Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Een symbool dragen

Datum: 05 / 07 / 2019


symbool-lunula

Heel veel heksen en pagans dragen een pentagram. Dat is de vijfpuntige ster waarvan vier punten de elementen vertegenwoordigen en de vijfde punt (meestal de omhoog wijzende punt) wijst het hogere aan.
Maar er zijn nog véél meer symbolen die met hekserij gelinkt kunnen worden. Zo is er de tetagrammaton, de davidsster, de triquetra of triskel, Thors hamer, de Venus (godin), de lunula…. en nog véél meer!
Wat symbolen betreft is het ene symbool echt niet beter dan het andere symbool.
Het symbool dat voor jou resoneert is wat het beste bij je past.

Een aantal symbolen op een rij

  • Heksen dragen vaak een pentagram omdat deze de vijf elementen vertegenwoordigd: Aarde, Vuur, Water, Lucht en Ether of Spirit.

  • Een tetagrammaton ziet er uit als een zéér ingewikkeld pentagram met nog véél meer extra lijnen en symbolen erin verwerkt. Dit symbool wordt met name gedragen door mensen die zich met hogere magie bezighouden.

  • Het triquetra staat voor de heilige drie eenheid en/of de drievoudige godin maagd/moeder/wijze. Vader, moeder, kind. Of Lichaam, Geest en Ziel. Of heel katholiek De vader, zoon en Heilige geest. Drie komt overal terug.

  • De davidsster heeft een omhoog wijzende driehoek en een omlaag wijzende driehoek, wat eenheid tussen boven en beneden verbeeld.

  • De venus is een godinnenbeeltenis, gemaakt naar een van de vele godinnenbeeltenissen die zijn opgegraven. Voor velen beeld zij dé godin uit als allesomvattend vrouwelijke en tegenhanger van de zo lang ‘alleen heersende’ god.

  • Thors hamer is het teken van de Noordse god Thor, de Alvader en krachtige god van rechtvaardigheid en magie. Het symbool wordt met name gedragen door heidenen en asatru als teken van hun eerbied voor de cultuur van vroeger in Noordwest Europa, hun liefde voor die oudheid en hun verbondenheid daarmee.

  • De lunula is het symbool van een liggende maansikkel, die is opgegraven in enkele vrouwengraven van Germaanse en Saksische oorsprong. Het is een symbool die in de afgelopen tien jaar voornamelijk in opkomst is bij vrouwen die zich verbonden voelen met deze oude culturen. Het straalt vrouwelijkheid en magie uit en is een écht vrouwensymbool.

Geen enkel symbool is beter of heiliger dan de ander. Het is jouw eigen gevoel dat daarin doorslaggevend is.

Als ik naar mezelf kijk: toen ik met hekserij begon, sprak het pentagram mij ook erg aan. Ik las overal dat dit hét symbool was van de heksen. Ik heb heel lang een vrij groot zilveren pentagram gedragen met een maansteen in het midden. De maansteen beeldde mijn verbondenheid met de maan uit. Het pentagram was in die tijd mijn manier om de wereld te laten weten dat ik heks ben en me daar niet voor schaam, dat ik het niet onder stoelen of banken steek. Dat paste bij de fase waar ik toen in zat, en de hardheid in die stelling past ook bij het symbool. Het pentagram zendt een soort waarschuwende en beschermende energie uit, dat velen afschrikt.
Tegenwoordig is mijn ‘liefde’ voor het pentagram minder geworden en draag ik een lunula. Ook in deze hanger zit een maansteen verwerkt, want die wilde ik niet missen toen ik eenmaal het pentagram af deed. De lunula straalt een veel zachtere energie uit, een veel vrouwelijkere energie van waardigheid en magie.
Dit symbool past nu in deze fase van mijn leven bij mij, en wie weet draag ik over enkele jaren weer een ander symbool.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...