Hekserij, spreuken en magie horen bij elkaar. Als je aan het één denkt, denk je vrijwel automatisch ook aan het ander. Want kun je magie bedrijven zonder spreuken, zonder iets te zeggen en te verwoorden wat je wilt bewerkstelligen? Het zou een bijzonder experiment zijn om te proberen een ritueel zonder gesproken woord uit te voeren, maar in deze column wil ik het juist hebben over spreuken. Over het verwoorden van je intenties, want in principe is dat een spreuk: de verwoording van je intentie, op een dusdanige manier dat het doel van jouw magie teweeg wordt gebracht.
Taaltovenaars
Meestal zijn spreuken korte stukjes tekst, vaak op rijm zodat je ze makkelijker kunt onthouden. Rijm geeft de tekst een cadans, een ritme waardoor je magie ook weer extra lading krijgt. Niet voor niets bestonden de magische genootschappen vroeger niet alleen uit magiërs maar ook uit barden. Deze zangers en muzikanten hadden de taak om met zang en muziek de magie die werd bedreven een extra lading mee te geven. Geen geringe positie! Ook nu nog merk je dat de energie heel anders aanvoelt wanneer je zang en muziek toevoegt aan je magie. Zingen, rijmen, dans en gesproken woord zijn heel krachtig. Het maakt je bewuster van waar je mee bezig bent.
Handen uit de mouwen!
Spreuken zijn dus een toevoeging aan het bedrijven van magie. Even googelen leert me dat er tegenwoordig zelfs een levendige handel is in spreuken! Je kunt spreuken kopen of laten schrijven voor een paar euro. Zelfs op Marktplaats wordt geadverteerd voor spreuken. Er is blijkbaar geld mee te verdienen. Toch baart het me zorgen. Allereerst omdat mensen niet weten waar ze mee bezig zijn. Zowel de afnemers als de verkopers die de spreuken aanleveren. Je gebruikt een spreuk die je niet zelf schrijft, waar niet jouw energie in zit. Waarom zou je willen riskeren dat er iets verkeerd gaat? Natuurlijk kan dat ook gebeuren met een zelfgemaakte spreuk. Je weet nooit wat er gebeurt als je magie bedrijft. Magie is in zekere zin onvoorspelbaar, maar wanneer je intentie goed is, wanneer je gevoel er helemaal in ligt, wanneer je zekerheid hebt, dan zal er weinig fout kunnen gaan. Door de spreuk van iemand anders te gebruiken sla je mijns inziens al een stap over in het proces naar de uitkomst van je magie. Je slaat de voorbereidingen over. Wil je iets bereiken, dan moet je de juiste voorbereidingen treffen en vervolgens in actie komen, alleen dan heb je een uitkomst.
Cadans als magisch ritme
Door de magie achter spreuken zo uiteen te zetten lijkt het juist alsof de magie achter de spreuken wordt weggehaald. Natuurlijk kun je alles wetenschappelijk onderbouwen en uitzoeken hoe het werkt, toch is het misschien gewoon leuker om er niet over na te denken, om de magie gewoon te aanvaarden zoals hij is. Om te ervaren dat wanneer je een spreuk op rijm zet, de cadans een extra toevoeging is aan het gesproken woord, om te ervaren dat het fijn is om een spreuk hardop te zeggen in plaats van in je hoofd, en om je hart te laten spreken in plaats van iets op te lezen van een papiertje.
Maar wat je ook doet, als je intentie goed is, dan is het goed. Rijm of geen rijm, epistel of drie woorden. Een spreuk is een spreuk.