Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Werkt magie ook als je er níet in gelooft?

Datum: 02 / 12 / 2019

Eens in de zoveel tijd kom ik mensen tegen die zeggen dat hekserij alleen werkt als je erin gelooft. Maar is dat ook zo? Een simpel antwoord op die vraag is moeilijk, want het hangt helemaal af van de omstandigheden en aan wie je hem stelt. De één zal zeggen dat het klopt, en de ander zegt dat het niet waar is.

Sommigen zeggen dat iets alleen macht over je heeft als je erin gelooft. Er zijn daarom een heleboel heksen die erop vertrouwen dat vloeken op hen geen vat hebben omdat zij niet geloven in de werking van negatieve magie. Zelf vind ik dat ietwat dubieus. Wanneer je wel gelooft in de kracht van positieve magie en de werking daarvan lijkt het schijnheilig om dan niet in de werking van negatieve magie te geloven.

Magie werkt altijd

Een andere stelling op de kwestie gaat ervan uit dat magie magisch is en het op een bepaald niveau tòch wel werkt, of men er nu wel of niet in gelooft. Als je bijvoorbeeld een pop maakt om de niet-gelovige vriend te beschermen en er gebeurt inderdaad ook niets, ondanks dat ze poppenmagie onzin vinden. Komt het dan door de bescherming van de pop of is hij veilig gebleven door extra op te letten, goed te kijken bij het oversteken en de veiligheidsriem te dragen in de auto? En als in magie geloven noodzakelijk is voor het resultaat, werkt de bescherming in dit geval alsnog omdat jij de pop maakte en wél in beschermingsmagie gelooft, of moeten jullie er allebei in geloven?

Soms wel en soms niet

Dan heb je nog de mensen die maar in één vorm van magie geloven en vinden dat er verder geen andere vormen van magie bestaan. Een voorbeeld daarvan is het bidden voor heling of om iemand bij te staan, wat christenen doen. Maar als je aanbiedt om voor hen te bidden, zal dat worden afgedaan met “Dat hoeft niet, want jij gelooft niet in mijn god, en hij is de enige die wonderen kan verrichten.”

lunadea-heks-worden
Wie in geluk gelooft, trekt ook meer geluk aan

Wetenschappelijk bewijs

Wat wel is bewezen, is dat wanneer je gelooft in geluk, je meer geluk naar je toe trekt dan wanneer je níet in geluk gelooft. In een experiment in 2010 heeft een professor uit Cologne bewezen dat degenen die in geluk geloven welvarender zijn en beter presteerden. Iedereen kreeg dezelfde golfbal en mocht één keer putten. Bij de ene helft werd verteld dat het een geluksbal was en bij de andere helft werd dat niet verteld. De mensen die met de geluksbal golfden, scoorden veel vaker dan de andere helft van de testpersonen. Dat bewees de professor dat bijgeloof wel degelijk bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de testpersonen.

De psychologie achter magie

Uit een test over de psychologie van verbeelding bleek dat het menselijk brein moeite heeft om verbeelding van realiteit te scheiden. Er werd een jeugdfoto van de testpersonen doorgeknipt en daarbij werd gemeten hoe de testpersoon reageerde. Vrijwel alle testpersonen kregen klamme handen en brak het zweet uit. Wanneer je dus een representatie maakt van iemand, zoals bij een voodoopop, registreert je brein dat als de representatie van de desbetreffende persoon. In een documentaire over voodoo werd dit gegeven ook aangehaald. Ook degenen die níet in voodoo geloofden brak het zweet uit zodra er een pop van hen werd gemaakt. De suggestie en de symboliek van de pop doet toch iets met je geest, of je nu wel of niet in voodoo geloofd.

Uit de documentaire bleek dat wanneer de ongelovigen niets af wisten van de magie die op hen werd toegepast, ze evenzogoed effect voelden wanneer er met de pop werd gespeeld. Daaruit zou je kunnen concluderen dat magie wel degelijk werkt, en niet enkel wanneer de suggestie wordt gewekt.

Dus werkt magie als je erin gelooft?

Magie is energie die je uitstuurt. De handelingen geven symboliek en inzicht aan wat je doet. Ons menselijk brein begrijpt symboliek en geeft daar op geestelijk niveau betekenis aan. Ook als je heel nuchter bent, kan je geest gevoelig zijn voor suggestie en symboliek. Ook op energetisch niveau. Magie werkt dus niet alleen bij suggestie, maar geloven is heel persoonlijk. Iedereen bepaalt voor zichzelf of hij/zij in magie gelooft of niet.

Hoe zit dat met magie die je voor anderen uitvoert?

Voordat je je afvraagt of magie die je uitvoert voor iemand die er zelf niet in gelooft, is er eigenlijk nog een andere vraag waar je eerst over moet nadenken. Want magie uitvoeren van een ander, mag dat eigenlijk wel? Ook dit is een veelgestelde vraag, waar een dubbel antwoord op gegeven kan worden.

Magie voor een ander
Magie voor een ander mag, maar het liefst wel met toestemming van diegene!

Ja, je mag magie voor een ander uitvoeren, maar dan bij voorkeur als de ander daar toestemming voor heeft gegeven. Op die manier weet diegene dat je iets voor hem of haar gaat doen en zou je eventueel ook een moment kunnen afspreken. Zo kan de ander tijdens jouw ritueel, en het toesturen van energie, ervoor zorgen dat hij of zij ontvankelijk is voor die energie. Een heleboel energie ontvangen kan zorgen voor duizeligheid, vooral als je er niet op bedacht bent. Stel nou dat je precies op dat moment in de auto of op de fiets zit, dan kan het grote gevolgen hebben als je je ineens niet lekker voelt. Daarom kun je dus beter een moment afspreken waarop jij jouw ritueel voor die ander uitvoert.

Toestemming krijgen voor magie voor een ander is alleen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als die ander heel erg ziek is. Een veelgebruikt ritueel is het branden van een kaarsje voor iemand. Het lijkt een heel klein ritueel, maar kan een groot effect hebben als jouw wens, jouw medeleven en intentie heel groots is. Meestal wordt dit ritueel uitgevoerd op het moment dat jij daar tijd voor hebt, en vaak is dit een ritueel om iemand die ziek is op afstand bij te staan. Als de ander te ziek is om toestemming te geven, dan zou je kunnen besluiten om zonder toestemming de kaars voor hem of haar te branden. Wanneer je goed in contact staat met jouw gidsen kun je vooraf via je gids om toestemming vragen. Je krijgt het antwoord dan via je intuïtie toegespeeld, dat is de manier waarop gidsen communiceren. En omdat een gids via andere dimensies in contact staat met andere werelden, kan hij contact leggen met de gids van de ander en op die manier weten of je ritueel en hulp gewaardeerd worden of niet.

Het soort ritueel dat je uitvoert speelt ook een rol!

Of magie voor een ander geoorloofd is of niet heeft ook te maken met het soort ritueel dat je uitvoert. Hierboven heb ik het over helingrituelen, omdat dat vaak het thema is, maar van oudsher worden heksen voor allerlei rituelen gecontacteerd: beschermingsrituelen, loslaatrituelen en liefdesrituelen zijn naast helingsrituelen denk ik de meest uitgevoerde en gevraagde rituelen. Ik krijg nog wekelijks e-mails van mensen die me vragen of ik een huiszuivering of een liefdesritueel kan uitvoeren. Zelf heb ik de beslissing gemaakt om dat niet voor anderen te willen doen, omdat ik me richt op het overbrengen van kennis. Het uitvoeren van rituelen voor anderen is van oudsher wel een bezigheid die door heksen veel wordt uitgevoerd!

Liefdesmagie
Zeker bij liefdesmagie is het belangrijk om goed over de toestemming van de betrokkenen na te denken!

Het feit dat je voor rituelen wordt gevraagd betekent nog niet dat je lukraak elk ritueel moet (of mag!) uitvoeren. Bij elke vraag moet je aanvoelen of je ervoor openstaat om het uit te voeren, en of het ethisch toegestaan is. Ethiek is heel belangrijk! Ethiek is de grens van wat toelaatbaar is. Een huiszuivering is goed en daar is niets mis mee, maar een ritueel om de buurman verliefd op je te laten worden terwijl hij al getrouwd is vind ik heel veel grenzen van toelaatbaarheid over gaan! Er wordt naar gevraagd, dus er is toestemming, maar intern voel ik daar heel veel blokkades op zitten en is er dus toch géén toestemming, omdat degene die het betreft er waarschijnlijk ook helemaal niet op zit te wachten. Er zou bij dit ritueel niet alleen een vraagsteller betrokken zijn, maar ook iemand anders, dus is er niet van iedereen toestemming.

Het is belangrijk om de vrije wil van anderen te respecteren. In het voorbeeld van degene die wil dat de buurman verliefd wordt, zou je kunnen voorstellen om een algemener liefdesritueel uit te voeren waarbij je je richt op het aantrekken van liefde in het algemeen, zonder daar specifieke namen bij te noemen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal niet in te gaan op zo’n verzoek. Voel bij rituelen voor een ander altijd aan of het goed voelt om te doen. Je gevoel is leidend!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: