Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Dit is herfstmagie

Datum: 01 / 09 / 2019

Blaadjes vallen. Wat niet meer nodig is, wordt losgelaten. Krachten worden gespaard voor de winter, want de kou zal alles van ons vergen. De ultieme strijd tussen mens en natuur is de winter, maar wij trekken ons terug in onze gerieflijke huizen en zetten de verwarming nog wat hoger. Buiten zal het koud zijn, binnen wordt het behaaglijk. Hoe dieper wij ons terugtrekken in ons huis, dekens en warmte, hoe meer die strijd tussen mens en natuur dan intern zal plaatsvinden.

Eerst is er de herfst, waarin de warmte van de zomer langzaam vervaagt, maar waarin we toch nog naar buiten worden gelokt, want oh, wat is het buiten mooi als alle bladeren verkleuren en de wereld hullen in schakeringen van geel, oranje, rood en bruin. De herfst is een seizoen waarin vaak nog veel gebeurt voordat de rustige wintermaanden aanbreken.

Door alle kleurenpracht en de magische associaties die het opwekt, wordt de herfst vaak aangeduid als het seizoen van de heks. Ook omdat Halloween (Samhain) in de herfst valt. De symbolische betekenis van de herfst is groot. Veel heksen volgen de wisselingen van de seizoenen, waardoor ze de verbondenheid met de natuur blijven voelen. De herfst is voor hen dan ook een tijd van transitie en verandering.

In de herfst kun je je ontdoen van alles in je leven dat geen functie meer heeft

Oude projecten, oude gewoonten, personen die je lang als vrienden zag maar die je eigenlijk leegzuigen… De energie van de herfst is er een van verandering. Kijk maar naar de veranderende bladeren, de verandering in temperatuur, het veranderende weer. Het ene moment is het droog en het andere moment is er een stortbui. Gebruik die veranderende energie in jouw voordeel om zelf een verandering door te gaan. Breng oude spullen naar een kringloopwinkel of gooi ze weg. Je zult merken dat opruimen je een gevoel van verlichting geeft. Verbrand dingen die teveel emotionele belading hebben zodat je er vrij van bent, hoe moeilijk het soms ook is om iets los te laten. Het werkt zuiverend voor je ziel.

Reflecteer en kijk waar je staat

Omdat de herfst een periode is van reflectie en loslaten, is het goed om daaraan te werken. Gebruik deze thema’s in je magisch werk en denk na over jouw eigen magische pad. Probeer bijvoorbeeld eens een dagboek bij te houden waarin je specifiek alles over jouw hekserij schrijft. Hoe beleef jij hekserij, wat heb je geleerd, wat wil je nog leren, hoe denk je over bepaalde onderwerpen? Een andere methode om je bewuster te worden van jouw eigen pad is om elke dag een foto te maken van iets hekserigs. De herfst is prachtig! Juist door jouw hekserij door je lens te bekijken, raak je geïnspireerd om gedetailleerder te kijken naar wat je doet aan hekserij en hoe je dat in beeld kunt brengen. En ook al lijkt het nu heel opgelegd om erover te schrijven en het te fotograferen, over een paar jaar zal je blij zijn om alles terug te zien en terug te lezen. Het beschrijft ten slotte een deel van jouw pad!

Hier zijn nog veel meer manieren waarop je herfstmagie kunt inzetten.

De bladeren verkleuren en beginnen te vallen

September

In september beginnen de scholen weer. Ook beginnen de bladeren duidelijk te verkleuren. Boombladeren zijn volop te vinden en je kunt ze op eindeloos veel manieren gebruiken in je magisch werk! Kijk maar eens naar de vele kleuren die de bladeren hebben. Zie hoe mooi ze zijn, terwijl ze tegelijkertijd een stukje dood én vruchtbaarheid symboliseren. De bladeren worden losgelaten om te kunnen overleven, er zit geen leven meer in, maar als ze op de grond verdorren wordt het weer een warme laag over de wortels van andere planten, en vermolmen ze tot nieuwe vruchtbare grond.

Gebruik bladeren in je magie om de sluier tussen de werelden te symboliseren, om te verbinden met je voorouders en om je huis te vullen met de speelsheid van de herfst.

1. Doe een wens

Kies een blad uit. Bijvoorbeeld van een specifieke boom vanwege de magische eigenschappen, vanwege de kleur of omdat dat blad je het meest aanspreekt. Dep het droog met keukenpapier of een tissue en schrijf er met een watervaste stift een wens op. Als je in de buurt van een rivier woont, laat je blad dan vanaf de brug in het water vallen en stel je voor dat het je wens meeneemt op de stroming, helemaal tot aan het einde van de rivier. De beweging tot het einde zal je wens in beweging brengen tot het uitkomt. Woon je niet in de buurt van stromend water, zoek dan een hoog punt op (bovenste verdieping van een hoge flat) en laat – op een dag met harde wind – jouw blad wegwaaien om je wensen mee te laten voeren.
Loop daarna weg en kijk niet om. Met omkijken stuur je namelijk twijfel naar de uitkomst.

2. Offer bladeren aan je voorouders

In de tijd rondom Samhain wordt vaak aan vooroudermagie gedaan. Gebruik eens herfstbladeren als offers aan je voorouders. Het vergaan van de bladeren symboliseert de cyclus van leven en dood en de herinnering aan degenen die zijn overleden. Leg de bladeren op je voorouderaltaar, bij hun foto of begraaf ze bij hun graf. Vertel je voorouders dat je aan ze denkt en vraag hen om je bij te staan in het komende jaar.

3. Gebruik bladeren in kleurenmagie

Maak gebruik van de vele verschillende kleuren bladeren die je nu kunt vinden. Ga op zoek naar bladeren in zo veel mogelijk kleuren als je kunt vinden en zoek naar de magische betekenis van de verschillende kleuren. Gebruik rode bladeren bij spreuken om iets naar je toe te halen, oranje voor zelfvertrouwen, bruin voor zaken en huiselijkheid, geel voor creativiteit en positiviteit en groen voor welvaart.

4. Nog meer bladerenmagie

Er zijn nog véél meer manieren om bladeren in je magie te gebruiken. Zo zijn er rituelen waarbij je een tak met bladeren gebruikt en er steeds één af plukt voor elke wens die je doet. Je kunt wensen ook op bladeren schrijven en die verbranden in het vuur. Ook kun je bladeren gebruiken om iets mee in te pakken en het zo de heling van dat specifieke blad toewensen. Wanneer je bladeren droogt, kun je ze gebruiken in een wierookmix. Dennennaalden passen bijvoorbeeld goed bij de Midwintertijd. Daarnaast kun je je altaar uiteraard met bladeren versieren. Hoe dan ook zijn bladeren multifunctioneel als het op magie aankomt.

Het wordt steeds kouder, maar buiten is het prachtig!

Oktober

In oktober wordt het alweer kouder. De bladeren zijn verder gekleurd en beginnen ook te vallen, net als de noten. Het is de maand van voorraden vergaren, oogsten, nadenken over de komende tijd, voorouders en divinatie. Gebruik ook de natuur eens om je antwoorden te vinden.

5. Spreuk van de vallende bladeren

Maak een wandeling, het liefst in een boomrijk gebied. Zoek naar plekken waar de wind door de bomen waait en de bladeren vallen. Doe nu een wens en strek je hand uit om een van de vallende bladeren te vangen. Lukt het je om er een te vangen, herhaal dan de wens nog een keer en bewaar het blad tot de wens in vervulling is gegaan.

6. Samhainthee

Heksen noemen Halloween Samhain (spreek uit: sowien). Het wordt ook wel het oud en nieuw van de heksen genoemd omdat met Samhain de lichte helft van het jaar wordt afgesloten en de donkere helft van het jaar aanvangt. Het is een goed moment om na te denken over het nieuwe jaar, om te schouwen en te kijken naar wat de toekomst voor je in petto heeft!
Maak een Samhain-kruidenthee die je helpt om je gedachten helder te krijgen en beter te luisteren naar je intuïtie. Terwijl jij de thee drinkt, schrijf je op wat je het komende jaar wilt doen. Trek daarna een tarotkaart, een orakelkaart of een runesteen om te zien wat je onderbewuste vindt van jouw plannen.

Theerecept: een zakje zwarte thee, een theelepel gedroogde zwarte bessen, een theelepel gedroogde cranberries, een kaneelstokje en één steranijs. Doe dit in een leeg theezakje en hang het in een theepot vol kokend water. Laat dit vijf minuten trekken en drink het eventueel met een plakje appel in je kopje en een schep honing.

7. Appelritueel

In oktober worden ook de appels geoogst. Appels zijn het symbool van vruchtbaarheid, liefde en van wijsheid. Houd een appel vast en mediteer op wat je wilt loslaten in jezelf. Als je dat goed en helder voor je ziet, stel dan voor hoe jij en jouw leven eruit zien zónder hetgeen je wilt loslaten. De appel dat ben jij, nog met al jouw lagen. Neem nu een mesje en schil de appel. Gooi de appelschillen in een vuur om ze te transformeren. Je hebt nu de appel zonder het extra laagje over. Eet de appel op om de nieuwe jij tot je te nemen. Als je de pitjes over hebt, plant ze dan of offer ze terug aan de aarde.

Het voelt al bijna als winter, maar het is echt nog herfst

November

De overgang van oktober naar november is met Samhain. Ook al voelt november gevoelsmatig aan als wintertijd, het is in feite een maand die nog bij de herfst hoort, alleen is het de koudste maand die duidelijk een aanloop is naar de winter. November is traditioneel ook de slachtmaand, dus kijk in deze maand waarmee je écht korte metten wilt maken en niet meer wenst mee te nemen de winter in.

8. Spiegelmagie

Ga voor een spiegel zitten en steek een kaars aan. Kijk in de spiegel en probeer nergens aan te denken. Zeg dan: “Spiegel laat mij schouwen, wat anderen voor mij achterhouden.”

Sluit je ogen, adem diep in en uit en open daarna je ogen weer om in de spiegel te kijken. Wat is het eerste waaraan je denkt? Dit zal een aanwijzing zijn voor het antwoord op je vraag. Herhaal nog een aantal keer als je meer informatie wilt of het antwoord nog niet duidelijk is.

9. Takken vol magie

In november worden de bomen al kaal. Magie met takken in plaats van bladeren ligt nu meer voor de hand. Takken kun je gebruiken als staf, een heksenwerktuig waarmee je richting geeft aan de magie die je uitstuurt. Zoek een tak die je aanspreekt. Houd iedere tak steeds vast en voel of dit de tak is die jij voor je magie mag gebruiken. Probeer aan te voelen of de tak jouw energie goed geleidt en doorgeeft. Leg de tak ook uit waarvoor je het wilt gebruiken. Als je het gevoel hebt dat je toestemming krijgt, pel dan de bast eraf en laat de stok minimaal een maand drogen, zodat al het vocht eruit is. Maak wel elke dag even contact met jouw staf zodat het steeds meer eigen wordt. Is je tak goed gedroogd, snijd of zaag hem dan op een maat af die voor jou werkbaar is en bewerk je staf door er bijvoorbeeld symbolen in te kerven of branden.

10. Loslaten met vuur

Hoe kouder het wordt, hoe meer warmte we nodig hebben om onszelf op temperatuur te houden. Tegenwoordig heeft niet ieder huishouden meer een open haard, dus warmen we onszelf door centrale verwarming. Toch blijft vuur magisch! Vuur is het element van transformatie: het verteert alles wat op zijn weg komt en eet het op als voeding. Vuur is daarom een uitstekend element voor loslaatmagie. Wil je iets permanent en snel weg hebben, dan kun je daarvoor het best vuur gebruiken.

Zorg voor een plek waar je vuur kunt maken en leg alles hiervoor klaar. Neem nu een lucifer en beeld je in wat je wil loslaten en helemaal van jou wil verwijderen. Laat dat beeld in de lucifer stromen en steek het aan, om er daarna het grote vuur mee aan te steken. Zo wordt ook jouw doel verbrand en getransformeerd tot as. Later, als het vuur uit is en de as is afgekoeld, kun je het begraven om geen resten achter te laten.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: