Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Veren in magisch werk

Datum: 17 / 02 / 2020

Veel heksen verzamelen veren. Zelf heb ik ook een vaas vol veren. Als ik ze tegenkom, neem ik ze vrijwel altijd mee. Veren zijn niet alleen mooi, ze kunnen ook als magisch voorwerp worden gebruikt. Bijvoorbeeld als vertegenwoordiger van het element lucht, in plaats van een athame. Een slagpen heeft al de vorm van een mes en is een logischer werktuig voor het element lucht dan een stalen mes. Je kunt er heel goed een cirkel mee trekken of het element lucht mee uitnodigen in je rituelen.

Vogels als magische wezens

Veren zijn magisch, omdat vogels magische wezens zijn. Wist je dat vogels waarschijnlijk de oudste goden zijn die er bestaan? Toen de dinosauriërs nog leefden, was er een groep reptielen die overleefde door veren te laten groeien, holle, gewichtloze botten te krijgen en de lucht in te gaan. Vogels vliegen en kunnen kiezen in welke wereld ze leven: in de lucht, op het land en soms zelfs in het water. De oudste goden zijn de goden die deels vogel zijn. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de mens eerst animistisch van aard was en dieren als heilig zag. Maar toen men steeds meer in steden ging leven, kregen de goden meer menselijke eigenschappen. Het ontzag voor vogels is echter gebleven.

Verenritueel om de eigenschappen van het element lucht aan te roepen

Vogels zijn een schakel tussen de mensen en de goden omdat ze zich tussen de werelden kunnen begeven. Zij brengen boodschappen en worden vaak geassocieerd met onze voorouders. Wanneer je je voorouders wilt eren, breng dan een offer van veren en overgiet dat met rood sap (daarvoor gebruikte men vroeger bloed). Zoek een holte in de grond of tussen de boomwortels om je offer in achter te laten. Dit is een heel oude manier om je voorouders te eren.

Het element lucht

De meest voor de hand liggende symboliek van veren is de koppeling met het element lucht. Daarom legt men vaak een veer op een altaar als representatie van het element lucht. De veer draagt namelijk nog steeds de symboliek mee van de vogel die deze ooit droeg. Zie je een veer, dan denk je er gelijk ‘vogel’ en ‘vliegen’ bij.

Het element lucht heeft op zijn beurt ook weer symbolische betekenissen:

  • Lucht staat voor je gedachten of je denkvermogen
  • Lucht staat voor communicatie
  • Lucht staat voor ademen en luchtigheid
  • Lucht staat voor creativiteit
  • Lucht staat voor de heilige geest/goddelijkheid
  • Lucht staat voor de lente en heeft de kleur geel

Maak connectie met de veer die je vindt, het zou een boodschap voor je kunnen hebben. Sommigen zien het vinden van een veer als een teken van spirit, van de engelen of van de voorouders. Ik zie een veer vaak als een teken om vaker de natuur in te gaan, maar als het de tijd van het jaar is dat vogels in de rui zijn, zoek ik er verder geen spirituele betekenis achter. Soms is een veer gewoon een veer!

Als je een vogel als krachtdier hebt, kun je op een spiritueel niveau met het dier werken. Dat kan ook in de vorm van een ei, wat een heel sterke methode is om de kracht van het dier te ervaren. Een ei heeft alle vier de elementen in zich: de schaal is aarde, het membraan representeert lucht, het eigeel representeert vuur en het eiwit water. Een ei representeert ook aarde, leven en vernieuwing.

Eksterveer en ridderspoor

Meer betekenissen

Toch gaat deze blog over de vergaande spirituele betekenissen van veren, want daar zijn er heel veel van! Als je een veer vindt, hoef je niet per se te weten van welke vogel de veer afkomstig is om te weten welke magie eraan hangt. Maar als je wél weet van welke vogel de veer is, kun je ook de spirituele eigenschappen van de betreffende vogel achterhalen. Zoek eerst eens uit welke vogels er allemaal in jouw buurt leven. Kijk naar de grootte van de vogels en naar de grootte van de veer die je hebt gevonden. Zo kun je een groot deel van de vogels al uitsluiten om de vogel te vinden waarvan de veer is. Een andere methode is mediteren op de veer om te kijken of je een beeld van de vogel krijgt.

Als je een vogel als krachtdier hebt, kun je op een spiritueel niveau met het dier werken. Dat kan ook in de vorm van een ei, wat een heel sterke methode is om de kracht van het dier te ervaren. Een ei heeft alle vier de elementen in zich: de schaal is aarde, het membraan representeert lucht, het eigeel representeert vuur en het eiwit water. Een ei representeert ook aarde, leven en vernieuwing.

Antwoord van de veer

Bij natuurmagie maak je een wandeling terwijl je over een probleem nadenkt. Wat vervolgens je aandacht trekt, geeft het antwoord op de vraag waarmee je loopt. Veren zijn heel duidelijke aanwijzingen, omdat ze van zichzelf al zoveel betekenissen hebben. Veren zijn het teken van communicatie (lucht). Kijk maar eens naar postduiven, de uilen in Harry Potter of de raven in Game of Thrones. Allemaal brengen ze boodschappen over. Dus als je een veer vindt, denk dan eens verder na:

  • Waar dacht je aan vlak voordat je de veer vond?
  • Wat is er op dit moment gaande in je leven?
  • Wat was je eerste gedachte toen je de veer vond of welke woorden kwamen als eerste in je op?

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om de boodschap van de veer te vinden. Wanneer de veer je een antwoord geeft, is het wel zo aardig om de spirit die je de boodschap geeft te bedanken, of je de veer nu wel of niet houdt. Je kunt hem laten liggen, meenemen of weggeven. De boodschap blijft nog steeds hetzelfde. Ik bewaar de meeste veren in een pot op een van mijn altaren. Het is beter om alle veren te reinigen voor je ze in huis bewaart. Verderop in deze blog ga ik uitgebreid in op een aantal methodes, maar je kunt ze ook gewoon met warm water en afwasmiddel schoonmaken en daarna te drogen hangen.

Een jonge bosuil

Verensymboliek per vogel

Elke vogel heeft zijn eigen symboliek en specifieke magische betekenis, waarmee je de boodschap die aan jou wordt overgebracht kunt interpreteren. Of andersom: je gebruikt een specifieke veer in je magie om de eigenschap van die vogel te laten bijdragen aan de magie die je gaat uitvoeren.

Duivenveren: Duivenveren symboliseren liefde voor huis en haard, veiligheid, vruchtbaarheid, boodschapper Moeder Aarde, vrede, een lang leven, moederschap, profetie, verzoening, tederheid en goed koers kunnen houden.

Eendenveren: Eendenveren zijn een teken van moederschap, gratie en troost, bescherming, welbehagen, emotionele rust en luisteren naar het instinct.

Eksterveren: Eksters zijn beschermers en staan symbool voor het juiste gebruik van intelligentie. Het krijgen van een eksterveer is een teken van een overleden dierbare, occulte kennis en werkt als poort naar nieuwe dimensies.

Fazantenveren: Fazanten staan symbool voor vruchtbaarheid, seksualiteit en vruchtbare gedachten.

Ganzenveren: Ganzenveren zijn een teken van reizen en ontwaken, sprookjes, vruchtbaarheid en trouw, ouderschap, waakzaamheid, ze zijn brengers van goed nieuws en van nieuwe kennis.

Kippenveren: Kippen vindt je niet in het wild, maar als je kippen hebt dan vind je natuurlijk geregeld een kippenveer. Deze veren staan voor een nieuw begin, wederopstanding, seksualiteit en hoop.

Kauwenveren: Omdat er steeds meer kauwen in ons land komen, wordt het ook steeds aannemelijker om lange grijze kauwenveren te vinden. Kauwen staan voor trouw, aanpassingsvermogen en overleven.

Kraaienveren: Er zijn heel veel soorten kraaiachtigen, maar de meeste grote, lange zwarte veren geven een boodschap van magie, mysterie en intuïtie.

Lijster- en merelveren: Deze vogels herinneren ons eraan om een eigen lied te zingen, om je eigen unieke zelf te zijn. Het zijn voorteken van mystieke krachten, de schaduw, het vrouwelijke, de innerlijke roep en ideeën.

Ravenveren: Juist omdat er niet veel raven meer zijn, is het des te bijzonderder om een ravenveer te vinden. Raven staan voor gedaantewisseling, heling, initiatie, het zijn boodschappers, een voorteken van iets, staan voor schepping, balans en dualiteit.

Roofvogelveren: Roofvogelveren geven het signaal om gefocust te blijven, te verbinden met en luisteren naar spirit, staan voor bescherming, overlevingskracht, paranormale visioenen en wendbaarheid.

Uilenveren: Uilen hebben een verbinding met oeroude wijsheid. Ze bevatten het mysterie der magie en uilenveren zijn voortekenen, staan voor stilzwijgende wijsheid, kunnen zien in het onbewuste, een vooruitziende blik en helende krachten.

Vlaamse gaaienveren: Het vinden van een Vlaamse gaaienveer staat voor het juiste aanwenden van macht, het verbinden van Hemel en Aarde, grote vindingrijkheid, aanpassingsvermogen, verantwoordelijk, breken met het oude en een oersterk karakter.

Zeemeeuwenveren: Deze veren vind je bijna overal langs de kust. Het is een vogel die van scharrelen en zoeken houdt, met een connectie met de zee. Een zeemeeuwenveer staat voor humor, gekheid, subtiele communicatie en vindingrijkheid.

Zwanenveer: Deze grote, statige vogels staan voor gevoeligheid, dromen, mystieke krachten, schoonheid, een lang leven, zelfkennis, vertrouwen, trouw, vergiffenis, elegantie en waarheid.

Er zijn natuurlijk nog véél meer soorten vogels, maar ik heb geprobeerd een lijst te maken van de meest voorkomende vogels waarvan je een veer kunt vinden, hier in Nederland.

Kippen- en kraaienveren

Verensymboliek door kleuren

Weet je niet van welke vogel de veer is? Kijk dan gewoon naar de kleur van de veer. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Hier is een aantal traditionele kleurenassociaties met betrekking tot vogelveren. Echter, als jij een mooie gekleurde veer hebt gevonden die voor jouw gevoel iets totaal anders betekent, ga dan op jouw gevoel af! De betekenis vanuit jouw onderbewuste is altijd accurater en beter dan een betekenis die je vanuit ratio en via correspondentielijsten bij elkaar hebt gepuzzeld.

Witte veren: Een teken van een voorouder/overleden iemand die je lief hebt gehad.

Zwarte veren: Een teken voor magische actie en zelfontwikkeling.

Rode veren: Een teken van passie en liefde in de nabije toekomst.

Grijze veren: Een teken dat er rust komt.

Blauwe veren: Een teken van communicatie, vrede en bescherming.

Bruine veren: Een teken van huiselijkheid, dat iets belangrijk is en stabiliteit.

Zwart en wit: Een teken van bescherming, vereniging.

Zwart en paars/blauwglans: Een diepe spirituele connectie.

Bruin en zwart: Een teken van balans tussen het fysieke en spirituele.

Bruin en wit: Een teken van blijdschap of dat pijn of onrecht zal afnemen.

Grijs en wit: Een teken van hoop.

Veren met groen en rood erin: een teken van kracht en welvaart die jouw kant op komen. Er komen betere tijden aan.

Smudgevleugel van een kauw

Het gebruik van veren in magisch werk

Dus, je hebt een veer gevonden en hebt de betekenis ervan herkend. Nu kun je de veer bewaren, maar je kunt hem ook nog verder gebruiken in je magische werk.

Smudgen: Dit is een methode om te beroken. Je gebruikt daarbij rook van gedroogde kruiden (zoals bijvoet of salie) om een ruimte of een persoon te ontdoen van negatieve energie. Het is een zuiveringsmethode. Met een grote veer kun je de rook in een bepaalde richting wuiven. De veer zelf draagt bij aan de kracht van het smudgeritueel. Je kunt veren ook bundelen tot een smudgestaf, of een hele vleugel gebruiken om mee te smudgen.

Als accessoire: Veren dragen is een krachtige vorm van verenmagie, kijk maar naar de verentooien van Native Americans. Steek eens een veer in een knoopsgat, maak er een ketting van, verwerk veren in oorbellen of maak er een haarsieraad van door veren aan een stuk leerkoord te knopen. Door de veer bij je te dragen en je te verbinden met de symboliek van de veer breng je de magie ervan in beweging.

Meditatie: Door veren vast te houden tijdens meditatie, kun je verbinden met de symboliek ervan. Blaas eens zachtjes tegen de veer en geef je intentie mee. Uitblazen in een bepaald ritme brengt je in een trance. Als jouw krachtdier een vogel is, kun je diens veer vasthouden om gemakkelijker contact te kunnen leggen.

Droombuidels en -kussens: Doe veren in een zakje met kruiden om gemakkelijker in een droomtoestand te komen. Lucide dromen maken je ziel los van je lichaam, waardoor je gewichtloos wordt. Veren helpen je om die staat te bereiken.

Verenmandala van kraaienveren

Als magisch krachtvoorwerp: Door veren op specifieke plekken in je huis neer te leggen, kun je de energie ervan gebruiken om je huis of specifiek je magische ruimte te vullen met de energie van het element lucht. Heb je een beroep dat te maken heeft met schrijven of communicatie? Dan kun je een veer in de buurt van je bureau plaatsen om de inspiratie te vergroten. Als je heel veel veren hebt, kun je er ook een mandala van maken. Dat is een ronde vorm met herhalende patronen. Door de vormen van het patroon kom je in een meditatieve staat en concentreer je je volledig op het doel waarvoor je het patroon neerlegt. Daarmee stuur je je magie uit.

Versiering: Versier krachtstokken met veren om een beter contact te krijgen met het hogere. Gebruik ze in amuletten en talismans om de eigenschappen van het element lucht eraan toe te voegen. Maak je een amulet voor vrijheid, inspiratie, betere communicatie of creativiteit, dan is een veer heel passend. Ze worden ook altijd toegevoegd aan heksenladders en dromenvangers, want als boodschappers van het hogere neutraliseren ze alle negativiteit die wordt gevangen.

Spreukenmagie: Vroeger werd er altijd met een ganzenveer geschreven. Door met een veer en inkt te schrijven, schrijf je veel langzamer en geconcentreerder, wat je magie ten goede komt.

Vergeet niet te reinigen

Wanneer je veren wilt gebruiken in ritueel werk, zorg dan dat ze schoon zijn! Meestal ben je geneigd om veren gelijk mooi neer te leggen of in een vaasje te zetten, maar eigenlijk moet je ze eerst nog schoonmaken, zeker als je ze als heilig voorwerp gebruikt.

Was al het zand en eventueel uitwerpselen van de vogel er vanaf onder lauw water en droog af met een zachte doek. Stop de veren drie dagen in een zakje in de vriezer om alle bacteriën te doden. Leg ze daarna één maand in een mix van zout en bakpoeder om ze helemaal te drogen. Daarvoor doe je eerst een laag van de mix in een bakje, dan leg je de veren erop en bedek je ze met een laag van de mix. Na deze maand borstel je de bakpoeder- en zoutmix voorzichtig van de veren en berg je ze bij voorkeur op in een linnen of zijden doek in een houten doos. Het is nu immers een magisch voorwerp geworden en die willen met respect worden behandeld!

Veren die je voor de sier neerzet en bewaart, hoeven niet deze uitgebreide behandeling te ondergaan, al kan het natuurlijk nooit kwaad om ervoor te zorgen dat ze echt schoon zijn.

Gebruik jij veren in jouw magisch werk? Lees meer over magie met natuurlijke materialen en de natuur in mijn boek ‘Heks in het groen’. 

Boek ‘Heks in het Groen’

Heks in het Groen – Over Oerkracht en Natuurmagie

Verbind je met de magie van de natuur met Heks in het Groen van Lunadea, de bekendste traditionele heks van Nederland. Dit is haar tweede boek na haar bestseller De Weg van de Heks.

Bestel je via de webshop? Dan schrijft Lunadea een persoonlijke boodschap in jouw exemplaar én wordt het boek ingepakt als een mooi cadeautje.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...