Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Een magische kruidentuin aanleggen

Datum: 27 / 03 / 2020


Een magische kruidentuin

Ik zag het altijd al voor me: als ik eenmaal in een huis met een tuin zou wonen dan zou ik een kruidentuin aanleggen en lekker met kruiden aan de slag gaan. Echter, de realiteit is dat ik nog steeds niet in een huis met een tuin woon en alleen nog kruiden in gedroogde vorm in mijn keukenkastje heb staan. Keukenkastjeshekserij is óók een vorm van werken met kruiden, maar voor degenen die wél een magische hekserige kruidentuin willen aanleggen heb ik hier wat tips verzameld.

Verdiep je in de magie van de kruiden

Een kruidentuin is voor de natuurlijke heks een walhalla, en bron van energieën en krachten die roepen en vragen om gebruikt te worden. Kruiden willen graag nuttig zijn, willen graag hun energie en kracht delen, maar daarvoor moet je dus goed weten met welk kruid je te maken hebt en hoe je deze kunt gebruiken. Verdiep je dus eerst goed in wat de kruiden die je wilt planten allemaal betekenen op magisch vlak. Een goed boek dat ik elke heks aanraad die met kruiden wil werken is Groene Magie van Scott Cunningham.

Kruidenmagie is het aanvoelen van de energie van de kruiden en het toevoegen van die kruiden aan de magie die je wilt uitvoeren.
Ter voorbeeld: je hebt tijm in de tuin staan omdat het lekker is om mee te koen, maar het heeft ook magische eigenschappen, zoals het aantrekken van gezondheid, rustig slapen, reiniging van negatieve energie, zuiveringsbaden om zorgen te verdrijven, om natuurwezens te zien.
Dus wanneer je een zuiveringsritueel wilt uitvoeren om een energetisch schone ruimte te hebben en daar geen salie voor wilt gebruiken kun je ook gedroogde tijmblaadjes op een kooltje branden en de ruimte met de rook ervan smudgen. Je gebruikt in dat geval de magische eigenschap van het kruid om jouw doel (zuivering) te ondersteunen.


De tuin van de Bergkampsibbe in Schothorst

De tuin van de Bergkampsibbe in Schothorst

Maak een inventarisatie

Maak een lijst van alle kruiden die je in je tuin wilt planten en schrijf erbij op welke manieren je de kruiden allemaal magisch kunt gebruiken. Veel kruiden hebben namelijk meerdere magische eigenschappen met allemaal andere manieren waarop je het kruid kunt gebruiken.
In het voorbeeld van de tijm brand je de tijm om goede gezondheid aan te trekken, of draagt het in een buideltje bij je, maar om zorgen te verdrijven strooi je het in bad, om rustig te slapen stop je het onder je kussen, om je krachtiger en moediger te voelen ruik je eraan. Dat zijn al vijf methoden om één en hetzelfde kruid te gebruiken.
Door je eigen kruidengids te schrijven, specifiek voor jouw tuin, leer je de eigenschappen van jouw kruiden snel kennen. En je kunt de lijst steeds weer aanvullen met tips die je tegen komt.

Het aanleggen zelf

Naast de magische eigenschappen moet je ook praktisch opzoeken of kruiden op een zonnige, halfschaduw, of schaduwplek moeten staan, moet je uitzoeken hoeveel water ze moeten krijgen en in wat voor grond ze moeten staan.
Het is makkelijker om kruidenplantjes te kopen dan ze te zaaien. Kruiden zaaien en ze van scratch af aan laten opgroeien is best een moeilijke klus, namelijk. Koop je kruidenplanten bij een kruidenkweker en niet in de supermarkt. De kruiden in de supermarkt zijn namelijk speciaal gekweekt om gelijk geconsumeerd te worden. Er staan eigenlijk teveel plantjes in een te klein potje. Deze planten overleven het vrijwel nooit in een tuin.

Zo moet je kruiden planten

 1. Maak vooraf een plan en houd rekening met de behoeftes van je kruiden. Zo verkiezen mediterrane kruiden zoals basilicum of oregano een beschut en zonnig plekje.

 2. Kijk ook goed naar de hoeveelheid ruimte die de kruiden nodig hebben. Er zijn kruiden die in korte tijd je hele kruidentuin inpalmen en andere planten verstikken. Munt groeit bijvoorbeeld een aantal meter per jaar!

 3. Houd de juiste zaai- en planttijd in de gaten. Deze info vind je op het pakje of label. Over het algemeen is het voorjaar de beste tijd om te zaaien.

 4. Geef de kruiden bij het aanplanten wat extra meststof.

Zelfs in een kleine tuin kan je genieten van een kruidentuintje. Kruiden in potten zien er gezellig uit, je zet ze makkelijk in of juist uit de zon en je hebt ze altijd bij de hand. Ideaal!


Een kruidentuin in potten

Een kruidentuin in potten

Maak ook een buitenaltaar:

Het altaar is een plek om eerbied te betuigen. In het geval van jouw tuin en de magische kruiden is het heel passend om er een altaartje bij te maken. Door het altaar te maken betuig je al je eerbied voor de planten, geef je al aan dat je hen ziet als bezield en heilig.
Het goddelijke en de bezieling voel je vaak ook het meeste in de natuur. Je hoeft er niet per se offers achter te laten van eten en drinken. Je wilt ook niet teveel ongedierte aantrekken. Maar brand er zo af en toe wat wierook. Mediteer bij je altaartje. En hoe meer aandacht je besteed aan je kruiden en je altaar, hoe meer eerbied er zal blijven hangen, en hoe meer het een heilige plek wordt.

Je buitenaltaar richt je in naar wens, naar hoe jij het mooi vindt. Vaak is het altaar een plat oppervlakte, zoals een tuinbankje, een grote platte steen, een schaal. Je kunt er andere mooie stenen bij leggen, edelstenen, een beeldje. Ik ken heksen die er een rozenhaag overheen hebben gezet, anderen hebben er met geweven wilgentakken een scherm achter geplaatst. Hang er een windgong bij, of zo’n speciaal geslepen kristal die regenboogvlekken projecteert als de zon erin schijnt.
Maak het precies zoals jij het mooi vindt en zoals jij vindt dat het eerbied en respect voor de natuur uitstraalt!


Kruiden oogsten met een sikkel

Kruiden oogsten met een sikkel

Een aantal magische kruiden op een rij

 • Basilicum: in een zakje voor liefdesmagie, brengt rijkdom als je het meedraagt, geeft voorspoed aan een nieuw huis, in reinigende baden.

 • Brandnetel: strooi het rond je huis om negativiteit buiten te houden, gooi in het vuur om gevaar af te wenden, samen met duizendblad vermindert het angst, zet in een pot naast een zieke om het genezingsproces te versnellen.

 • Cichorei: helpt obstakels te overwinnen, draag het mee tegen het gat in je hand.

 • Citroenmelisse: voor liefdesmagie als je het in wijn laat weken, helingsmagie, laat zorgen verminderen, goed bij loslaatmagie.

 • Dille: in beschermingsbuidels, werkt bij geldmagie, wordt gebruikt in liefdesmagie die op lust gebaseerd is.

 • Duizendblad: geeft moed als je het vasthoudt, trekt vriendschap aan, verdrijft alle negativiteit uit een persoon, omgeving of een voorwerp.

 • Engelwortel: goed in helingswieroken, de rook wekt visioenen op, ook goed voor beschermingsmagie.

 • Goudsbloem: brengen je makkelijker in contact met voorouders en gidsen, leg de bloemen onder je bed om dromen uit te laten komen, draag ze in een zakje voor een goed euitkomst van iets.

 • Kamille: was je handen in kamillewater om geld aan te trekken, goed in wierook voor meditaties, sprenkel de bloemblaadjes in huis voor bescherming en een harmonieuze sfeer.

 • Kamperfoelie: omwikkel je kaarsen voor geldmagie ermee, kneus de bloemen en wrijf over je voorhoofd om paranormale gaven te vergroten, trekt geluk aan.

 • Lavendel: een kruid dat rust geeft maar ook moed! Het versterkt het ik-bewustzijn. Leg de bloemen in je kast zodat je kleren er naar ruiken, dan trek je liefde aan. Strooi in het huis om een vredige atmosfeer aan te trekken. Voeg aan het badwater toe voor geestelijke spirituele reiniging.

 • Lievevrouwebedstro: Draag lievevrouwebedstro om geld en voorspoed aan te trekken, in een zakje als bescherming tegen alle kwaad en voor overwinning.

 • Marjolein: kruid je eten ermee om liefde te versterken. Draag het bij je ter bescherming, of strooi het als beschermkruid in je huis. Het brengt geluk als je depressief bent.

 • Munt: Verse munt op je altaar zal goede geesten oproepen om bij je ritueel aanwezig te zijn. Strooi munt om een groene kaars om geld aan te trekken. Draag munt in je portemonnee om geld aan te trekken. Plant munt bij het huis ter bescherming.

 • Peterselie: eet het om lust op te wekken. Romeinen stopten elke dag een takje in hun kleding ter bescherming. Neem een bad met peterselie om ongeluk te stoppen.

 • Rode zonnehoed (Echinacea): word gebruikt als offer voor spirits. Je versterkt en bekrachtigt magie door er rode zonnehoed bij te gebruiken.

 • Rozemarijn: de rook verspreid krachtige trillingen dus dit is een goed kruid om als spudgekruid te gebruiken bij huiszuivering (met name voorafgaand aan magie). Leghet onder je bed voor een goede nachtrust en tegen allerlei kwalen. Strooi het in reinigingsbaden. Strooi het in huis voor huiszuivering. Vroeger werden er bosjes rozemarijn bij in-en uitgangen in huis gehangen voor huiszuivering. Vul helingpoppetjes met rozemarijn. Was je handen in rozemarijnwater voor je helingwerk doet en brand het samen met jeneverbessen in de kamer waar je helingwerk doet om genezing te bevorderen. Plant het in je tuin om de komst van natuurwezens te bevorderen. Stop het gedroogde blad in een krachtbuideltje die je vrolijker maakt en depressie verdrijft.

 • Salie: vroeger werd salie gezien als het kruid van onsterfelijkheid (eet er elke dag wat van). Draag het bij je om wijsheid te bevorderen. Gebruik de bladeren in spreuken voor heling- en geldmagie. Alléén salie in je tuin zou ongeluk brengen. De blaadjes worden gebruikt om wensen op te schrijven bij wensmagie.

 • Sint Janskruid: Maakt je onoverwinnelijk in een strijd als je het bij je draagt. Hang het naast een raam om bliksem af te leiden. Versterkt de kracht van magie. Droog het boven Midzomervuur en dan zal het kwade geesten verdrijven.

 • Smeerwortel: De wortel wordt gebruikt in geldmagie. Stop het tussen je bezittingen zodat het niet wordt gestolen. Bij je dragen beschermt je tijdens reizen. Smeerwortel verzacht en laat emoties weer stromen.

 • Tijm: brand het om gezondheid aan te trekken. Het word veel gebruikt in helingmagie: draag het bij je, strooi het onder het bed van een zieke, vul helingpoppetjes, brand het om een ruimte te zuiveren. Bij je dragen bevordert ook spirituele vermogens. Een bad met tijm verdrijft al je zorgen.

 • Venkel: Hang het bij deuren en ramen voor bescherming, plant het in je tuin voor bescherming of draag venkelzaad in een buideltje bij je voor bescherming. Als thee werkt het roostend en wekt weer levensvreugde op. Venkelblad wordt gebruikt voor het aantrekken van wijsheid.

 • Vlier: het maakt een streng persoon milder, en een mild persoon strenger. Omdat een vlier nooit door bliksem wordt getroffen kreeg het al snel de naam dat het sterk beschermend zou zijn: draag takjes ervan bij je voor zelfbescherming, plant het bij je huis voor huisbescherming, knoop takjes in een kruisvorm als beschermingsamulet. Een vlier bij je huis brengt ook voorspoed. Geef een vlier cadeau aan een bruidspaar om voorspoed te schenken. Vlierbloesem en vlierbessen worden gebruikt in helingmagie (als siroop is het sowieso helend!). Spelen op een fluitje van vlier zou natuurwezens aantrekken.

 • Wilg: gebruik de blaadjes om liefde aan te trekken. Alles van de wilg is te gebruiken als bescherming tegen kwaad. Bladeren, bast en hout gebruik je voor helingmagie. Klop op het hout om ongeluk af te wenden. Staven van wilgenhout worden gebruikt bij maanmagie.

 • IJzerhard: het werd vroeger door magiërs, druïden en heksen als krans gedragen ter bescherming tegen kwade geesten. Alle delen van de plant worden gebruikt voor beschermingsamuletten. Sprenkel een aftreksel van ijzerhard rondom het huis voor bescherming. Draag het bij je om emoties te bedaren. Neem een bad ervan voor reiniging en zuivering. Smeer jezelf in met het sap om ziektes te genezen en om je ook voor de toekomst te behoeden tegen ziekte. Brand het om ongewenste liefde te verdrijven.

 


Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline <<workshops & trainingen>>.✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...