Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Het altaar en dagelijkse hekserij

Datum: 19 / 06 / 2015


altaar.png

Een altaar (van het Latijn altus: een verhoogde plek, of plek voor het verhevene) is een vehoging waarop rituele handelingen worden verricht zoals het brengen van offers aan goden.
Voor een heks is een altaar heel belangrijk. Hiermee toont zij/hij haar trouw aan de God en Godin. Het altaar is het middelpunt van waaruit gewerkt wordt. Hier staan alle geweide spullen tijdens een ritueel, en het is het punt waar telkens weer naar word teruggekeerd.

Verzorg je altaar en wees netjes

Omdat het altaar, net als de cirkel, een gewijde plaats is, is het belangrijk dat het er verzorgd en netjes uit ziet.
Het altaar is meestal gemaakt van een natuurlijk materiaal. Een houten of een stenen tafeltje zijn uitstekend om te gebruiken. Je kunt een altaar in huis maken, buiten of allebei.
Zorg ervoor dat je niet een te klein altaar maakt, er moeten namelijk een hoop spullen op komen te liggen en vaak komt er in de loop van de tijd nog een heleboel bij.

Mijn eerste altaar

Het altaar was voor mij het eerste dat ik deed nadat ik mezelf volmondig heks en beoefenaar van hekserij durfde te noemen. Ik had daarvoor een klein houten tuinbankje in mijn kamer gezet. Vaak word er een kleed op het altaar gelegd maar dat vond ik zonde; de structuur van het kale hout vond ik mooi genoeg als oppervlakte van mijn altaar, dat wilde ik niet bedekken en verhullen. Verder kan je in principe alles op je altaar neerzetten dat jij belangrijk vindt om eer te bewijzen aan je God en Godin of om je geweide plek gewoonweg te versieren en mooi te maken.
Er zijn geen vaste regels en richtlijnen voor hoe een altaar er uit moet zien. Kijk naar de ruimte die je hebt, denk aan het doel waarvoor je je altaar opricht en bedenk wat je mooi vind en nodig hebt. Dat is wat er op je altaar komt te staan.

Het altaar is jouw spiegel!

Je altaar is altijd een afspiegeling van wie jij bent, hoe je je voelt en vaak ook van het jaargetijde. Je altaar is constant aan verandering onderhevig. Je brand er kaarsen, wierook, legt er kleine offers neer, dingen die je vind, nieuwe bloemen. Het is een ereplek die schoon moet blijven. Laat bloemen niet dood gaan, zet geregeld verse bloemen neer, vers water, nieuwe offers. Haal druppels kaarsvet weg en opgebrande stokjes wierook.
Waarom? Omdat het altaar de plek is waar de God en Godin, je voorouders, je huisgeesten etc. een beetje wonen. Jij wilt toch zelf ook niet in een vies huis wonen?

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Oeroude feesten

In de tijd van onze voorouders werden seizoenveranderingen uitgebreid gevierd. Zij waren nog voor het overgrote deel...