Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Beginnen met rituelen

Datum: 06 / 09 / 2015

Hekserij en rituelen gaan niet zonder elkaar. Als je begint met het praktiseren van hekserij dan kom je vanzelf bij magie en rituelen uit. Rituelen vormen een wezenlijk deel van hekserij. Ze zorgen er voor dat je via symboliek vorm geeft aan een doel. Via handelingen bouw je energie op die je kunt sturen naar het doel waarvoor je het ritueel uitvoert. Het is duidelijk dat je ervaring moet opdoen om met magie te kunnen werken. Hier leg ik uit hoe je kunt leren om rituelen uit te voeren en magie te bedrijven.

Wees niet bang

Allereerst: rituelen hoeven niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Een kaars branden kan al een ritueel zijn wanneer je de kaars aansteekt met een specifiek doel en daarbij visualiseert dat de energie van het vuur zich op dit doel richt. Een wensverbranding is ook niet moeilijk, maar wél effectief: schrijf je wens op een briefje en projecteer daarbij je wens en het te behalen doel in elke letter die je op papier zet. Vervolgens laat je deze energie weer vrijkomen door het briefje te verbranden. De salamanders, heersers van het element vuur, zullen je wens opeten en transformeren. Zo zie je maar, rituelen hoeven niet heel ingewikkeld te zijn om effect te hebben. Begin daarom klein en bouw je magische en rituele werk op tot een volgend niveau.

Mijn eerste paar rituelen verliepen heel rommelig. Ik had mij niet genoeg voorbereid en was zenuwachtig. Ik had mijn moeder en zus -die beneden in de huiskamer zaten- wel gevraagd mij niet te storen. Het was Imbolc in het jaar 2000 en ik was van plan om het terugkerende licht te verwelkomen en stil te staan bij innerlijke groei. Mijn altaar was versierd met bloemen en waxinelichtjes en ik had alles klaargelegd dat ik nodig had voor mijn ritueel. Met bibberende stem begon ik de teksten op te zeggen die ik had opgeschreven. Ik trok een cirkel, nodigde wachters en goden uit en daarna kwam er niets meer terecht van de rest van het ritueel, omdat ik allerlei aanwezigheid in mijn kamer voelde. Op zich logisch, ik had ze zelf uitgenodigd, maar ik was onvoldoende voorbereid en had daar geen rekening mee gehouden. Ik was er met mijn gevoel niet bij en zat te veel in mijn eigen angst. Het was er gewoonweg de tijd nog niet voor om met rituelen aan de slag te gaan.

Wees dus echt zeker van jezelf voor je je met rituelen bezig gaat houden, bereid je goed voor en leg je gevoel er in. Dan pas zal een ritueel effect hebben. Ben je nog niet klaar voor een volledig ritueel? Blijf dan nog even bij klein magisch werk. Dat zijn magische werkzaamheden waar niet direct rituele handelingen bij vereist zijn. Klein magisch werk is het bezig zijn met magie zonder een cirkel te trekken, wachters aan te roepen, etc. Handelingen zoals divinatie, kaarsenmagie, werken met kruiden, keukenmagie. Het zijn alledaagse magische handelingen die niet direct ritueel van aard zijn. Klein magisch werk kan uiteraard wel worden opgenomen in het geheel van een groot magisch ritueel. Vaak word klein magisch werk als (deel van het) middenstuk van groot magisch werk uitgevoerd. Onder groot magisch werk verstaan we cirkelwerk, rituelen met alles erop en eraan, zoals mijn mislukte Imbolcritueel. Je voert dan meerdere handelingen uit die tezamen één geheel vormen om een doel te bereiken.

Voorbereiden is het halve werk

Voordat je met magie aan de slag gaat is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Allereerst moet je natuurlijk goed weten wat je gaat doen. Onvoorbereid te werk gaan zal altijd een rommelig ritueel geven. Je moet je dus hebben verdiept in het doel van de magie: wat wil je bereiken? Als je je doel goed voor ogen hebt, kun je vastleggen hoe je dat doel wilt gaan bereiken. Welke weg moet je gaan om daar te komen? Hoe ga je het ritueel ten uitvoer brengen? Oftewel: schrijf je eigen ritueel.

Een ritueel schrijven kan heel moeilijk zijn, als je hier voor het eerst mee aan de slag gaat. Naarmate je vaker rituelen hebt uitgevoerd zul je merken dat je een bepaalde basis hebt van waaruit je werkt. Althans, dat ervaar ik zelf als heel prettig. De basis is bij mij een standaard manier van een altaar opbouwen, de rituele ruimte zuiveren, de cirkel trekken, wachters aanroepen en het hogere aanroepen, waarna het middengedeelte van het ritueel plaatsvindt. Dit middengedeelte varieert per ritueel. Het kan het uitspreken van een spreuk zijn, het kan kaarsenmagie zijn, divinatie, een wensverbranding. In principe is alles mogelijk tijdens dit middengedeelte. Bepaal voor jezelf welke rituele handeling passend is bij het door jou gekozen doel.

Daarna ga je in omgekeerde volgorde het ritueel weer afsluiten: afscheid nemen van het hogere, afscheid nemen van de wachters en de cirkel afbreken. Belangrijk is het om na een ritueel weer goed te aarden. Dat doe je het snelste en gemakkelijkste door na een ritueel te eten en drinken.

Nog meer voorbereiding

  • Privacy: Zorg dat je niet gestoord wordt (mobiele telefoon uit, andere aanwezigen thuis melden dat je niet gestoord wilt worden, de stekker uit de huistelefoon halen)
  • Vasten: Om jezelf geestelijk voor te bereiden vasten we vanaf twaalf uur voor aanvang van het ritueel. Zie het als een bezinningsperiode, een periode om vooraf stil te staat bij het doel van het ritueel. Het is tevens een zuivering van je lichaam; door veel te drinken en niet te eten worden schadelijke stoffen afgevoerd. Een mens kan langere tijd zonder vast voedsel, dus is dat geen probleem, mits je gezond bent.
  • Ritueel douchen: Voordat je magisch werk verricht is het belangrijk om jezelf te reinigen. Dit doe je door middel van een zuiverende douche. Visualiseer tijdens het douchen dat het water alle zorgen, lasten en negatieve gedachten van de dag met zich meeneemt en van je afspoelt, en zo je gedachten vrij maakt om je te kunnen concentreren op je magische doel.
  • Meditatie: voor een ritueel is het goed om even kort te mediteren en op elkaar af te stemmen als je in een groep werkt. Gezamenlijke stilte en rust vinden om innerlijk kalm aan het ritueel te beginnen.
Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Magie met laurier

Tijdens het laatste Pagancafé werd er een grote zak laurierbladeren achtergelaten "...omdat wij wel wisten wat je...