Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Het magische web

Datum: 09 / 08 / 2015

De dromenvanger heeft als magisch web al geruime tijd geleden zijn intrede gedaan. Het is een rond web dat in een bepaald patroon is geweven, waarin stenen en veren hangen en waaraan magie en intentie is meegegeven. In dit web worden nachtmerries gevangen en ben jij zodoende beschermd tijdens je slaap. Dit is echter een native American amulet en dus geen inheems Europees gebruik. Toch zie je iets dergelijks wel terug in de traditionele hekserij, alleen wordt het geen dromenvanger genoemd maar een magisch web. Dit is een vorm van knopenmagie.

Een iets ander web

Het magische web is niet rond, maar heeft de vorm van een driehoek of een zeskant. De driehoek wordt naar boven of beneden gericht, naargelang de intentie van het web: positiviteit aantrekken (naar boven gericht) of negativiteit afweren (naar beneden gericht). De zeskant doet beiden. De basis van het web bestaat uit aan elkaar gebonden takken. Het web zelf wordt van natuurlijk katoen geweven. Dit web wordt als amulet of talisman in huis gehangen.

De nornen en de weefsters

Het web is al eeuwen een magisch symbool. De Nornen uit de Noorse mythologie waren de schikgodinnen die het noodlot bepaalden door te vlechten, te weven en te zingen. Zodoende heeft weven en vlechten een magische lading gekregen. Termen als ‘het rad des levens’ (spinnewiel) en ‘de rode draad’ (je lot) zijn afkomstig van de spinsters en de mythologie van de Nornen. Het waren de spinsters die magie bezaten. Spinnen weven een web met een precisie die opzienbarend is. Alleen al het gegeven dat een spin een draad lijkt te creëren uit het niets is magisch. De spinnendraden lijken te zweven in de wind en zijn zó fijn dat ze broos en breekbaar lijken, maar ze zijn tegelijkertijd zo sterk dat ze veel grotere wezens kunnen vangen en vasthouden tot de spin ze uit hun lijden komt verlossen.

Magisch spinneweb

Het is dan ook niet gek dat een magisch web grote gelijkenissen vertoont met een spinnenweb: het lijkt zomaar een web, maar de magie die erin is verweven bepaalt wat wel en niet doorgang mag krijgen.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: