Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Waarom er eieren worden beschilderd met Ostara

Datum: 19 / 03 / 2018


ostara-ei

Nog een paar dagen en dan is het Ostara. Met Ostara wordt er van alles gedaan met eieren, hazen, kuikens en lentebloemen.
Het beschilderen van eieren zie je ook weer terug bij het Paasfeest, maar waarom worden er eigenlijk eieren beschilderd?

Sommige mensen schrijven die gewoonte toe aan de oude Perzen. Volgens de leer van Zoroaster, een wijze die vermoedelijk heeft geleefd in de zevende eeuw vóór onze tijdrekening, bestond er een grote geest uit wie alle licht voortkwam en uit dat licht ontstonden twee broers: Ormoezd en Ahriman.

Het zoroastische ei

De laatste kon zijn broer niet uitstaan en daarom werd hij door de grote geest veroordeeld om drieduizend jaar lang in de diepste duisternis te leven.
Toen die jaren eenmaal om waren, schiep Ahriman een groot aantal boze geesten, die opdracht kregen te vechten tegen de goede geesten van Ormoezd. En toen Ormoezd een ei maakte, dat hij vulde met goede geesten, maakte Ahriman er een dat hij volpropte met kwade geesten. Beide eieren braken, en zowel boze als goede geesten konden zich over de aarde verspreiden.
Ter herinnering aan dit feit, zo vertelt de legende verder, vieren de oude Perzen nog heden omstreeks maart hun eierenfeest. Dan geven ze elkaar gekleurde en versierde eieren, soms ook doosjes in de vorm van eieren, volgestopt met allerlei verrassingen voor hun vrienden of plagerijtjes voor hun vijanden.

Een verzinsel uit de 19e eeuw

Maar met die uitleg is niet iedereen het eens: ‘De kunstzinnige uitingen kwamen pas veel later. Eigenlijk is er helemaal niet bekend waar dit vandaan komt,’ zegt Jef de Jager, cultureel antropoloog en schrijver van Volksgebruiken in Nederland, een nieuwe kijk op tradities.


Ostara altaar

De Jager denkt dat het zo creatief mogelijk beschilderen van eieren helemaal niet zo oud is. ‘Dit moet in de 19de-eeuw zijn ontstaan. Eieren beschilderen is namelijk een heel huiselijk gebeuren, dat goed past bij de 19de-eeuwse gezinsromantiek. Daarnaast is het de tijd dat scholen zijn opgericht en ik heb het idee dat scholen grotendeels verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van deze traditie. Vooral leraren maakten kinderen enthousiast voor het beschilderen van eieren,’ legt De Jager uit.

Een Germaanse traditie

Wanneer je op wikipedia leest over het Paasei komt daar weer een andere uitleg naar voren. Het verstoppen van een ei stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. De kerk zou Pasen over een heidens voorjaarsfeest heen hebben geplaatst, in een poging dit feest te kerstenen. Deze theorie rondom de Germaanse mythologie is opgekomen in de Romantiek. Tegenwoordig gaat men er echter van uit dat de kennis van die mythologie is gebaseerd op allerlei twijfelachtige reconstructies en speculaties.

Oost-Europese eierkunst


eieren beschilderen

Het beschilderen van eieren is afkomstig uit Oost-Europa. Zo is er in Polen het oude gebruik om een rood ei te schenken aan je geliefde. Daarmee toon je aan dat je vruchtbaar bent en klaar bent voor een relatie. In Roemenië hebben ze het beschilderen van eieren tot een ware kunst verheven. Traditioneel gezien werd het allereerste ei dat werd gevonden beschilderd om het eer te betonen. Dat zou geluk brengen. Elkaar een beschilderd ei cadeau geven was een traditie om elkaar een stukje goedheid, geluk en voorspoed te schenken.

Een gebruik met een dubieuze achtergrond

Hoe dan ook is het verstoppen en beschilderen van eieren een gebruik dat al langer wordt uitgeoefend, bij meerdere culturen en met meerdere mogelijke oorsprongen.
Tegenwoordig is het een gebruik dat (opnieuw?) wordt uitgeoefend. Wat de precieze achtergrond is, is dus onduidelijk. Maar dat het te maken heeft met de lente en met vruchtbaarheid, is wel duidelijk

Ik moet zeggen, dat gekleurde eieren mij wel gelijk een lentegevoel geven! Wat dat betreft is de symboliek en het daarmee gepaard gaande gevoel overduidelijk!
De versierde eieren geven gevoel en beeld aan de ontluikende lente!

 


Ik ben Lunadea

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...