Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De naamdag van Perchta

Datum: 31 / 12 / 2017


perchta.jpg

Vandaag is de naamdag van Perchta.
Perchta (of Berchta, sommigen zeggen dat zij overeenkomt met Holle/Holda, een nieuwe verbasterde naam is Lucia) is de godin van het Midwinterlicht. De Joeltijd is haar tijd, en de tijd dat ze gezien wordt, geëerd wordt. In de Joeltijd begeleid zij het licht terug zodat de natuur opnieuw kan ontwaken. Zij is het die de Wilde Jacht aanvoert en de hoedster is van de Krampus. Ze beloond moed en inzet met graan, munten en weefattributen. Ze waakt over de zielen van nog niet geboren kinderen.

Lelijke heks

Perchta is niet mooi, ze is een lelijke, angstaanjagende vrouw met een goed en moedig hart en moedigt eigenlijk aan om verder te kijken dan de buitenkant.
Vandaag is het haar naamdag en ziet zij er op toe dat men haar eert door haar voedsel te eten: vis en pap. Doe je dat niet dan zal ze je nachtmerries bezorgen of – nog erger – je buik opensnijden en vullen met stenen. Als godin van de spinsters houdt zij ook niet van onafgemaakt werk. Is je handwerk op haar naamdag (vandaag) nog niet af dan heb je kans dat zij het zal verpesten.
Dus vandaag ontbijt ik met havermout, brand een kaars voor haar, ga verder met het naaldbindwerkje dat ik aan het maken/leren ben en breng een offer van haring en havermout aan Perchta.

 


1Ik ben Lunadea.png

Over de auteur: Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen.✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn <<Facebook Community>>

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...