Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Covens: vooroordelen de wereld uit

Datum: 21 / 01 / 2015

Een coven is een groep mensen die hekserij bedrijven, in het Nederlands een heksenkring genoemd. Meestal bestaat een coven uit 13 heksen maar tegenwoordig bevatten de meeste covens – uit praktisch oogpunt – minder heksen. Covenbijeenkomsten worden vaak bij de Hogepriesteres en/of Hogepriester (afgekort Hps en Hp) thuis gehouden en een groep van 13 heksen past vaak niet in de huiskamer. Bovendien heb je als Hps/Hp meer aandacht voor het individu als de groep kleiner is.
Covens zijn nog steeds besloten groepen waar je niet zomaar bij komt. De beslotenheid kan als vervelend beschouwd worden wanneer je als heks op zoek gaat naar een coven om je bij aan te sluiten. Veel heksen werken solitair, maar het kan zijn dat je na geruime tijd besluit om je horizon te verbreden, in het kader van: twee heksen weten meer dan één.
In een coven is de Hps/Hp degene die de groep begeleid, maar elke heks heeft ook weer zijn of haar kwaliteiten die ten goede kunnen komen van de groep. Men leert van- en met elkaar. Ook onderling wordt kennis uitgewisseld.

In de heksenwereld bestaan veel vooroordelen over covens. Juist door de beslotenheid en de geheimhoudingsplicht voor covenleden over wat er allemaal in de coven gebeurt gaan er de wildste verhalen de ronde. Men gist, heeft suggesties hoort hier en daar wat en gaat dit als een waarheid beschouwen. Het aloude systeem waardoor roddels en onwaarheden ontstaan.
Covenheksen zouden autoritair zijn, zich boven solitaire heksen plaatsen, en als Hps/Hp ben je al helemáál autoritair. Een Hps/Hp zou zichzelf als het middelpunt van de coven zien. Covens zouden enkel hogere magie bedrijven, je zou er vrijwel niets leren aangezien alles draait om de status van de Hps/Hp en het zou allemaal om geld draaien.
Uit eigen ervaring kan ik jullie mededelen dat al deze stellingen onwaar zijn. Covens zijn gewoon groepen heksen die samen leren. Onder begeleiding van een Hps/Hp, dat wel, maar dat betekent niet dat de HPs/HP als een autoriteit boven de rest staat. Een goede Hps/Hp respecteert iedere individu. Groot of klein, geleerd of niet geleerd, beginneling of niet. Het gradensysteem dat binnen een coven wordt gehanteerd is er aan te geven hoe lang iemand al in de leer is, hoeveel kennis iemand bezit. Deze graden doorloop je gedurende je leerperiode binnen de coven. Voor elke graad staat 1 jaar en 1 dag leertijd. Minimaal. Alleen je eerste graad mag je aanvragen bij je Hps/Hp, de tweede en derde graad worden je geschonken. Ook al staat er een periode voor (1 jaar en 1 dag), meestal duurt het langer om je graden te halen. De Hps/Hp beoordeeld gedurende je leerperiode hoe ver je al bent, en hoe veel je al weet.
Graden geven dus een niveau aan, net zoals in een echte school. En natuurlijk hebben we het hier over individuen met eigen gevoelend. Het kan dus best zijn dat er covenheksen zijn die zichzelf boven solitaire heksen vinden staan, net zoals laatstejaars studenten zich vaak boven brugklassers vinden staan. Heksen zijn ook maar mensen.
Wat het bedrijven van hogere magie betreft: wat is hoge- en wat is lage magie? Dat is een vraag die je jezelf zou kunnen stellen maar daar gaat dit artikel niet over. In een coven kun je natuurlijk grotere rituelen, cirkelrituelen, doen die alleen misschien minder krachtig zullen zijn. Juist omdat je met zijn allen bent zal de nadruk wat rituelen betreft meer op cirkelrituelen liggen, maar dat betekent niet dat er geen aandacht wordt besteed aan kleine rituelen, want ook dát is een onderdeel van hekserij en dus een onderdeel van de opleiding.
En geld: voor niets gaat de zon op. Oftewel: ook het begeleiden van een coven kost geld. Het is niet meer dan logisch dat er een bedrag wordt gevraagd voor de onkosten die de Hps/Hp maakt. Er zullen ongetwijfeld Hps/Hp’s zijn die meer dan dat vragen, om hekserij exclusief te houden. Om je bereidheid te testen, zoals ze zo mooi omschrijven maar op die manier sluit je heel wat mensen buiten. Iedereen zou dezelfde kansen moeten krijgen en staat er niet in de Opdracht van de Godin dat kennis gratis is?

Vooroordelen zijn vooraf ingenomen oordelen die vaak niet op waarheid berusten. Ik hoop met dit artikel enkele vooroordelen de wereld uitgeholpen te hebben. Wie weet reizen naar aanleding van dit artikel júist weer een heleboel vragen op. Dat zou zomaar kunnen. Dan hoop ik dat jullie ze stellen, zodat ik jullie daar eventueel in een volgend artikel weer antwoord op kan geven.

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops, trainingen en 1-op-1 sessies (zowel on- als offline).✰

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Oeroude feesten

In de tijd van onze voorouders werden seizoenveranderingen uitgebreid gevierd. Zij waren nog voor het overgrote deel...