Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Covens: vooroordelen de wereld uit

Datum: 21 / 01 / 2015

Een coven is een groep mensen die hekserij bedrijven, in het Nederlands een heksenkring genoemd. Meestal bestaat een coven uit dertien heksen, maar tegenwoordig bevatten de meeste covens – uit praktisch oogpunt – minder heksen. Covenbijeenkomsten worden vaak bij de hogepriesteres en/of hogepriester (afgekort Hps en Hp) thuis gehouden en een groep van dertien heksen past vaak niet in de huiskamer. Bovendien heb je als Hps/Hp meer aandacht voor het individu als de groep kleiner is.

Covens zijn nog steeds besloten groepen waar je niet zomaar bij komt. De beslotenheid kan als vervelend beschouwd worden wanneer je als heks op zoek gaat naar een coven om je bij aan te sluiten. Veel heksen werken solitair, maar het kan zijn dat je na geruime tijd besluit om je horizon te verbreden, want twee heksen weten meer dan één. In een coven is de Hps/Hp degene die de groep begeleid, maar elke heks heeft ook weer zijn of haar kwaliteiten die ten goede kunnen komen van de groep. Men leert van en met elkaar. Ook onderling wordt kennis uitgewisseld.

De bekende vooroordelen

In de heksenwereld bestaan veel vooroordelen over covens. Juist door de beslotenheid en de geheimhoudingsplicht voor covenleden over wat er allemaal in de coven gebeurt, gaan er de wildste verhalen de ronde. Men gist, heeft suggesties, hoort hier en daar wat en gaat dit als een waarheid beschouwen. Het aloude systeem waardoor roddels en onwaarheden ontstaan. Covenheksen zouden autoritair zijn, zich boven solitaire heksen plaatsen, en als Hps/Hp ben je al helemáál autoritair. Een Hps/Hp zou zichzelf als het middelpunt van de coven zien. Covens zouden enkel hogere magie bedrijven, je zou er vrijwel niets leren aangezien alles draait om de status van de Hps/Hp en het zou allemaal om geld draaien.

Alle bovengenoemde vooroordelen over covens zijn niet waar

Graden en autoriteit?

Uit eigen ervaring kan ik jullie mededelen dat al deze stellingen onwaar zijn. Covens zijn gewoon groepen heksen die samen leren. Onder begeleiding van een Hps/Hp, dat wel, maar dat betekent niet dat de HPs/HP als een autoriteit boven de rest staat. Een goede Hps/Hp respecteert ieder individu. Groot of klein, geleerd of niet geleerd, beginneling of niet. Het gradensysteem dat binnen een coven wordt gehanteerd is er om aan te geven hoe lang iemand al in de leer is, hoeveel kennis iemand bezit. Deze graden doorloop je gedurende je leerperiode binnen de coven. Voor elke graad staat een jaar en een dag leertijd. Minimaal. Alleen je eerste graad mag je aanvragen bij je Hps/Hp, de tweede en derde graad worden je geschonken. Ook al staat er dus een minimale periode voor , meestal duurt het langer om je graden te halen. De Hps/Hp beoordeelt gedurende je leerperiode hoe ver je al bent, en hoe veel je al weet.

Graden geven dus een niveau aan, net zoals in een echte school. En natuurlijk hebben we het hier over individuen met eigen gevoelens. Het kan dus best zijn dat er covenheksen zijn die zichzelf boven solitaire heksen vinden staan, net zoals laatstejaars studenten zich vaak boven brugklassers vinden staan. Heksen zijn ook maar mensen.

blog-10-manieren-om-midzomer-te-vieren
In een coven ligt de nadruk vaak op cirkelrituelen, maar ook aan kleine rituelen wordt aandacht besteedt

Alleen maar hogere magie?

Wat het bedrijven van hogere magie betreft: wat is hoge en wat is lage magie? Dat is een vraag die je jezelf zou kunnen stellen maar daar gaat deze blog niet over. In een coven kun je natuurlijk grotere (cirkel)rituelen doen die alleen misschien minder krachtig zullen zijn. Juist omdat je met zijn allen bent zal de nadruk wat rituelen betreft meer op cirkelrituelen liggen, maar dat betekent niet dat er geen aandacht wordt besteed aan kleine rituelen, want ook dát is een onderdeel van hekserij en dus een onderdeel van de opleiding.

Draait het om geld?

Voor niets gaat de zon op. Oftewel: ook het begeleiden van een coven kost geld. Het is niet meer dan logisch dat er een bedrag wordt gevraagd voor de onkosten die de Hps/Hp maakt. Er zullen ongetwijfeld Hps/Hp’s zijn die meer dan dat vragen, om hekserij exclusief te houden. Om je bereidheid te testen, zoals ze zo mooi omschrijven, maar op die manier sluit je heel wat mensen buiten. Iedereen zou dezelfde kansen moeten krijgen. Bovendien, staat er niet in de Opdracht van de Godin dat kennis gratis is?

Vooroordelen zijn vooraf ingenomen oordelen die vaak niet op waarheid berusten. Ik hoop met deze blog enkele vooroordelen de wereld uit te hebben geholpen. Wie weet reizen naar aanleiding van dit artikel juist weer een heleboel vragen op. Dat zou zomaar kunnen. Dan hoop ik dat jullie ze stellen, zodat ik jullie daar eventueel in een volgende blog weer antwoord op kan geven.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: