Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Knopenmagie: haak of brei jouw wens

Datum: 02 / 11 / 2016

“Leg een knoop in je zakdoek” hoor ik mijn opa nog zeggen toen ik klein was. “Dan vergeet je het niet”. Ik had weer eens gezegd dat ik iets wilde onthouden en legde (bij gebrek aan een zakdoek) braaf een knoop in het touwtje van mijn capuchon.
Dagen later zat ik naar het knoopje te staren en probeerde me uit alle macht te herinneren waarvoor het ook alweer stond. Ik schetste de situatie waarin ik hem gelegd had, ging de wandeling langs het water na, beleefde de momenten weer en… ja hoor! Ik wist het weer.

De knopen in volksmagie


wensmagie breien en haken

Knopenmagie, dat was het. Maar dat wist ik toen nog niet.
Afgelopen maandag kwamen we weer bij elkaar, de meiden van de coven, en dit keer hadden we allen knopenmagie bestudeerd. Bovenstaand oud gebruik is niet het enige staaltje koordenmagie dat als gebruik is overgebleven uit de oude overleveringen van de volksmagie: Een knoop doorhakken, is er nog een. Of de snelheidseenheid waarmee boten varen: knopen. Een knoop loshalen voor meer wind op een zeilboot…. het zijn maar een paar voorbeelden.

Knoop in je zakdoek

De Oude Religie is soms veel algemener als men denkt. Maar het zijn de kleine gebruiken die het redden. Alhoewel het zonde is dat erg veel gebruiken uit Grootmoeders tijd steeds meer op de achtergrond verdwijnen. Wie heeft er tegenwoordig nog een zakdoek om een knoop in te leggen?

Onze eigen knoop

Enthousiast over deze simpele vorm van magie hebben we de hele avond geoefend in het leggen van knopen zonder contact met het koord te verliezen. We hebben zelfs een gezamenlijke vorm ontdekt om op een snelle en gemakkelijke manier veel knopen te leggen die er met 1 ruk aan het koord weer uit kunnen. Is de knoop los dan gaat de magie die er in is gestopt haar eigen weg.
Het is niet zomaar een knoop, het is er tevens een uit grootmoeders tijd: haken!

Ik heb een bolletje wol gehaald in een mooie magische paarse kleur. Mijn inspiratie is gewekt en ik heb gewoon zin in een avondje haken bij kaarslicht, met een magisch doel in gedachten om er doorheen te weven.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...