelingen te beschermen is visualisatie, bijvoorbeeld:

  • Visualiseer dat je een dikke jas aantrekt. Rits deze jas dicht, doe de capuchon op en voel dat deze jas je beschermt tegen invloeden van buitenaf.
  • Visualiseer een rozenhaag om je heen. De doorns prikken alle slechte invloeden die op jou afkomen, maar al het goede kan via de rozen wel bij jou komen.
  • Visualiseer je eigen energieveld, waarvan de buitenkant stekels heeft of onder stroom staat om alle invloeden af te weren.
  • Visualiseer een wapen, zoals een krachtig zwaard dat negativiteit afweert.
  • Visualiseer een beschermende laag om jou heen, bijvoorbeeld een mooi licht dat jou beschermt.

Hoe vaak herhaal je je beschermingsrituelen?

Wist je dat niet-westerse heksen onze gewoontes erg vies vinden? In westerse heksentradities wordt vaak maar één of twee keer per jaar een grondig zuivering- en beschermingsritueel uitgevoerd, terwijl heksen uit andere tradities vaak elke dag iets doen aan zuivering en bescherming? Op zich is dat heel logisch. We doen één of twee keer per jaar een grote schoonmaak, maar tussendoor maken we ons huis natuurlijk ook gewoon schoon. Ook gaan we veel vaker onder de douche dan twee keer per jaar. Waarom zouden we dan ook niet vaker aan energetische zuivering doen? En na zuivering, waarbij je alle negatieve energie hebt uitgebannen, is het belangrijk om de positieve energie terug te brengen of te versterken en er door beschermingsmagie voor te zorgen dat de negatieve energie niet terugkeert.

Je hoeft echt niet elke dag een complete huiszuivering en een uitgebreid beschermingsritueel uit te voeren. Dat kun je, net als de grote schoonmaak, enkele keren per jaar doen. Probeer wel om het liefst dagelijks of desnoods wekelijks een moment te nemen om je met zuivering en bescherming bezig te houden.

In mijn heksenboekje over beschermingsmagie leg ik meer uit over hoe je jezelf en je huis kunt beschermen.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: