Wolken kijken is een van de oudste en gemakkelijkste manieren van divinatie. Het wordt ook wel nefologie genoemd, maar ik hou het simpel op ‘wolken kijken’.
Het is een vorm van weermagie. Weertekens zijn universeel en bijzonder belangrijk voor mensen die in de open lucht werken. Als je ervaren bent met het lezen van wolken kun je zelfs het weer voorspellen voor de volgende 24 uur. Rode wolken bij opkomende zon voorspellen regen, een wolkenloze nacht in de winter betekent dat het gaat vriezen en in de zomer staat een wolkenloze nacht voor een hete zomerdag. Vissers en landbouwers konden vroeger redelijk exact zeggen welk weer ze konden verwachten en zelfs beter dan de meeste weersvoorspellingen van tegenwoordig dat kunnen! Ze keken meer naar de signalen die de natuur hen gaf.
Fantasie en visualisatie
In hun steeds wisselende patronen stimuleren wolken onze aangeboren intuĂŻtie, die ons door de stormen en stilten van onze levens leidt. Deze vorm van divineren stamt af van de tijd van de druĂŻden en leeft eigenlijk nog voort in ieder kind die naar te wolken tuurt om er figuren in te ontdekken.
Wolkendivinatie werkt met het visuele voorstellingsvermogen die je ook moet gebruiken in divinatievormen zoals koffiedik lezen, theeblaadjes lezen, roetlezen, enz. Je hebt er niet veel hulpmiddelen voor nodig. Het enige dat je kunt gebruiken is een schriftje voor aantekeningen en je fantasie.
Een beroemd wolkendek
Het Nederlandse wolkendek is berucht en beroemd over de hele wereld. Het was een favoriet onderwerp van de oude Meesters om te schilderen. Veel buitenlandse toeristen staan geĂŻntrigeerd naar het wolkenschouwspel te kijken omdat je hier vaak meer wolk dan lucht ziet en het er elke dag anders uit kan zien.
Tijdens mijn opleiding voor molenaar(es) heb ik tientallen soorten wolken moeten leren kennen: schapenwolken heten officieel Altocumulus, je hebt Cumulustratus (een wolkenstraat), Cumulonimbus (de regenwolk), etc.
Wil je het vermogen tot wolken lezen weer terugkrijgen, gooi je hoofd dan in je nek en kijk omhoog. Stel jezelf een vraag waar je antwoord op wilt hebben. Wat zie je? En wat zie je nog meer? Waar lijkt de wolk op? Schets de wolk desnoods om later de betekenis ervan te lezen, want wolken veranderen snel.