Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Magische ingrediënten – Zwart Zout

Datum: 20 / 02 / 2019

Bij ingrediënten denk je misschien meer aan kruiden, maar zwart zout is een heel fijn ingrediënt om mee te werken. Veel heksen hebben zwart zout in hun magische kruidenkast staan omdat het een super effectief middel is om te gebruiken bij beschermingsmagie.

De werking van zwart zout

Zwart zout is geen gewoon zout, maar een magisch zout. Het is niet het exclusieve zwarte zout dat gewonnen wordt uit vulkanische gebieden, wat mensen vervolgens gebruiken bij het koken. Magisch zwart zout wordt door heksen zelf gemaakt en is niet voor consumptie. Heksen gebruiken het namelijk om ongeluk en kwaad te verdrijven.

Niet hetzelfde

Er zijn heel veel verschillende recepten om zwart zout te maken. Het ene recept is niet beter dan het andere recept. Waar het met name om gaat is dat het zout zwart kleurt en jij jouw intenties toevoegt aan het hele proces. Wees je bewust van het doel van het zwarte zout en spreek dat bij elke handeling opnieuw uit. Zie voor je hoe het zout kwaad en ongeluk weghoudt, hoe het een schild vormt rond de plekken waar je het strooit.

Welk recept je ook gebruikt: meng het zout niét met zwarte voedingskleurstof! Als je vocht toevoegt aan zout wordt het klonterig en lost het deels op. Aangezien je het toch niet hoeft te eten kun je beter zwarte poeders gebruiken.

Gebruik voor je recepten voor zwart zout een zo natuurlijk mogelijke zoutsoort, zoals zeezout of himalayazout. Mijd te allen tijde jodiumzout in je magisch werk. Ja, jodium is ook een natuurlijk product, maar een zo natuurlijk mogelijk zout (net zoals het uit de natuur komt!) is het beste, omdat daarvan de energie nog zo puur mogelijk is.

Verschillende ingrediënten voor zwart zout

Hier zijn enkele recepten die ik heb gevonden:

 • Meng zeezout met beschermende kruiden in een pannetje en laat dat voor een paar uur op zacht vuur verwarmen. De kruiden zullen verbranden en het zeezout zal gaan schroeien. Maal het daarna fijn met een vijzel.
 • Verzamel het as van alle wierook die je brand en mix dat met zout.
 • Schraap met een lepel langs de binnenkant van een gietijzeren ketel en verzamel het schraapsel om dat met zout te vermengen en het zwart te kleuren.
 • Verzamel houtskool van je magische vuren en meng dat door het zout.
 • Verzamel aarde van een driesprong (een punt waar drie wegen samenkomen) en meng dat door het zout. Een driesprong is een magische plek omdat de godinnen van magie op dergelijke plekken zouden verschijnen.
 • Verbrand beschermingskruiden en meng het as daarvan door het zout.
 • Kleur het zout zwart door er gemalen peper aan toe te voegen.
 • Of maak een mengsel van al het bovenstaande door elkaar!

Zwart zout is een krachtige beschermer, het bindt, verwijdert negativiteit, bant uit, weert af en kan een krachtige oemphf meegeven aan elk ritueel dat je uitvoert.

Zo maak je zwart zout:

Mijn recept is om as te verzamelen van een magisch vuur en dat, eventueel met aarde van een driesprong, te vermengen met zeezout. Ik maal zeezout en alle ingrediënten meditatief in een vijzel door elkaar. Vijzelen is een magische bezigheid waarmee je niet alleen iets fijnmaalt, maar ook jouw energie en intentie meegeeft aan het mengsel dat je maakt. Soms voeg ik er daarna nog kruiden aan toe, zoals laurier, steranijs, gedroogde peper, zwarte peper en heel soms nog wat essentiële olie zoals salie.

Dan heb je zwart zout. Maar wat dóe je er mee?

 • Strooi het rondom je huis voor een krachtige bescherming. Woon je in een rijtjeshuis? Strooi het dan langs de buitenrand van je huis of op je drempel.
 • Strooi het zout om je van iemand los te maken. Het beste doe je dit in de voetstappen van diegene of op een plek waar hij of zij nog recent is geweest.
 • Voeg het toe aan rituele zakjes voor bescherming en afweer en draag die met je mee. Zo maak je er een amulet van.
 • Bestrijk een zwarte kaars met olie en rol hem in zwart zout om er een sterk beschermende kaars van te maken tegen negatieve energie.
 • Voeg het toe aan een sterk beschermend bad.
 • Strooi het in een cirkel om je heen om je beschermingscirkel extra kracht mee te geven.
 • Brand het op een kooltje om vervelende spirits af te weren.
 • Schrijf een woord dat iets waar je vanaf wilt symboliseert op een briefje en brand zwart zout in de buurt daarvan.

Kortom: het is makkelijk te maken en ook nog eens multi-inzetbaar!

Zwart zout verwijderen

Als je na het magisch werk zwart zout over hebt, moet je je daarvan ontdoen. Het zwarte zout zuigt namelijk alle negatieve energie in zich op, waardoor je het niet kunt hergebruiken. Zwart zout dat je voor je eigen huisbescherming hebt gebruikt kun je op je eigen terrein begraven. Zwart zout dat je voor iets of iemand anders hebt gebruikt moet je verbranden of ergens ver weg begraven. De as van het verbranden van het zwarte zout moet je ook ergens ver weg begraven en kan je niet opnieuw gebruiken om zwart zout mee te maken.

Wil je meer leren over magische manieren om jezelf en je huis te beschermen? Dan vind je mijn heksenboekje ‘Beschermingsmagie’ vast leuk!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Magie met laurier

Tijdens het laatste Pagancafé werd er een grote zak laurierbladeren achtergelaten "...omdat wij wel wisten wat je...