Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Amuletten en Talismans in hekserij

Datum: 16 / 03 / 2015


Een talisman brengt geluk.png

Het maken van totems, amuletten en talismans is een oude heksenbezigheid. Vroeger waren mensen veel bijgeloviger dan tegenwoordig het geval is. Men kon veel minder verklaren en vooral de natuur was onvoorspelbaar. Dergelijke natuurkrachten werden al snel toegeschreven aan magie, Goden en hekserij. Vuur moet je met vuur bestrijden en dus werd er dikwijls bij een heks aangeklopt voor een talisman of amulet.

Aantrekken en afstoten

Een talisman is een object dat de energie aantrekt die je wenst en positieve krachten stimuleert. Een amulet weert de energie die je níet wenst en beschermt tegen ongeluk en ziekte. Anders gezegd: een talisman brengt geluk en een amulet beschermd tegen onheil. Het woord amulet komt van het Latijnse “amuletum”, dat “wijze van bescherming” betekent. De term talisman komt waarschijnlijk uit het Arabisch, talis of talismon, wat ‘wonderbeeld’ of ‘toverbeeld’ betekent.

Persoonlijk magisch voorwerp

Amuletten en talismans worden meestal aan een ketting, koordje of touwtje om de nek gedragen en zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals hout, steen, bot, kruidenbuidels, veren, schelpen en zelfs stukjes beschreven perkament kunnen als amulet of talisman dienen. Natuurlijke materialen zijn goed verenigbaar met onze levensenergie. De magie van beide is dat de energie die ze bevatten niet kan worden aangetoond. De bescherming of het brengen van geluk is strikt persoonlijk, niemand anders dan de eigenaar mag een talisman of amulet aanraken.

Stukje geschiedenis

Als je je eenmaal verdiept in het maken van amuletten en talismans ontdek je dat het een heel oude vorm is van magie bedrijven. Amuletten en talismans zijn van alle tijden. De oertijdmensen, Egyptenaren, Romeinen, Kelten, Indiërs, Middeleeuwers… allemaal maakten en maken ze amuletten en talismans.
Ook tegenwoordig nog vindt je het gebruik van amuletten en talismans veelvuldig terug. Denk maar eens aan de blauwe glaskralen die beschermen tegen het boze oog die je in landen als Turkije en Griekenland vaak tegen komt tijdens vakanties. Denk maar eens aan de dromenvangers voor boven je bed. Denk maar eens aan de omgekeerde hoefijzers die je ook tegenwoordig nog vaak boven de deuren van boerderijen ziet hangen. Deels vanwege het oude gebruik, men doet dat immers al eeuwen, maar deels ook vanwege de achterliggende gedachte dat het tóch geluk zal brengen. Misschien.

Heksenvoorwerpen

Als heks vind ik het erg leuk om bezig te zijn met het maken van amuletten en talismans. Het is een makkelijke en creatieve manier om met hekserij aan de slag te zijn. Eenmaal ermee begonnen merk je hoeveel het je creativiteit aanspreekt, want het maken van amuletten en talismans is oneindig. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het in principe voor alles gebruikt kan worden. Om geluk of voorspoed aan te trekken, om negativiteit teweren, om liefde aan te trekken, boze mensen te weren, gezondheid te bevorderen, ziekte te bannen, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een amulet of talisman voor te maken.
De manieren om ze te maken zijn eveneens oneindig. Hier komt het stukje creativiteit om de hoek kijken. Het maken van amuletten en talismans vereist een zekere kennis van symbolen, kruiden, en andere correspondenties. Je kunt het natuurlijk ook allemaal opzoeken. Maar weet je het te combineren dan heb je dus een breed scala aan mogelijkheden om amuletten en talismans samen te stellen.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops en trainingen.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Oeroude feesten

In de tijd van onze voorouders werden seizoenveranderingen uitgebreid gevierd. Zij waren nog voor het overgrote deel...