Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Een symbool dragen

Datum: 05 / 07 / 2019

Heel veel heksen en paganisten kiezen ervoor om een symbool te dragen dat past bij de manier waarop zij hekserij ervaren. Veel van hen kiezen voor het pentagram, een vijfpuntige ster waarvan de vier punten de elementen vertegenwoordigen en de vijfde punt het hogere representeert. Een pentagram met een cirkel daaromheen wordt een pentakel genoemd. Er zijn veel verschillende manieren om dit symbool te dragen. De meeste heksen dragen hun pentagram of pentakel met de punt naar boven, maar sommigen dragen het juist met de punt naar beneden. Omdat het pentagram dan juist de verbinding met het lagere symboliseert, wordt het omgekeerde pentagram vaak door satanisten gedragen. Niet iedereen die dit doet is echter een satanist! Covenheksen dragen bijvoorbeeld soms een omgekeerd pentagram als zij in hun tweede graad zitten, waarin zij bezig zijn om hun schaduwkant te leren kennen. Ook dragen sommige heksen een pentagram met in het midden daarvan een omgekeerd pentagram. In tegenstelling tot wat men denkt heeft het pentagram dus niets met duivelsaanbidding te maken!

Wil je een symbool dragen maar spreekt het pentagram je niet aan? Het pentagram is wellicht het meestgekozen symbool, maar er zijn nog véél meer symbolen die aan hekserij gelijkt kunnen worden. Zo is er de tetagrammaton, de davidsster, de triquetra of triskel, Thor’s hamer, de Venus (godin), de lunula en nog véél meer! Wat symbolen betreft is het ene symbool echt niet beter dan het andere symbool. Het symbool dat voor jou resoneert is het symbool dat het best bij jou past.

Een aantal symbolen op een rij

 • Heksen dragen vaak een pentagram omdat deze de vijf elementen vertegenwoordigd: aarde, vuur, water, lucht en ether of spirit. Een pentagram met een cirkel eromheen heet een pentakel. Wanneer je je schaduwkant leert kennen en je daarvoor naar binnen wilt keren, kun je ervoor kiezen om een omgekeerd pentagram te dragen.

 • De drievoudige maan staat symbool voor de drievoudige godin. Dit symbool bestaat uit een wassende maan, volle maan en afnemende maan, wat ook de drie levensfases van de godin symboliseert: maagd, moeder en wijze oude vrouw.
 • Een tetragrammaton ziet eruit als een zéér ingewikkeld pentagram met nog véél meer extra lijnen en symbolen erin verwerkt. Dit symbool wordt met name gedragen door mensen die zich met hogere magie bezighouden.

 • De triquetra staat voor de heilige drie-eenheid en/of de drievoudige godin (maagd/moeder/wijze). Vader, moeder, kind. Of Lichaam, Geest en Ziel. Of heel katholiek: de vader, zoon en heilige geest. Drie komt overal terug.

 • Het Ankh is een symbool uit het oude Egypte en symboliseert het eeuwige leven.
 • De davidsster heeft een omhoog wijzende driehoek en een omlaag wijzende driehoek, wat eenheid tussen boven en beneden verbeeld.

 • De Venus is een godinnenbeeltenis, gemaakt naar een van de vele godinnenbeeltenissen die zijn opgegraven. Voor velen beeld zij dé godin uit als allesomvattend vrouwelijke en tegenhanger van de zo lang ‘alleen heersende’ god.

 • Yggdrasil, de levensboom uit de Noorse mythologie, wordt ook vaak als symbool gedragen. Meestal ziet dat eruit als een boom met aan de bovenkant de takken en aan de onderkant de wortels, die soms ook even groot worden afgebeeld. Yggdrasil staat voor de cyclus van leven, dood en wedergeboorte; oneindigheid.
 • Thor’s hamer is het teken van de Noordse god Thor, de Alvader en krachtige god van rechtvaardigheid en magie. Het symbool wordt met name gedragen door heidenen en Ásatrú als teken van hun eerbied voor de cultuur van vroeger in Noordwest-Europa, hun liefde voor die oudheid en hun verbondenheid daarmee.

 • Het trollenkruis heeft de vorm van de rune Othala en is een beschermend symbool van Scandinavische oorsprong. Dit symbool beschermt de drager specifiek tegen trollen, maar ook tegen andere kwade invloeden.
 • De lunula is het symbool van een liggende maansikkel, die is opgegraven in enkele vrouwengraven van Germaanse en Saksische oorsprong. Het is een symbool dat in de afgelopen tien jaar voornamelijk in opkomst is bij vrouwen die zich verbonden voelen met deze oude culturen. Het straalt vrouwelijkheid en magie uit en is een écht vrouwensymbool.

Welk symbool past bij jou?

Als ik naar mezelf kijk: toen ik met hekserij begon, sprak het pentagram mij ook erg aan. Ik las overal dat dit hét symbool was van de heksen. Ik heb heel lang een vrij groot zilveren pentagram gedragen met een maansteen in het midden. De maansteen beeldde mijn verbondenheid met de maan uit. Het pentagram was in die tijd mijn manier om de wereld te laten weten dat ik heks ben en me daar niet voor schaam, dat ik het niet onder stoelen of banken steek. Dat paste bij de fase waar ik toen in zat en de hardheid in die stelling past ook bij het symbool. Het pentagram zendt een soort waarschuwende en beschermende energie uit die velen afschrikt.

Tegenwoordig is mijn ‘liefde’ voor het pentagram minder geworden en draag ik een lunula. Ook in deze hanger zit een maansteen verwerkt, want die wilde ik niet missen toen ik eenmaal het pentagram af deed. De lunula straalt een veel zachtere energie uit, een veel vrouwelijkere energie van waardigheid en magie. Dit symbool past nu in deze fase van mijn leven bij mij, en wie weet draag ik over enkele jaren weer een ander symbool.

Als je graag een symbool van jouw hekserij wil dragen, kun je je verdiepen in de verschillende symbolen en wachten tot een bepaald symbool er voor jou uit springt. Ook voor jou staat je keuze niet voor altijd vast. Als je verder op jouw heksenpad het gevoel krijgt dat het symbool niet meer bij je past of dat een ander symbool je meer aantrekt, dan is dat prima. Hekserij is ontzettend vrij in welke keuzes je maakt. Wat voor jou goed voelt is goed, wat voor jou niet goed voelt is dat niet. Voel je daarom nooit verplicht om iets te doen of dragen omdat je denkt dat dat “nou eenmaal zo hoort als je een heks bent”.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...