Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De helpende heks

Datum: 17 / 02 / 2015

Als heks krijg ik vaak de vraag: kun jij me helpen? In het begin kreeg ik die vraag vaker dan nu. Mensen gaan ervan uit dat je je als heks altijd dienstbaar opstelt. Je hóórt mensen te helpen en dus vragen ze de meest rare dingen. Van: ‘hoe kun je een eksteroog wegkrijgen?’ tot aan ‘kun je ervoor zorgen dat mijn ex weer bij me terugkomt?’. Van ‘ben ik een heks?’ tot aan ‘kun je ervoor zorgen dat ik geen pech meer heb?’.

Veelal zijn de vragen erop gericht hun leven aangenamer te maken. Dat soort vragen geven me altijd een unheimisch gevoel, het idee dat mensen de makkelijke weg kiezen en iemand anders vragen om hun leven beter te maken, in plaats van er zélf alles aan te doen om hun leven te verbeteren. Dat ze liever hun kop in het zand steken dan te zoeken naar een sprankje licht, zichzelf een schop onder de kont te geven en er gewoon voor te gáán. Maar aan de andere kant kan de e-mail ook een laatste strohalm zijn.

Magie uitvoeren voor een ander

Wanneer je overweegt om op een hulpvraag in te gaan en magie uit te voeren voor een ander, zul je over verschillende dingen moeten nadenken. Ook in hekserij speelt ethiek een belangrijke rol.

Zijn er andere oplossingen mogelijk?

Magie zou pas een laatste redmiddel moeten zijn bij problemen, of een manier om een andere oplossing extra kracht bij te zetten. Heeft de vraagsteller alle normale oplossingen al geprobeerd? En onderneemt diegene wel de benodigde acties om het doel te bereiken? Je kunt rituelen uitvoeren om een nieuwe baan aan te trekken, maar ondertussen moet je natuurlijk ook sollicitatiebrieven versturen. Bij gezondheidsproblemen moet je eerst een dokter raadplegen. Wanneer je een conflict hebt met andere mensen, bijvoorbeeld je buren, collega’s of je partner, begin je door met hem of haar in gesprek te gaan. Lukt dat niet, dan kun je de huurvereniging, je werkgever of een relatietherapeut inschakelen. Vraag daarom wat mensen zelf al hebben geprobeerd om hun probleem op te lossen.

Kijk altijd eerst of er ook andere manieren zijn om een probleem op te lossen of iemand te helpen

Is het schadelijk voor anderen?

Wat je uitzendt, krijg je terug: actie-reactie. Voer je positieve magie uit, dan krijg je hier positieve dingen voor terug. Het tegenovergestelde geldt ook: wie magie gebruikt om anderen pijn te doen, te manipuleren of dingen kapot te maken, krijgt hier zelf ook negativiteit voor terug. Magie moet je daarom alleen inzetten voor positieve doeleinden. Blijf daarom ver uit de buurt van negatieve magie!

Manipuleer je er een ander mee?

Negatieve magie is niet alleen magie waar je anderen pijn mee doet, maar ook magie waarmee je hen manipuleert. Ieders vrije wil is heel belangrijk! Wanneer je magie uitvoert voor een ander, is het belangrijk dat iedereen hier toestemming voor geeft. Nou is dat soms wat lastiger, bijvoorbeeld als je een kaarsje wil branden om een ziek familielid bij te staan. Over dit ethische dilemma lees je meer in deze blog over het geloven in magie. Er zijn ook genoeg situaties waarin het wél heel duidelijk is dat je een ander manipuleert. Mensen vragen mij bijvoorbeeld regelmatig om liefdesmagie om een relatie te redden of een specifiek persoon verliefd op hen te laten worden. Wanneer je zoiets doet heb je weliswaar toestemming van degene die de vraag aan jou stelt, maar ga je voorbij aan de vrije wil van degene die hij of zij wil aantrekken. Voer daarom nooit liefdesrituelen uit die over een specifiek persoon gaan! Als je iemand wil helpen met liefdesmagie, richt je dan op het aantrekken van liefde in het algemeen.

Liefdesmagie
Vragen mensen om liefdesmagie? Pas op dat je niemand ermee manipuleert.

Voelt het voor jou goed?

Tot slot een heel belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: voelt het voor jou goed? Wanneer je je niet helemaal comfortabel voelt met het idee om een bepaald ritueel voor iemand uit te voeren, doe het dan ook niet. Ook niet als de antwoorden op de bovengenoemde vragen wel goed zijn. Je gevoel is altijd leidend.

Wel of niet beantwoorden

Zelf ga ik meestal niet in op e-mails die om magische hulp vragen. Aan woorden alleen kun je geen gevoel herleiden, zoals dat bij een persoonlijk gesprek wel het geval is. Ook wil ik me niet in andermans zaken mengen. De hekseneed zegt immers ‘an ye harm none, do what ye will’. Dit geldt mijns inziens ook voor het helpen van anderen. Nu zul je je misschien afvragen: als je iemand helpt, dan schaad je toch niemand? Dat is maar de vraag, want degene die jou om hulp vraagt geeft jou hier toestemming voor, maar als daar weer iemand anders bij betrokken is dan heeft diegene daar geen toestemming voor gegeven. Verder wil ik best af en toe een recept voor een kruidenmiddeltje doorgeven, maar niet als het over grote problemen gaat waarvoor ze beter een dokter kunnen raadplegen.

Al met al is het bij elke vraag weer afwegen of ik de juiste ben om de ander te helpen, of hij of zij dat beter zelf kan doen of bij iemand anders te rade moeten gaan. Het helpen van mensen is dus niet zo gemakkelijk, en geholpen worden ook niet.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: