Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Amuletten en talismans in hekserij

Datum: 16 / 03 / 2015

Het maken van totems, amuletten en talismans is een oude heksenbezigheid. Vroeger waren mensen veel bijgeloviger dan nu. Men kon veel minder verklaren en de natuur was onvoorspelbaar. Dergelijke natuurkrachten werden al snel toegeschreven aan magie, goden en hekserij. Vuur moet je met vuur bestrijden, dus werd er dikwijls bij een heks aangeklopt voor een talisman of amulet.

Aantrekken en afstoten

Een talisman is een object dat de door jou gewenste energie aantrekt en positieve krachten stimuleert. Een amulet weert de energie die je níét wenst en beschermt tegen ongeluk en ziekte. Anders gezegd: een talisman brengt geluk en een amulet beschermt tegen onheil. Het woord amulet komt van het Latijnse “amuletum”, dat “wijze van bescherming” betekent. De term talisman komt waarschijnlijk uit het Arabisch, talis of talismon, wat ‘wonderbeeld’ of ‘toverbeeld’ betekent.

Persoonlijk magisch voorwerp

Amuletten en talismans worden meestal aan een ketting, koordje of touwtje om de nek gedragen en zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals hout, steen, bot, kruidenbuidels, veren, en schelpen. Zelfs stukjes beschreven perkament kunnen als amulet of talisman dienen. Natuurlijke materialen zijn goed verenigbaar met onze levensenergie. De magie van beide is dat de energie die ze bevatten niet kan worden aangetoond. De bescherming of het brengen van geluk is strikt persoonlijk, niemand anders dan de eigenaar mag een talisman of amulet aanraken.

Stukje geschiedenis

Als je je eenmaal verdiept in het maken van amuletten en talismans ontdek je dat het een heel oude vorm is van magie bedrijven. Amuletten en talismans zijn van alle tijden. De oertijdmensen, Egyptenaren, Romeinen, Kelten, Indiërs… allemaal maakten en maken ze amuletten en talismans. Ook tegenwoordig vind je het gebruik van amuletten en talismans veelvuldig terug. Denk maar eens aan de blauwe glaskralen die beschermen tegen het boze oog, die je in landen als Turkije en Griekenland vaak tegen komt tijdens vakanties. Denk maar eens aan de dromenvangers voor boven je bed. Denk maar eens aan de omgekeerde hoefijzers die je ook tegenwoordig nog vaak boven de deuren van boerderijen ziet hangen. Deels vanwege het oude gebruik, men doet dat immers al eeuwen, maar deels ook vanwege de achterliggende gedachte dat het tóch geluk zal brengen. Misschien.

Magisch web

Heksenvoorwerpen

Als heks vind ik het erg leuk om bezig te zijn met het maken van amuletten en talismans. Het is een makkelijke en creatieve manier om met hekserij aan de slag te zijn. Eenmaal begonnen merk je hoeveel het je creativiteit aanspreekt, want er zijn oneindig veel doelen waarbij amuletten en talismans kunnen helpen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat ze in principe voor alles gebruikt kunnen worden. Om geluk of voorspoed aan te trekken, om negativiteit te weren, om liefde aan te trekken, boze mensen te weren, gezondheid te bevorderen, ziekte te bannen, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een amulet of talisman voor te maken.

De manieren om ze te maken zijn eveneens oneindig. Hier komt het stukje creativiteit om de hoek kijken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het moeilijk is om een amulet of talisman te maken. Je hoeft geen handwerkexpert te zijn. Het is veel belangrijker om te weten welke materialen bij jouw magisch doel passen. Het maken van amuletten en talismans vereist een zekere kennis van symbolen, kruiden, en andere correspondenties. Als je hier zelf niet uitkomt kun je dit natuurlijk opzoeken. Je kunt ook gerust verschillende magische voorwerpen combineren. Zo heb je dus een breed scala aan mogelijkheden om amuletten en talismans samen te stellen. Onthoud wel: jouw aandacht en intentie zorgen ervoor dat je talisman of amulet wordt opgeladen. Hoe meer tijd en aandacht je in het proces stopt, hoe krachtiger je talisman of amulet wordt.

Kruiden

Voorbeelden van talismans en amuletten

Met het maken van talismans en amuletten kun je alle kanten op, je kunt hier al je creativiteit in kwijt! Vind je het lastig om vanuit het niets iets te bedenken? Misschien dat deze voorbeelden je dan kunnen inspireren.

  • Buidels: kies kruiden, stenen, schelpen en andere voorwerpen die jij bij het doel van je talisman of amulet vindt passen. Plaats deze voorwerpen op een lapje stof en naai dit dicht of bind er een lint of koord omheen. Je kunt ook twee lapjes stof op elkaar plaatsen en een soort kussentje maken in plaats van een buidel. Je kunt ervoor kiezen om een lapje stof te gebruiken in een kleur die bij je intentie past en/of er bijpassende symbolen op borduren. Het buideltje kun je vervolgens om je nek dragen, in je zak stoppen of ergens in huis plaatsen waar het zijn werk goed kan doen.
  • Huisbeschermer: zoek een heksensteen (dat is een steen waar op natuurlijke wijze een gat in is gesleten, waar je doorheen kunt kijken), rijg hier een rood koord doorheen en maak hier een (oude) sleutel aan vast. Heksenstenen zijn moeilijk te vinden. Ben je er nog geen tegengekomen? Je kunt dit beschermende amulet ook zonder heksensteen maken. Oude sleutels worden namelijk al heel lang als ketting gedragen of in huis geplaatst om negatieve energie af te wenden.
Heksenladder
Ook de heksenladder is een talisman!
  • Heksenladder: neem een touw, lint of koord en maak hierin negen knopen, op een gelijke afstand van elkaar. In elke knoop maak je ook een kraal, veer, schelp of ander voorwerpen vast die passen bij je magische doel. Focus je tijdens het knopen ook op dit doel. Je kunt de heksenladder gebruiken om op je intentie te mediteren, waarbij je de knopen steeds door je vingers laat gaan. Zo zet je je intentie steeds weer extra kracht bij.
  • Krachtstok: hiervoor heb je een duimdikke tak nodig van een boom die past bij je intentie. Vraag de boom eerst om toestemming voor je de tak afknipt, veeg wat aarde over de wond die je hierdoor creëert en laat een offer achter om je dankbaarheid te tonen. Zorg ervoor dat dit offer biologisch afbreekbaar is! Vervolgens maak je van deze stok een krachtstok. Dat doe je door er bijpassende symbolen in te kerven, er lint of koord omheen te wikkelen, er veren of kralen aan vast te maken of er andere voorwerpen aan toe te voegen die jij bij je intentie vindt passen.
  • Dromenvanger of magisch web: dit amulet beschermt je terwijl je slaapt. De welbekende ronde dromenvangers komen uit de native American cultuur. In Noordwest-Europa maakte men vroeger echter driehoekige dromenvangers: het magische web. Dit maak je door een web te weven tussen drie takken. Je kunt hier ook veren en kralen aan vastmaken.

Draag je liever gewoon een simpel voorwerp bij je dat symbool staat voor jouw heks-zijn of een bepaalde intentie? Ook dat telt als talisman of amulet! Het pentagram wordt bijvoorbeeld door veel heksen gedragen als symbool voor hun verbinding met de natuur om hen heen, een gevoel dat zeker in traditionele hekserij een heel belangrijke rol speelt. Ook edelstenen kun je bij je dragen om je intentie kracht bij te zetten.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...