Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Wat is hekserij?

Datum: 06 / 08 / 2019

Een heks is één met de natuur

Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat degenen die zich bezighouden met hekserij geloven dat de natuur en alles wat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht… Alles bestaat uit energie en stamt af van dezelfde bron. Dat is geen nieuwe theorie. In het hindoeïsme spreekt men van Akasha, het principe waarbij de natuur uit vier elementen is geschapen: water, vuur, aarde en lucht. Ook het boeddhisme en de theosofie kennen een dergelijke bron van energie van waaruit alles is ontstaan, onderverdeeld in de vier elementen. Binnen hekserij gaat men van datzelfde principe uit. Alles stamt af van dezelfde oerbron, die je weer kunt opdelen in de vier elementen. Deze elementen hebben weer eigenschappen waarmee je alles om je heen kunt categoriseren. Zo staat water voor emoties en gevoel, vuur voor liefde en transformatie, aarde voor standvastigheid en materiële zaken, en lucht voor communicatie en creativiteit.

Een heks is één met de natuur

Hekserij is een manier van leven waarbij aangevoeld wordt dat de fysieke en de spirituele wereld samenwerken als een bron van manifestatie. Heksen zijn één met de natuur, één met zichzelf en afgestemd op hun innerlijke heks. Wanneer je jouw innerlijke heks omarmt, voel je dat je dichter bij jezelf komt te staan en dat je jezelf en de wereld om je heen op een dieper niveau leert kennen. Het is de ontdekking van de verbinding met je krachtige zelf. Je innerlijke heks heeft de kracht om elk gebied van je leven te veranderen – in vrijwel alles wat je maar wilt. Je leert de symboliek van het leven te lezen en met natuurkrachten te werken. Traditionele hekserij is méér dan magie en rituelen, het is het aanvoelen van de natuurkracht en het toevoegen van tradities van weleer aan de hekserij van nu. Hekserij geeft diepgang aan het leven.

Het vieren van de veranderingen

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen van de natuur. De veranderingen van de seizoenen en de maan zijn veranderingen die ook op een mensenleven van toepassing zijn. Omdat heksen zichzelf als deel van de natuur zien, vieren ze deze veranderingen in de natuur door stil te staan en harmonie te brengen in de innerlijke veranderingen. Dat stilstaan bij de natuurlijke veranderingen doen heksen middels rituelen en vieringen.

Lunadea_Jaarwiel

Het jaarwiel met de feesten die heksen vieren

Weten of je een heks bent

Wanneer hekserij op je pad komt, voel je je misschien een beetje vreemd; je hebt immers van jongs af aan al gehoord dat hekserij alleen in sprookjes voorkomt en nu blijkt dat er een heleboel mensen zijn die zich een heks noemen en zeggen dat hekserij wél bestaat. Je realiseren dat je een heks bent vergt een verschuiving in je eigen opvattingen. Je moet je hele beeld over heksen en hekserij herzien! Pas als je voor jezelf hebt beoordeeld dat heksen niet overeen komen met het sprookjesbeeld dat je steeds is voorgehouden en je hebt geleerd wat het wél inhoudt, volgt acceptatie van het nieuwe beeld van de heks. Soms gaat dat hele proces in een paar seconden, soms heeft dat tijd nodig.

En daarna begint het onderzoeken van wat het heksenpad inhoudt. Zo wordt het genoemd als je als heks besluit om te leren wat hekserij inhoudt.

Hekserij kent vele namen: heidendom, paganisme en wicca zijn de bekendste benamingen, en toch hebben al die benamingen weer kleine verschillen. Hekserij is een duidelijke maar beladen benaming voor de beleving dat alles bezield is. Paganisme is het Engelse woord voor heidendom (maar in Nederland weet men vaak niet waar je het over hebt als je over paganisme spreekt) en wicca is een modernere en ceremoniëlere versie van hekserij die in 1951 is opgezet en groot gemaakt door Gerald Gardner. Binnen deze benamingen van min of meer hetzelfde zijn weer andere stromingen die de nadruk leggen op nét een ander onderdeel binnen hekserij. Al die verschillende stromingen en tradities kunnen de beginnende heks verwarren.

“Iedere heks, wicca, paganist, druïde, strega maar ook christen, islamiet etc. zal religie op zijn of haar manier uitleggen. Velen volgen beschreven richtlijnen, en anderen volgen hun eigen pad. Ik ben zo iemand die haar eigen pad volgt. Ik wil me niet binden aan richtlijnen. Ik geloof in de kracht van de natuur, en de natuur is vrij. Net zoals ik me vrij voel en wil blijven voelen. Mijn manier is dicht bij de natuur. Ik werk vooral met de energie die ik om mij heen voel. Zonder poespas.”

— Lunadea

Vind jouw eigen pad

Ikzelf ben van mening dat je moet doen wat het beste bij jou past. Verdiep je in de materie en haal eruit wat goed voelt. Dat noemen we binnen de hekserij eclectisch werken; het samenvoegen van elementen van hekserij tot een persoonlijke mengelmoes. En misschien is niet iedereen het daarmee eens, je ‘bezoedelt’ daarmee immers de bestaande tradities, maar je kunt mij niet vertellen dat de vroegere beoefenaars niet hetzelfde deden. Gerald Gardner, de man die wicca zo groot heeft gemaakt, deed dat ook, en zijn mengelmoes van traditionele hekserij, stregheria (Italiaanse hekserij), Golden Dawn (de naam van een groep die aan ceremoniële magie doet) en vele andere door hem bestudeerde stromingen is nu een wereldwijd erkend en gevolgd systeem van hekserij.

covens-sibbes-heksengroepen

Een heksengroep, ofwel een coven of sibbe

Zelf heb ik me jarenlang vol overtuiging gestort op het bestuderen van hekserij. In het begin erg fanatiek: ik had een altaar, zat in een coven, etc. Maar nu, na ruim vijftien jaar, is het spannende er een beetje af en heb ik gemerkt dat werktuigen handig zijn, maar dat gedachtekracht sterker is en dat rituelen mooi zijn, maar jouw intentie is de essentie van een ritueel.

Voor mij is alles om me heen magisch. Ik heb geen richtlijnen nodig voor een levenswijze waarbij ik me goed voel. Ieder mens is anders en uniek, en iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Als iets goed voelt dan is dat goed, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Het woord heks is beladen, maar wordt tegenwoordig vaak als geuzennaam gebruikt. Mijn eigen weg bewandelen werkt erg bevrijdend, maar ik ben nog lang niet uitgelopen. Ik heb nog een hele hoop te leren en zal hier op deze website een deel met jullie delen.

In het kort

Hekserij is heel breed en lastig in een paar woorden samen te vatten. Als ik dan tóch moet uitleggen wat hekserij is, dan komt het voor mij op het volgende neer:

 • Eén zijn met de wereld/de natuur/het leven en de bezieling daarin voelen
 • Je daarmee kunnen verbinden en werken (de mens is niet het enige wezen en de aarde niet de enige wereld)
 • Leven en laten leven
 • Vertrouwen op je intuïtie
 • Jezelf kennen (!)
 • Balans vinden
 • Accepteren dat er naast licht ook donker is/je schaduwzijde kennen
 • Geven in plaats van nemen
 • Liefde en vertrouwen
 • Symboliek herkennen in alles om je heen
 • Do no harm but take no shit
 • Een oneindig leerpad…

Lees ook mijn heksenboekje

‘Wat is hekserij?’

Vond je dit een interessant artikel? Dan vind je mijn zelf uitgegeven heksenboekje ‘Wat is hekserij?’ waarschijnlijk ook leuk! In dit heksenboekje ga ik dieper in op wat hekserij inhoudt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan om het te leren. Vol tips en weetjes om het zelf ook in de praktijk te brengen!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...