Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Werkt magie ook als je er níet in gelooft?

Datum: 02 / 12 / 2019

Eens in de zoveel tijd kom ik mensen tegen die zeggen dat hekserij alleen werkt als je erin gelooft. Maar is dat ook zo? Een simpel antwoord op die vraag is moeilijk, want het hangt helemaal af van de omstandigheden. Aan wie je de vraag stelt, bijvoorbeeld. De één zal zeggen dat het klopt, en de ander zegt dat het niet waar is.

Alleen als je erin gelooft

Sommigen zeggen dat iets alleen macht over je heeft als je erin gelooft. Er zijn daarom een heleboel heksen die erop vertrouwen dat vloeken op hen geen vat hebben omdat zij niet geloven in de werking van negatieve magie. Zelf vind ik dat ietwat dubieus. Wanneer je wel gelooft in de kracht van positieve magie en de werking daarvan lijkt het schijnheilig om dan niet in de werking van negatieve magie te geloven.

Magie werkt altijd

Een andere stelling op de kwestie gaat ervan uit dat magie magisch is en het op een bepaald niveau tòch wel werkt, of men er nu wel- of niet in gelooft. Als je bijvoorbeeld een pop maakt om de niet-gelovige vriend te beschermen, en er gebeurt inderdaad ook niets, ondanks dat ze poppenmagie onzin vinden. Komt het dan door de bescherming van de pop of is hij veilige gebleven door extra op te letten, te kijken bij het oversteken en de veiligheidsriem te dragen in de auto?

Soms wel en soms niet

Dan heb je nog de mensen die maar in één vorm van magie geloven en vinden dat er verder geen andere vorm van magie bestaat. Een voorbeeld daarvan is het bidden voor heling of om iemand bij te staan, dat Christenen doen. Maar als je aanbiedt om voor hen te bidden, zal dat worden afgedaan met “Dat hoeft niet, want ik geloof niet in jouw goden.”

Wetenschappelijk bewijs

Wat wel is bewezen, is dat wanneer je gelooft in geluk, je meer geluk naar je toe trekt dan wanneer je níet in geluk gelooft. In 2010 heeft een professor uit Cologne bewezen dat degenen die in geluk geloven welvarender zijn en beter presteerden. Iedereen kreeg dezelfde golfbal en mocht één keer putten. Bij de ene helft werd verteld dat het een geluksbal was en bij de andere helft werd dat niet verteld. De mensen die met de geluksbal golfden scoorden veel vaker dan de andere helft van de testpersonen. Dat bewees de professor dat bijgeloof wel degelijk bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de testpersonen.

De psychologie achter magie

Uit een test over de psychologie van verbeelding bleek dat het menselijk brein moeite heeft om verbeelding van realiteit te scheiden. Er werd een jeugdfoto van de testpersonen doorgeknipt en daarbij werd gemeten hoe de testpersoon reageerde. Vrijwel alle testpersonen kregen klamme handen en brak het zweet uit.
Wanneer je dus een representatie maakt van iemand, zoals bij een voodoo-pop, registreert je brein dat als de representatie van de desbetreffende persoon. In een documentaire over voodoo werd dit gegeven ook aangehaald, en ook degenen die níet in voodoo geloofden brak het zweet uit zodra er een pop van hen werd gemaakt. De suggestie en de symboliek van de pop doet toch iets met je geest, of je nu wèl of niet in voodoo geloofd.
Uit de documentaire bleek dat wanneer de ongelovigen niets af wisten van de magie die op hen werd toegepast ze evenzogoed effect voelden wanneer er met de pop werd gespeeld. Daaruit zou je kunnen concluderen dat magie wel degelijk werkt, en niet enkel wanneer de suggestie wordt gewekt.

Dus werkt magie als je erin gelooft?

Magie is energie die je uitstuurt. De handelingen geven symboliek en inzicht aan wat je doet. Ons menselijk brein begrijpt symboliek en geeft daar op geestelijk niveau betekenis aan. Ook als je heel nuchter bent, kan je geest gevoelig zijn voor suggestie en symboliek. Ook op energetisch niveau. Magie werkt dus niet alleen bij suggestie, maar geloven is heel persoonlijk. Iedereen bepaalt voor zichzelf of hij/zij in magie gelooft of niet.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...