Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Rituele huisreiniging: zo doe je dat!

Datum: 06 / 10 / 2019

Soms is het nodig om eens flink met de stofdoek te wapperen. Vroeger werd dit iedere dag een beetje gedaan, op zaterdag iets grondiger en dan was er nog de voorjaars- en najaarsschoonmaak. Op deze momenten werd het hele huis ondersteboven gehaald en werden ook de plekken schoon geboend die doordeweeks niet aan bod kwamen.

Geen poetsvrouwen meer

Tegenwoordig zijn er niet veel huisvrouwen en -mannen meer die deze traditie in ere houden. Ook ik niet. Wij zijn niet naar de huishoudschool geweest om dat te leren en met een fulltime baan en kinderen blijft er weinig vrije tijd over om uitgebreid te poetsen. Ik ben meer van de Franse slag. En ook al is het huis wél brandschoon en kan je er bij wijze van spreken van de vloer eten, soms is een schoonmaak met emmer en sop niet voldoende om een huis écht schoon te krijgen en moeten wij heksen ons wapenen met salie, water, zout en kaarsen om de boel ook energetisch grondig te reinigen.

Weet wat je wilt reinigen en wat mag blijven

Reinigen is één van de meest gebruikte rituelen. In veel godsdiensten kom je reinigingsrituelen tegen, het baden, wassen, reinigen en heiligen of wijden van een ruimte of persoon. Naast de echte reiniging is er ook een reiniging van ‘energieën’. Bij het aarden van jezelf, zoals in New Age gebruikelijk is, verban je alle slechte dingen uit jezelf naar Moeder Aarde. Bij het reinigen van woningen en andere ruimten worden boze geesten verbannen naar ergens daarbuiten, zodat je er zelf geen last van hebt en ongestoord je leven kunt leiden.

Meestal wordt gewoon de witte salie aangerukt en worden daarmee alle oude geesten uit het huis verbannen, zonder dat er eerst wordt gekeken of er misschien ook nog prettige geesten en positieve energieën zijn die je verblijf kunnen veraangenamen. Wie daarin gelooft kan daarom het best beginnen met onderzoeken welke energieën er zijn en dan proberen om de goede te behouden en de slechte te verbannen. Een “laat alles achter me” ritueel gaat dezelfde kant op. Als je alles achter je wilt laten, is dat ook het goede. Je kennis en vaardigheden, bijvoorbeeld. Het is meestal niet de bedoeling dat je herboren wordt met de kennis en vaardigheden van een pasgeborene. Begin daarom met uitzoeken waar je dankbaar voor bent en wat je wil behouden. Benoem vervolgens wat je wil zuiveren en reinigen en waarvan jij je wil ontdoen.

Zuivering met salie-rook

Reinig en zuiver met kruiden, zout en elementen

Meestal word salie gezien als hét kruid om mee te reinigen en zuiveren (twee woorden die door elkaar worden gebruikt en ook min of meer hetzelfde betekenen). Er zijn echter ook verschillende andere kruiden die goed reinigend werken. Dat zijn onder andere bijvoet, drakenbloedhars, sandelhout, brandnetel, braam en heide. Maak van gedroogde kruiden een bosje of strooi losse kruiden op een smeulend kooltje om te zorgen voor rook met de eigenschappen van de kruiden. Met die rook, rook je alle kamers uit. Loop daarbij tegen de klok in voor uitbanning en zet alle deuren en ramen open. Wapper met een smudgevleugel de rook rond en veeg daarna met de vleugel of met een bezem symbolisch de rook door de open ramen en deuren naar buiten.

Dit proces kun je ondersteunen met gebruik van de elementen. Visualiseer dat met de rook het element lucht je huis vult en zo al het negatieve laat oplossen of uit je huis verjaagt. Je kunt ook water (eventueel met zout) rond sprenkelen terwijl je visualiseert dat de essentie van water (en aarde/zout) je huis weer schoonspoelt. Vergeet niet om de ramen en deuren open te zetten! Niet alleen is dat fijn bij gebruik van rook (het ruikt nogal sterk), ook ontstaat op die manier een poort, een opening waardoor je de negatieve energie kunt uitlaten.

Olie en kruiden ter ondersteuning van rituelen

Niet vergeten: na reiniging komt opladen!

Nadat je huis gezuiverd/gereinigd is, sluit je de ramen en deuren en laad je de energie gemakkelijk weer op door de essentie van vuur te vragen je huis weer te vullen met nieuwe, positieve energie en warmte. Het belangrijkste is vooral dat jij zelf jouw eigen vuur vindt en dat met de ruimte deelt. Steek kaarsen aan en mediteer of visualiseer daarbij dat jij je energie laat uitvloeien naar alle hoeken van je huis, zodat je huis is vervuld van jouw eigen positieve intenties en energie. Vind je dat te zwaar, dan kun je ook je gidsen en eventueel wezens van het huis vragen om het huis weer te vullen met positiviteit.

Wat ook altijd goed werkt om positieve energie op te wekken is om een klein feestje te geven: zet muziek aan en dans door het huis! Neem je drum mee, klap in je handen, spring rond en lach zo hard als je kunt. Joel en doe gek! Dat geeft nog véél meer energie dan mediteren en visualiseren, en het is ook super leuk om samen met je kinderen te doen. Sluit af met een dankwoord.

Nog meer manieren

Bovenstaande manier is maar één van de vele reinigingsmethoden. Er zijn tientallen en misschien wel honderden manieren om je huis te reinigen!

 • Wanneer je fysiek gaat schoonmaken, doe dan ook een scheutje Floridawater of ander magisch water door je schoonmaksop, zodat je tijdens de gewone schoonmaak ook gelijk al een magisch zuiverende schoonmaak doet. Visualiseer tijdens het schoonmaken dat je alle donkere plekken wegpoetst, alle voetstappen van anderen wegpoetst, etc. Gebruik bij voorkeur natuurlijke schoonmaakmiddelen en druppel er wat etherische olie doorheen. Druppel ook wat op het stofzuigerfilter en op je stofdoeken.
 • Essentiële oliën of kruiden die je kunt gebruiken zijn zout (zuivering en gronding), salie (zuivering), citroen (geeft energie en maakt schoon), patchoeli (welvaart en licht), den (welvaart en reiniging), braam (bescherming) en brandnetel (zuivering en bescherming).
 • Strooi wat zout in alle hoeken van een ruimte. Zout absorbeert negativiteit. Dit haal je dan tijdens de rest van je reiniging weer weg. Gooi het magisch gebruikte zout altijd weg!
 • Je kunt ook in elke ruimte een beetje water neerzetten met een scheutje Floridawater erdoorheen. Water absorbeert ook negativiteit. Wanneer je belletjes in het water ziet, is het tijd om het water te verversen.
 • Om de energie in huis te veranderen, is het goed om ook je spullen anders neer te zetten. Ruim op! Want als het huis vol spullen staat, raakt het ook energetisch vol. Bovendien doet stof en vuil iets met je psyche waardoor je sneller vermoeid raakt. Het heeft effect op jouw energie.
 • Zeg tijdens het schoonmaken een spreuk op. Bijvoorbeeld:
  Water en lucht, vuur en aard
  Zegen en reinig dit huis en haard
  Verwijder alle angst en kwaad
  Laat hier zijn wat niets schaadt
 • Maak een voorraad zuiverende witte kaarsen; wit is namelijk de kleur van zuivering. Neem een gewone witte kaars en wrijf deze in met reinigingsolie van bijvoorbeeld sandelhout of frankincense. Brand elke dag een witte kaars om de energie in huis te zuiveren. Je kunt een kaars meerdere dagen gebruiken. Wil je elke dag een nieuwe kaars branden? Neem dan bijvoorbeeld waxinelichtjes.
 • Werk tegen de klok in en van boven naar beneden tijdens het schoonmaken. Concentreer je daarbij op het verwijderen van negativiteit, het losmaken van oud vuil en oude patronen zodat het weer helemaal schoon is. Werk met de klok mee van beneden naar boven om weer positiviteit en vrolijkheid terug te brengen. Concentreer je daarbij op het terugbrengen van licht, goedheid, positieve dingen en vrolijkheid.
 • Het geluid van een bel is dusdanig doordringend en zuiver, dat in diverse culturen een bel wordt geluid tijdens een huisreiniging. Het zuivere geluid zal alles wat negatief is los trillen. Je kunt het vergelijken met een zuivere trilling die ervoor kan zorgen dat glas breekt.
 • Vergeet niet om ook spiegels extra te zuiveren. Spiegels zijn ook poorten, ofwel doorgangen.
 • Pendel je huis uit om de plekken te vinden die je extra aandacht moet geven. Spreek vooraf met je pendel af wat positief en negatief is (bijvoorbeeld dat met de klok mee draaien positief is en dat tegen de klok in negatief is) en loop dan langzaam door het huis en laat je pendel aanwijzen op welke plekken de energie is opgehoopt en waar je dus extra moet reinigen.

Kies de reinigingsmethode die voor jouw gevoel het best past

Houd het bij en maak er een gewoonte van!

Je merkt zelf waarschijnlijk al dat als je niet genoeg schoonmaakt in je huis, je je er niet prettig voelt. De meeste mensen maken een à twee keer per week fysiek schoon. Hoe vaak maak jij daarbij ook energetisch schoon? Wij westerlingen doen dat misschien een of twee keer per jaar, maar eigenlijk is dat véél te weinig! Dat zou je bij elke gewone schoonmaakbeurt ook mee moeten pakken, ook je persoonlijke energetische zuivering.

Toen ik een paar jaar geleden een gesprek over zuivering had met een hoodoo-priesteres en vertelde dat in de westerse hekserij er eigenlijk alleen rond Imbolc en Samhain wordt schoongemaakt, keek ze me vol walging aan. “Jullie westerlingen zijn smerig zeg!” riep ze uit. “Je doucht toch ook niet twee keer per jaar? En je maakt je huis toch ook niet maar een of twee keer per jaar schoon?” vroeg ze. “Geen wonder dat er allemaal spirits aan kunnen haken, jullie zijn een makkelijke prooi met al die vuiligheid.” Ze zette me daarbij wel aan het denken!

Om je huis goed te beschermen en energetisch positief te houden, zal je er een gewoonte van moeten maken om tijdens de gewone schoonmaak gelijk een energetische schoonmaak erbij te doen. Ik heb hierboven meerdere manieren gegeven om dat te kunnen doen. Zorg ook dat er reiniging is die de hele dag doorgaat, zoals het zout, het bakje water en misschien wel een olieverdamper die kan blijven verdampen als je weg bent.

En hoe zit het dan met bescherming?

Zuiveren en weer opladen van je huis is niet hetzelfde als bescherming. Dat is weer een heel ander onderwerp, waarover ik in deze blog meer vertel!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: