Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Keukenmagie

Datum: 18 / 04 / 2015

Ik zie mezelf als jong meisje nog naast mijn moeder in de keuken staan, nauwlettend in de gaten houdend wat zij allemaal deed. Mijn moeder was – en is nog steeds – echt een topkok. Ze trok van alles uit de kast, roerde het door elkaar en dan kwam er een smakelijke maaltijd uit. Vaak kookt ze zelfs zonder recept, maar alles wat zij maakt smaakt gewoon lekker. Ik wilde dat ook leren, maar echt veel heb ik er niet van kunnen opsteken, want mijn moeder zei alleen: het is gewoon een kwestie van de smaken kunnen proeven en mengen, en een portie plezier in koken dat het zo lekker maakt. Toen begreep ik er nog niet zo veel van, maar nu ik zelf elke avond in de keuken sta weet ik pas wat ze bedoelde: als je met plezier kookt, proef je dat terug in de gerechten. Het is pure keukenmagie!

Kook met aandacht en magie

Men zegt wel dat wanneer je aandacht aan je eten besteedt, je dit kunt proeven. En dat is ook zo. Eten smaakt lekkerder, beter en voller wanneer je het met liefde en plezier klaarmaakt. Wanneer je het koken afraffelt, smaakt het niet. Je kunt dus stellen dat eten jouw energie absorbeert. Op zich een logische gedachte: eten is een levend iets geweest totdat het werd geplukt om verwerkt te worden tot eten. En elk levend ding reageert op energie, of dit nu positieve of negatieve energie is. Of – om in keukentermen te blijven – gehaaste energie of liefdevolle energie. Kook je met plezier en liefde, dan absorbeert het eten dus jouw positieve energie. Geen wonder dat het dan beter smaakt! Je proeft de liefde die erin is gestopt terug. Uiteraard speelt aanleg voor koken daar ook een rol bij. Sommige mensen zijn nu eenmaal beter in koken dan anderen.

Kloksgewijs roeren voor positiviteit

Als heks in de keuken ga ik nog een stapje verder. Ik probeer bijvoorbeeld bewust positieve energie naar het eten te sturen door altijd bewust met de klok mee te roeren. Soms zing ik voor het eten om het eten te zegenen. Patricia Telesco geeft in een van haar boeken aan dat zij als heks in de keuken een cirkel trekt met haar houten pollepel, dat het aanrecht haar keukenaltaar is, het kookboek haar boek der schaduwen, de compostbox het element aarde, de afzuigkap het element lucht, de kraan het element water en het gasfornuis het element vuur. Op die manier maak je van de keuken een heilige ruimte waarin de maaltijd wordt geschapen. Vooral tijdens het maken van gerechten voor jaarfeesten wil ik dit nog wel eens doen.
Ook op die manier kun je magie terugbrengen in de keuken. Het lijkt ingewikkeld, maar alle elementen zijn in feite al aanwezig, het is alleen de manier waarop je er naar kijkt die anders is.

Ook door het eten van seizoensgroente raak je bewuster van de veranderingen in de natuur

Kook met de jaargetijden

Naast de manier waarop ik zelf in de keuken sta en het eten bereid is ook het eten zélf een groot onderdeel die de magie in de keuken kan verhogen. Heksen vieren immers de acht jaarfeesten waarmee ze de veranderingen in de natuur vieren. Doordat ik me bewust ben van deze veranderingen probeer ik ook met het eten van seizoensgroente innerlijk via het voedsel mee te bewegen met de seizoenen. Door het eten van seizoensgroente raak ik mij bewust van wat er in welk jaargetijde allemaal groeit en bloeit. Verder probeer ik een bijpassend gerecht te bedenken voor elk jaarfeest. Is het Litha, dat eten we zonneschijven (pannenkoeken). Is het Halloween, dan eten we pompoensoep. Bij elk jaarfeest is wel een passend gerecht te bedenken. En maak je het met plezier en liefde klaar, dan is dat zéker in je gerechten terug te proeven.

Keukenmagie is dagelijkse magie

Magie in de keuken is dus een heel simpele manier om dagelijks magie toe te passen zonder dat ik echt met rituelen bezig ben. Het is hekserij zonder poespas. Hekserij voor dagelijks gebruik, waar ik ook nog anderen blij mee maak, want wie eet er nu niet graag lekker eten?

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...