Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Rituelen van een ander

Datum: 06 / 09 / 2016

Er wordt me vaak gevraagd of ik ergens een ritueel voor weet. Meestal antwoord ik dat een ritueel persoonlijk is. Het antwoord op een kwestie moet uit jezelf komen, en niet van een ander.
Rituelen worden vaak als uitgebreide toneelvoorstellingen afgeschilderd. Ik denk dat rituelen niet noodzakelijkerwijze uiterlijk vertoon hoeven te zijn. Voor mij zijn rituelen juist die handelingen die rust en antwoord brengen.

Zonder emotie is een ritueel onzin

Rituelen kunnen een symboliek hebben, verbonden zijn met emoties. Omdat die rituelen in de loop der jaren zijn gegroeid, hebben ze voor mij, en in sommige gevallen voor degenen die daarbij aanwezig zijn, betekenis gekregen. Voor een buitenstaander zal het allemaal onzin lijken. Ook voor hen die de symboliek wel kennen!

Een loos ritueel

Dat is overigens ook mijn reactie op “rituelen van anderen met mij als publiek”. Omdat ik de achtergrond, symboliek en de bijbehorende emoties niet ken, is het voor mij een leeg ritueel, een ritueel zonder betekenis. Dat ik er niets bij voel wil natuurlijk niet zeggen dat het voor de uitvoerders een loos ritueel is. Echter, ik merk dat er mensen zijn die rituelen uitvoeren “omdat het moet” en de handelingen uit boekjes halen of klakkeloos van een ervaren persoon overnemen zonder de achtergronden en symboliek te begrijpen. Ik ben van mening dat als je niets “voelt” bij een ritueel, het een loos ritueel is; een ritueel zonder betekenis.

Mijn eerste ritueel

Zo kan ik me nog heel goed het eerste ritueel herinneren dat ik ooit heb gezien. Het was yule 2001 en ik was bij een open viering van een coven. Ze deden een yuleritueel dat de terugkeer van het licht symboliseerde. Echter was het voor mij als bezoeker niet meer dan het aansteken van de kaarsen op de tafels.
De essentie voel je pas als je zelf aan het ritueel deelneemt en je er emotioneel bij betrokken bent.

 

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen.✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn Facebook Community

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...