Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De voorspellende kracht van de natuur

Datum: 21 / 08 / 2019

Ik ben heel graag buiten. Het liefst probeer ik elke dag buiten te zijn en de rust van het buiten zijn te pakken. Het is alweer vele jaren geleden dat iemand mij vertelde dat de natuur hem altijd antwoorden gaf en me toen vertelde over natuurmagie. Allereerst dacht ik dat hij met natuurmagie het aanvoelen van de bezieling in de natuur bedoelde. Natuurmagie op zich is heel breed. Daar kunnen allerlei aspecten van magie in en met de natuur onder vallen. Wat hij mij toen specifiek leerde was om op een bepaalde symbolische wijze naar de natuur te kijken en alle dingen die je opvallen in je op te nemen als antwoorden die de natuur je op dat moment geeft.

Eigenlijk leerde hij me een divinatietechniek. Wat valt je op? Waar wordt je oog naartoe getrokken, wat is de symboliek daarvan en hoe heeft dat betrekking op dat waar jij een antwoord op zoekt? In plaats van kaarten vol symboliek was er ineens een hele wereld vol symboliek!

Van natuurdivinatie naar natuurmagie

Natuurmagie heeft vele aspecten. Er is geen eenduidig antwoord op wat natuurmagie precies is. Het is kortweg gezegd ‘het gebruik maken van de natuurlijke krachten om noodzakelijke veranderingen teweeg te brengen’. Precies dezelfde omschrijving als wat gewone magie inhoudt, alleen ligt bij natuurmagie de nadruk meer op de natuurlijke krachten dan bij andere magievormen waarbij de natuur niet direct een rol speelt. Je kunt voor magie allerlei hulpmiddelen gebruiken, zoals een ritueel mes, een mooie kristallen kelk of een ketel, maar bij natuurmagie heb je veelal niets specifieks nodig. De natuur voorziet namelijk in al je behoeftes, als je maar goed kijkt en het weet te herkennen.

Ga naar buiten!

Natuurmagie begint met erop uit trekken om je antwoorden te vinden in de natuur. Ga naar buiten en vind alles wat je nódig hebt in de natuur. Laat al je spullen thuis en neem enkel jezelf en eventueel offergaves mee als je een ritueel wilt doen. De energie zal anders zijn wanneer je je cirkel trekt met je vinger, in plaats van met je rituele dolk, maar het zal hoe dan ook krachtig zijn. Een staf vind je makkelijk, de grond is je altaar, je handen zijn de kelk.

Kijk en ervaar, je zult snel genoeg merken dat je weinig nodig hebt om een ritueel in de natuur te doen. Het mooie van deze wijze van rituelen uitvoeren is dat je in de loop der tijd leert om te allen tijde ter plekke rituelen uit te kunnen voeren. Je leert om rituelen uit te voeren met niet meer dan wat je bij je hebt en om je heen kunt vinden.

Divinatie in de natuur
Ga naar buiten en ervaar natuurmagie zelf!

Kleine rituelen hebben ook kracht

Dergelijke rituelen hoeven niet groots en spectaculair te zijn. De kracht ligt vaak in kleine spontane ritueeltjes; een lintje om een tak binden en de geest van de struik of boom erkennen, mediteren op een mooie plek, een symbool in het zand tekenen met een stok of je vinger, een veer in de lucht gooien en deze door de wind laten meevoeren. Het gaat om de intentie. De handelingen geven je intentie en doel kracht bij, niet de spullen die je gebruikt of dat je wel of niet een cirkel hebt getrokken. Je hebt daar gewoonweg niet altijd de tijd voor en het is niet altijd nodig om uitgebreide ceremoniële rites op te voeren. Die kunnen ook héél erg mooi zijn, maar het is gewoonweg niet altijd nodig of passend voor het moment en het doel.

Natuurmagie is dus eigenlijk vrij simpel: ga erop uit en ervaar. Dan komt het helemaal goed met je natuurmagie.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...