Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Een bijzonder pentakel

Datum: 09 / 06 / 2019

Twaalf jaar geleden toen ik zelf bij een heksengroep ging, kreeg ik bij een van de eerste bijeenkomsten de opdracht om een eigen pentakel te maken. Het pentakel is het altaar-attribuut voor het element aarde en wordt meestal als centraal punt van een altaar gebruikt. Het ziet er vaak uit als een platte schijf waarop een pentagram zichtbaar is. Het centreert de energie van het altaar, maar verder… Weinig heksen doen er meer mee dan dat. Het is mooi en leuk, maar is het ook functioneel?

Het attribuut voor aarde

Eerst wist ik ook niet zo goed wat ik met het pentakel aan moest, een nietszeggende maar wel mooie schijf die op het altaar ligt. In de loop der tijd heb ik er enkelen verzameld, gewoon omdat ik ze mooi vond. Vervolgens heb ik er de eigenschappen van leren kennen. Het pentakel is aardend, centreert en kan zodoende voor allerlei aardse rituelen worden gebruikt. Je kunt het letterlijk gebruiken om te aarden door het vast te houden tijdens een aardende meditatie. Je kunt het als basis gebruiken van je magie, bijvoorbeeld door je spullen erop te zetten bij magie passend bij het element aarde (materiële zaken), je kunt er zegels op strooien met aarde of zout om iets te bewerkstelligen, en je kunt het gebruiken bij vele andere aardse rituelen. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, als je maar weet waar het element aarde voor staat en wat de magische eigenschappen zijn van een pentakel.

Pentakelmagie

Aarde staat voor leven, groei, dood, wedergeboorte, transformatie, verbinding, stabiliteit, daadkracht, realisme, geduld, basis, huiselijkheid, doorzetten en eerlijkheid. Het is ook een heel vrouwelijk element, de aarde laat immers groeien en alles is afkomstig van en uit de aarde (net zoals nieuw leven uit de vrouw komt). Het seizoen passend bij aarde is de winter. De windrichting is het noorden. De kleuren van aarde zijn groen, wit en zwart en de wezens van het noorden zijn de gnomen.

Gronden met het pentakel

Het liefst aard ik buiten. De natuur geeft een bepaalde rust en sereniteit die je binnen minder snel en anders ervaart dan wanneer je daadwerkelijk omringd bent door de natuur. Met je blote voeten op de aarde, je rug tegen een boomstam, terwijl je de humus van het bos ruikt en het gefluit van de vogels om je heen hoort. Natuurgeluiden raken een bepaald stuk in je hersenen, waardoor niet alleen gelukshormonen worden aangemaakt, maar ook stresshormonen worden afgebroken, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen.
Mensen die veel in aanraking komen met de natuur geven aan meer relaxed, blij en gelukkig te zijn.

Aarden doe ik zelf liever buiten in de natuur

Door de alledaagse drukte en hectiek hebben we tegenwoordig nauwelijks nog tijd om echt de natuur in te gaan. Uit het onderzoek blijkt echter dat je je niet direct in de natuur hoeft te bevinden om de positieve invloed ervan te voelen. Zelfs een glimp of een vleugje van de natuur, zoals een plaatje, een geluid of een geur kan dezelfde gevoelens opwekken. Kijken naar vissen in een vissenkom, naar een schilderij met een natuurlijk landschap of luisteren naar een cd met natuurgeluiden verlaagt stress al aanzienlijk. Dus lukt het niet om buiten met het pentakel te gronden, zorg er dan voor dat er iets anders natuurlijks bij je is.

Alternatieven voor het pentakel

De opdracht om een eigen pentakel te maken, die heb ik uiteindelijk nooit uitgevoerd. Voor mij is het geen heel belangrijk item. Omdat ik in mijn hekserij de traditionele, meer natuurlijke kant op ben gegaan, hou ik me niet vast aan ideeën over hoe je je altaar “moet” indelen en de items die je daarbij “moet” gebruiken. Traditionele hekserij maakt overigens ook geen gebruik van het pentakel. De populariteit daarvan komt vanuit wicca.

Als je je wil aarden en het fijn vindt om daar een bepaald symbool bij te gebruiken, zijn daar in traditionele hekserij andere alternatieven voor. Zo kun je bijvoorbeeld een addersteen gebruiken. Dat is een steen met adderlijnen, ook wel leylijnen genoemd. De lijnen op een addersteen symboliseren de krachtlijnen in het land, waar sommige traditionele heksen mee werken. Een addersteen maak je door een spiraal of labyrint in een grote, platte steen kerven. Door heel rustig met je vinger de lijn van dat spiraal of labyrint te volgen, kun je je hoofd leegmaken en jezelf in een staat van meditatie brengen. Ga daarbij van buiten naar binnen, zo keer je jezelf ook naar binnen op dat moment en verdiep je je meditatie.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...