Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Oogsten op Lughnasadh

Datum: 27 / 07 / 2019


Fotograaf: Ronald Beuwer

Fotograaf: Ronald Beuwer

Ieder jaar is de zomerperiode weer een periode van reflectie, oogsten waar je mee bezig bent en daar bij stilstaan. Wat oogst ik? Wat wil ik oogsten en wat moet ik daar nog voor doen? Waar ben ik blij mee? Waar ben ik dankbaar voor?
Oogst is durven reflecteren en loslaten. Zien wat je hebt, hebt laten groeien en koestert. Doden, afkappen, losscheuren wat niet vruchtbaar leek.

Durf te oogsten en maak je akker kaal

Het eerste oogstfeest was het feest van de landbouwers, zij die granen lieten groeien die goudgeel wuivend op de akkers stond te stralen. Tot nu.
Nu maken zij de akkers kaal en zien de eens zo volle akkers er doods uit. Kijk dichterbij, kijk verder! Want het graan is voedsel, en zelfs de gevallen korrels voeden vele wezens. Er ontstaat ruimte voor Nieuw. Dus durf te oogsten, wieden, doden. Durf te reflecteren, los te laten en plaats te maken. Want ook dat voedt.

Het eerste oogstfeest

Niet iedereen vierde oogstfeesten, enkel landbouwers en als er wat te oogsten viel. Fruittelers vieren de fruitoogst, veetelers vieren slachtfeesten later in het jaar. Tegenwoordig vieren we alles, want zo hoort dat. Zo deed men dat vroeger ook. Zo staat het in de boeken/ Zo heb je het geleerd, etc.
Is dat zo? Kijk ook hier eens verder. Ingesleten gewoonten en patronen die gegroeid zijn kan je ook loslaten, en dat gaat in deze periode van het jaar een stuk gemakkelijker.

Grote of kleine viering


Lughnasadh altaar

Lughnasadh altaar

De zomer is een mooie en zonnige periode. Vol warmte en dankbaarheid voor wat je hebt. Zorgeloos haast. Het is de tijd van vakantie, van vrijheid, vriendschap en liefde.
Lughnasadh kun je groots vieren, zoals op Castlefest waar men ieder jaar een wickerman (grote pop van stro) opbouwt om ritueel te verbranden met alle offers die bezoekers erin hebben gelegd en aan hebben gehangen. Het is mooi om te zien en bij te wonen, maar toch zijn kleinere vieringen ook heel mooi. Kleiner is intiemer, minder massaal en kan daardoor als betekenisvoller worden ervaren.

De velden in

Lughnasadh is het eerste oogstfeest dus ben ik op de fiets gestapt en ben richting de velden gegaan om te kijken en zoeken of ik ergens graan zag staan. Dat was nog niet zo gemakkelijk omdat in mijn omgeving vooral velden vol koeien en schapen staan. Het is geen landbouwgrond, en dus heb ik hier en daar wat graan dat tussen het gras stond geplukt, totdat ik een handvol had, genoeg om er een poppetje van te kunnen maken.
Het was mooi om zo gaandeweg bezig te zijn met de essentie van dit jaarfeest; oogsten. Fietsend dwaalden mijn gedachten af naar de vragen die centraal staan bij dit jaarfeest. Plukkend kwamen de antwoorden als vanzelf, die ik weer in mijn graanpop heb verweven. Oogst en antwoorden vormden de pop.

Dank voor de gulle gaven

Omdat ik de pop niet gelijk wilde verbranden, als symbool van de dood van Lugh, heb ik hem boven mijn altaar gehangen.
Een andere oude traditie met Lughnasadh om God en Godin te eren voor hun gulle gaven en overvloed in deze tijd van het jaar. Volgend jaar zal deze dan eindigen als offer en zal een andere graanpop de plek innemen.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops & trainingen.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook CommunityIk wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...