Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De Rauhnächte, de Rooknachten, Ruwe Nachten

Datum: 19 / 12 / 2018

De Rauhnächte (ook wel Rooknachten of Ruwe Nachten genoemd) zijn twaalf heilige nachten die buiten de tijd vallen: twaalf nachten in de donkerste tijd van het jaar, waarin je stil staat bij het afgelopen jaar en kijkt naar het komende jaar. Het zijn de nachten van het donkerste donker, waarin je tijd maakt voor zuivering, meditatie, toekomst voorspellen en introspectie. Heilige nachten die van oudsher al betekenisvol zijn en vol verhalen zitten.

Weih-nachten

Wanneer je naar het Duitse woord voor Kerstmis kijkt, word het allemaal iets duidelijker: Weihnachten. Het gaat over meerdere heilige nachten, en dus niet enkel die ene nacht waarop het heilige kind geboren zou zijn. Het meervoud en de naam komt van de twaalf heilige nachten die de Rooknachten, Ruwe Nachten of Raunächte worden genoemd. Dat waren de nachten waarop niet gewerkt of gewassen mocht worden. Nachten die eigenlijk buiten de tijd vielen en waarop je dus ‘niets’ mocht doen, behalve voorbereiden op de tijd die komen ging.

Waar komen die 12 nachten vandaan?

Het zijn de dagen verschil tussen het zonne- en maanjaar. Een omloop van de zon, dat wil zeggen een zonnejaar van winterzonnewende tot winterzonnewende, duurt 365¼ dagen. De maanfasen hebben een gemiddelde lengte van 29,53059 dagen (Ze wisselen tussen de ongeveer 29,27 en 29,83 dagen). In de kalender werden in de regel maanden met om en om 29 en 30 dagen toegepast. Daarmee duurden twaalf maan-maanden, dat wil zeggen twaalf keer van nieuwe maan tot nieuwe maan, 354 dagen (6 x 29 + 6 x 30). Het verschil bedraagt dan 11¼ dagen. Nauwkeuriger gezegd bedraagt het verschil 4 x 11¼ = 45 dagen in vier jaar tijd. Dit jaarlijkse verschil van iets meer dan 11 dagen moet dus vereffend worden. Doordat een dag uit dag en nacht bestaat komen deze 11¼ dagen in de buurt van 12 nachten.
Het is een ingewikkelde berekening, en toch waren onze voorouders daar al van op de hoogte!

Verschil in de eerste Raunacht

Er worden verschillende data aangehouden waarop er begonnen kan worden met het tellen van de twaalf heilige nachten (ook wel dertien heilige dagen genoemd).
De een begint op de nacht naar Midwinter, dus van 20 op 21 december. Dat is wanneer je de vaste Midwinterdatum aanhoudt.
In Scandinavië vieren ze op 23 december Midwinter. Dus dan begin je op de nacht van 22 op 23 december met de eerste Raunacht.
De christelijke variant van de heilige nachten begint op Kerstavond dus op de nacht van 24 naar 25 december. Maar in Duitsland beginnen ze pas op 1e Kerstdag in de nacht van 25 op 26 december. Terwijl ze in Engeland pas op nieuwjaarsdag beginnen.

Wat word er dan gevierd in de Raunachte?

Elke nacht komt overeen met de maand van het komende nieuwe jaar. Let in deze nachten op je dromen en probeer ‘s ochtends (flarden van) je dromen op te schrijven om te kijken of je er een betekenis uit kunt halen over de maand van het nieuwe jaar. Daarnaast heeft elke nacht ook nog zijn eigen betekenis en eigen naam, die je kunt ondersteunen met ceremonie en meditatie.
Overigens hoef je die rituelen niet écht ‘s nachts uit te voeren. De nacht gaat al in nadat de zon is ondergegaan. Dus je hoeft niet twaalf nachten lang middernachtelijke rituelen uit te voeren!

Op de dag en nacht voorafgaand aan de eerste nacht is het heel belangrijk om groots te zuiveren en ervoor te zorgen dat er geen draden meer op het spinnewiel zitten, geen draden meer op je breipennen, of in naalden omdat dat de nacht is dat Perchta rondgaat en zich in die draden kan nestelen. Dat zorgt voor heel veel narigheid! Dus bereid je voor en rook uit. Dat is de enige manier om het spookachtige wezen dat Perchta heet tegen te houden.

De nachten toegelicht

– De eerste nacht is de Moedernacht. Dat is de nacht waarop de oude zon sterft in de schoot van de moeder. Je eert tijdens zonsondergang de oude zon met een ritueel en er wordt op die avond veel gegeten.
– De 2e nacht: Kijk terug op het oude jaar.
– De 3e nacht: Laat het oude leven achter.
– De 4e nacht: Breng een offer en laat achter wat jou niet meer dient.
– De 5e nacht: Het is tijd om jouw eigen pad te vinden.
– De 6e nacht: Stap van het oude in het nieuwe jaar.
– De 7e nacht: richt je op je zielendoelen en vind je balans.
– De 8e nacht: Maak contact met je gidsen en voorouders.
– De 9e nacht: Laat je beschermen door je voorouders
– De 10e nacht: Open hart en ziel voor je spirituele vermogens.
– De 11e nacht: Wie ben jij werkelijk?
– de 12e nacht: Voel je levenskracht!

– Op elke nacht en dag voer je zuiveringsrituelen uit. Zuiver door middel van rook. Deze nachten heten niet voor niets ook rooknachten. Rook jezelf en je ruimten uit met wierook. Daarbij mag je zelf weten welke wierook je daarvoor gebruikt. Je kunt er salie voor nemen, maar bijvoet is inheems en werkt hetzelfde. Je kunt ook een korrelwierook nemen, of zelf een wierookmix samenstellen, of voor elke nacht een bij het thema passende wierook. Als het maar rook produceert.
– Richt je in de eerste zes nachten in je rituelen op het afleggen van oud zeer en het afsluiten van het oude jaar.
– En richt je op de tweede set van zes dagen op wensen voor het komende jaar.
– Zet een bord met gebak, een glas melk en een paar munten in het raam of buiten om ongewenste spirits buiten de deur te houden.

Ik wens je veel inzicht toe tijdens de 12 heilige nachten!

 


Ik ben Lunadea

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline <<workshops & trainingen>>.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...