Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De voorspellende kracht van de natuur

Datum: 21 / 08 / 2019

Ik ben heel graag buiten. Het liefst probeer ik elke dag buiten te zijn en de rust van het buiten zijn te pakken. Het is alweer vele jaren geleden dat iemand mij vertelde dat de natuur hem altijd antwoorden gaf en me toen vertelde over natuurmagie. Allereerst dacht ik dat hij met natuurmagie het aanvoelen van de bezieling in de natuur bedoelde. Natuurmagie op zich is heel breed. Daar kunnen allerlei aspecten van magie in en met de natuur onder vallen. Wat hij mij toen specifiek leerde was om op een bepaalde symbolische wijze naar de natuur te kijken en alle dingen die je opvallen in je op te nemen als antwoorden die de natuur je op dat moment geeft.

Eigenlijk leerde hij me een divinatietechniek. Wat valt je op? Waar wordt je oog naartoe getrokken, wat is de symboliek daarvan en hoe heeft dat betrekking op dat waar jij een antwoord op zoekt? In plaats van kaarten vol symboliek was er ineens een hele wereld vol symboliek!

Hekserij heeft me veranderd
Ga naar buiten, denk aan je vraag en interpreteer de symboliek van de dingen die jou in de natuur opvallen

Magische associaties van dingen in de natuur

 • Een Y-vormig takje: je staat op een splitsing en zal een keuze moeten maken.
 • Een takje dat aan de ene kant licht is en aan de andere kant donker: je gaat een lichtere/donkere periode tegemoet.
 • Een takje met wat mos erop: er is een voedingsbodem om iets nieuws op te laten groeien.
 • Een eikeltje: bescherming, maar een noot is tevens een zaadje om iets nieuws uit te laten groeien.
 • Een eikendopje: je moet zorgen voor bescherming, nu is het er nog niet. Het kan echter ook betekenen dat iets al is uitgegroeid en je daarop kunt terugkijken.
 • Een beukennootje: de beuk staat voor ouderlijke liefde en wijsheid.
 • Een kastanje: de kastanje als boom staat voor aardse standvastigheid, geborgenheid, warmte en eerlijkheid. Met de kastanje kun je dat met je meedragen. De kastanje als noot heeft helende eigenschappen om pijn te verlichten.
 • Een kastanjebolster, alleen de puntige schil: bescherming, je moet jezelf wapenen, je stekels opzetten en van je afbijten.
 • Groen boomblad klein: groen staat symbool voor rust, voorspoed en vruchtbaarheid. Een klein blad geeft dus een klein beetje voorspoed in het vooruitzicht. Maar je zou elk blad ook kunnen duiden naar de eigenschappen van de boom waar het vanaf komt.
 • Groen boomblad groot: je wenst of hebt behoefte aan heel veel voorspoed en vruchtbaarheid of je hebt heel veel behoefte aan rust.
Bij bladeren kun je kijken naar het formaat en de kleur van het blad, maar ook naar de boom waarvan het afkomstig is
 • Bruin verdord boomblad: als een blad bruin en verschrompeld is, dan is het aan het vergaan. Het zou kunnen duiden op een situatie in je leven die je moet laten gaan.
 • Rood boomblad: iets mag meer gaan opvallen. Iets heeft meer passie of kracht nodig.
 • Witte bloem: witte bloemen staan doorgaans voor lieflijke schoonheid, bescheidenheid, zuiverheid.
 • Gele bloem: geel is de kleur van de zon, van creativiteit en van vrolijkheid.
 • Roze bloem: iets rooskleuriger gaan inzien. Iets mag liever bezien worden. Jij mag liever zijn. Roze is de kleur van lieflijkheid.
 • Paarse/blauwe bloem: paars/blauw valt heel erg op in de natuur! Doorgaans staat blauw voor heling en gezondheid, maar ook voor aanzien en innerlijke kracht.
Veldbloemen
Paars en blauw komen weinig voor in de natuur en vallen daarom snel op!
 • Een steen: een steen is hard en ondoordringbaar, maar het ligt ook aan de vorm van de sten wat voor associatie je erbij kan geven. Stenen worden ook gezien als ‘het staande volk’ en een symbool van de voorouders, omdat ze al duizenden en soms miljoenen jaren op de aarde zijn.
 • Een veer: een veer is luchtig en kan staan voor vrijheid, maar ook voor iets dat te maken heeft met communicatie en reizen. Maar elke vogel heeft ook weer een eigen associatie waar je in jouw duiding rekening mee kunt houden. Een uitgebreide lijst met de associaties van veren vind je in de blog over veren in magisch werk.
 • Bessen: bessen zijn vruchten en zaden tegelijk. Ze zijn voedsel en ook weer een bron van iets nieuws als je het de tijd en aandacht geeft om uit te groeien.

En zo zijn er nog véél meer dingen die je in de natuur kunt vinden en véél meer associaties die je kunt leggen. Dit zijn voor nu een aantal associaties die ik kon bedenken bij wat natuurlijke materialen die ik de laatste tijd tijdens een wandeling ben tegengekomen. Maar maak vooral je eigen associaties!

Van natuurdivinatie naar natuurmagie

Natuurmagie heeft vele aspecten. Er is geen eenduidig antwoord op wat natuurmagie precies is. Het is kortweg gezegd ‘het gebruik maken van de natuurlijke krachten om noodzakelijke veranderingen teweeg te brengen’. Precies dezelfde omschrijving als wat gewone magie inhoudt, alleen ligt bij natuurmagie de nadruk meer op de natuurlijke krachten dan bij andere magievormen waarbij de natuur niet direct een rol speelt. Je kunt voor magie allerlei hulpmiddelen gebruiken, zoals een ritueel mes, een mooie kristallen kelk of een ketel, maar bij natuurmagie heb je veelal niets specifieks nodig. De natuur voorziet namelijk in al je behoeften, als je maar goed kijkt en het weet te herkennen.

Ga naar buiten!

Natuurmagie begint met erop uit trekken om je antwoorden te vinden in de natuur. Ga naar buiten en vind alles wat je nodig hebt in de natuur. Laat al je spullen thuis en neem enkel jezelf en eventueel offergaves mee als je een ritueel wil doen. De energie zal anders zijn wanneer je je cirkel trekt met je vinger, in plaats van met je rituele dolk, maar het zal hoe dan ook krachtig zijn. Een staf vind je makkelijk, de grond is je altaar, je handen zijn de kelk.

Kijk en ervaar, je zult snel genoeg merken dat je weinig nodig hebt om een ritueel in de natuur te doen. Het mooie van deze wijze van rituelen uitvoeren is dat je in de loop der tijd leert om te allen tijde ter plekke rituelen uit te kunnen voeren. Je leert om rituelen uit te voeren met niet meer dan wat je bij je hebt en om je heen kunt vinden.

Divinatie in de natuur
Ga naar buiten en ervaar natuurmagie zelf!

Kleine rituelen hebben ook kracht

Natuurmagie hoeft niet groots en spectaculair te zijn. De kracht ligt vaak in kleine spontane ritueeltjes; een lintje om een tak binden en de geest van de struik of boom erkennen, mediteren op een mooie plek, een symbool in het zand tekenen met een stok of je vinger, een veer in de lucht gooien en deze door de wind laten meevoeren. Het gaat om de intentie. De handelingen geven je intentie en doel kracht bij, niet de spullen die je gebruikt of dat je wel of niet een cirkel hebt getrokken. Je hebt daar gewoonweg niet altijd de tijd voor en het is niet altijd nodig om uitgebreide ceremoniële rites op te voeren. Die kunnen ook héél erg mooi zijn, maar het is gewoonweg niet altijd nodig of passend voor het moment en het doel.

Natuurmagie is dus eigenlijk vrij simpel: ga erop uit en ervaar. Dan komt het helemaal goed met je natuurmagie.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: