Leer meer natuur in je hekserij en je leven te verweven in de Jaaropleiding Groene Hekserij.
Meld je voor 31 augustus 2024 aan met korting! →

GROOTHANDEL                       LOGIN SHOP

Ben je al leerling aan de Hexcademy? Log dan hier in  →

Wat is hekserij?

Geen bezems maar bomen

De meeste mensen denken bij hekserij aan vrouwen die op een bezem vliegen en met volle maan naakt om een vuur dansen. Lelijke, krom lopende oude vrouwtjes met duivelse gedachtes, alleen denkend aan haat, wrok en slechte dingen. Sprookjes en verhalen hebben er in de loop der jaren niet aan bijgedragen dat dit beeld van heksen werd weerlegd. Toch zie ik een groeiende interesse in hekserij ontstaan. Mensen deinzen er niet meer voor terug om wat magie aan het leven toe te voegen, en in hun zoektocht naar een spirituele en natuurgerichte invulling van het leven kruisen velen zo ook het heksenpad.
wat-is-hekserij

Hekserij is een kunde

De kunde van het werken met de natuurlijke bezieling. Daarom wordt het ook wel een natuurreligie genoemd, alhoewel hekserij zélf geen religie is. Heksen voelen aan dat de natuur en alles dat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht… Eigenlijk alles bestaat uit energie en stamt af van dezelfde bron.

Dat is geen nieuwe theorie. In het hindoeïsme spreekt men van akasha; het principe waarbij de natuur uit vier elementen is geschapen: water, vuur, aarde en lucht. Ook het boeddhisme en de theosofie kennen een dergelijke bron van energie van waaruit alles is ontstaan, onderverdeeld in de vier elementen. Binnen hekserij gaat men van datzelfde principe uit.

Alles stamt af van dezelfde oerbron, die je weer kunt opdelen in de vier elementen. Deze elementen hebben weer eigenschappen waarin je alles om je heen kunt categoriseren. Zo staat water voor emoties en gevoel, vuur voor liefde en transformatie, aarde voor standvastigheid en materiële zaken en lucht voor communicatie en creativiteit.

Het vieren van de veranderingen

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen, de cycli van de natuur. De veranderende seizoenen en de cycli van de maan doorlopen wij zelf ook, maar de meeste mensen zijn zich daar niet van bewust. Omdat heksen zich wél bewust zijn van het meebewegen met de natuurlijke veranderingen en ritmen, ervaren ze ook het inzicht die de verschillende cycli ons geven. Het stilstaan bij deze ritmen en cycli doen heksen middels rituelen en vieringen van de jaarfeesten (seizoensmarkeringen) en maanfeesten (volle manen en soms donkere manen).

Een stukje geschiedenis

Over hekserij

Hekserij kent vele namen; heidendom, paganisme en wicca zijn de bekendste benamingen, en toch hebben al die benamingen weer kleine verschillen. Hekserij is een duidelijke maar beladen benaming voor het werken met de natuurlijke bezieling of levenskracht (magie). Paganisme is het Engelse woord voor heidendom (maar in Nederland weet men vaak niet waar je het over hebt als je over Paganisme spreekt), en wicca is een modernere en ceremoniëlere versie van hekserij; in 1951 opgezet en groot gemaakt door Gerald Gardner. Binnen deze benamingen van min of meer hetzelfde zijn weer andere stromingen die de nadruk leggen op nét een ander onderdeel binnen hekserij. Al die verschillende stromingen en tradities kunnen beginnende heksen nogal verwarren.

Ikzelf ben van mening dat je moet doen wat het beste bij jou past. Verdiep je in de materie en haal eruit wat goed voelt. Dat noemen we binnen hekserij eclectisch werken; samenvoegen van elementen van hekserij tot een persoonlijke mengelmoes. En misschien is niet iedereen het daarmee eens, je bezoedelt daarmee immers de bestaande tradities, maar je kunt mij niet vertellen dat de vroegere beoefenaars niet hetzelfde deden. Gerald Gardner -de man die wicca zo groot heeft gemaakt- deed dat ook, en zijn mengelmoes van traditionele hekserij, stregheria (Italiaanse hekserij), Golden Dawn (de naam van een groep die aan ceremoniële magie doet) en vele andere door hem bestudeerde stromingen is nu een wereldwijd erkend en gevolgd systeem van hekserij.

Ik als heks


Ik stort me al jaren vol overtuiging in het bestuderen van hekserij!

In het begin erg fanatiek: ik had een altaar, las tientallen boeken per maand, was lid van meerdere fora en sprak elke avond met andere heksen, zat in een coven, etc. Maar nu, na ruim 20 jaar, is het spannende er een beetje af en heb ik gemerkt dat werktuigen handig zijn, maar dat gedachtekracht sterker is, dat rituelen mooi zijn maar de essentie van een ritueel jouw intentie is.

Voor mij is alles om me heen magisch. Ik heb geen richtlijnen nodig voor een levenswijze waarbij ik me goed voel. Ieder mens is anders en uniek, en iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Als iets goed voelt dan is dat goed, ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Het woord heks is beladen, maar wordt tegenwoordig vaak als geuzennaam gebruikt. Mijn eigen weg bewandelen werkt erg bevrijdend, maar ik ben nog lang niet uitgelopen. Ik heb nog een hele hoop te leren en zal hier op deze website en via mijn social mediakanalen met jullie delen.

heks_lunadea

Ontdek mijn producten

Heksenboekjes, maan- en jaarfeest altaarkaarten en meer!

Jaarfeestkaarten

Zet een Jaarfeestkaart op je altaar en word je bewust van de essentie van het jaarfeest dat eraan komt!

meer lezen →

Heksenboekjes

Leuke, informatieve kleine boekjes die dieper ingaan op diverse heksenonderwerpen.

meer lezen →

'Maanfase' kaarten

De Maankaarten leren je over de fases van de maan en laten je mee bewegen met de bijbehorende energie.

meer lezen →

'Volle maan' kaarten

De altaarkaarten 'Volle maan' helpen je om je ritueel af te stemmen op de betekenis van de maan van het moment.

meer lezen →

Grote boeken

Via uitgeverij AnkhHermes zijn nu ook 2 'grote boeken' van Lunadea uitgekomen vol weetjes, en met haar persoonlijke verhaal.

meer lezen →

Meld je nu aan voor de Lunadea nieuwsbrief

Geen spam-mails maar info over activiteiten en maandelijks een vollemaanritueel in je inbox!

Een heks is één met de natuur

Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat degenen die zich bezighouden met hekserij geloven dat de natuur en alles wat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht… Alles bestaat uit energie en stamt af van dezelfde bron. Dat is geen nieuwe theorie. In het hindoeïsme spreekt men van Akasha, het principe waarbij de natuur uit vier elementen is geschapen: water, vuur, aarde en lucht. Ook het boeddhisme en de theosofie kennen een dergelijke bron van energie van waaruit alles is ontstaan, onderverdeeld in de vier elementen. Binnen hekserij gaat men van datzelfde principe uit. Alles stamt af van dezelfde oerbron, die je weer kunt opdelen in de vier elementen. Deze elementen hebben weer eigenschappen waarmee je alles om je heen kunt categoriseren. Zo staat water voor emoties en gevoel, vuur voor liefde en transformatie, aarde voor standvastigheid en materiële zaken, en lucht voor communicatie en creativiteit.

Een heks is één met de natuur

Hekserij is een manier van leven waarbij aangevoeld wordt dat de fysieke en de spirituele wereld samenwerken als een bron van manifestatie. Heksen zijn één met de natuur, één met zichzelf en afgestemd op hun innerlijke heks. Wanneer je jouw innerlijke heks omarmt, voel je dat je dichter bij jezelf komt te staan en dat je jezelf en de wereld om je heen op een dieper niveau leert kennen. Het is de ontdekking van de verbinding met je krachtige zelf. Je innerlijke heks heeft de kracht om elk gebied van je leven te veranderen – in vrijwel alles wat je maar wilt. Je leert de symboliek van het leven te lezen en met natuurkrachten te werken. Traditionele hekserij is méér dan magie en rituelen, het is het aanvoelen van de natuurkracht en het toevoegen van tradities van weleer aan de hekserij van nu. Hekserij geeft diepgang aan het leven.

Het vieren van de veranderingen

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen van de natuur. De veranderingen van de seizoenen en de maan zijn veranderingen die ook op een mensenleven van toepassing zijn. Omdat heksen zichzelf als deel van de natuur zien, vieren ze deze veranderingen in de natuur door stil te staan en harmonie te brengen in de innerlijke veranderingen. Dat stilstaan bij de natuurlijke veranderingen doen heksen middels rituelen en vieringen.

Lunadea_Jaarwiel

Het jaarwiel met de feesten die heksen vieren

Weten of je een heks bent

Wanneer hekserij op je pad komt, voel je je misschien een beetje vreemd; je hebt immers van jongs af aan al gehoord dat hekserij alleen in sprookjes voorkomt en nu blijkt dat er een heleboel mensen zijn die zich een heks noemen en zeggen dat hekserij wél bestaat. Je realiseren dat je een heks bent vergt een verschuiving in je eigen opvattingen. Je moet je hele beeld over heksen en hekserij herzien! Pas als je voor jezelf hebt beoordeeld dat heksen niet overeen komen met het sprookjesbeeld dat je steeds is voorgehouden en je hebt geleerd wat het wél inhoudt, volgt acceptatie van het nieuwe beeld van de heks. Soms gaat dat hele proces in een paar seconden, soms heeft dat tijd nodig.

En daarna begint het onderzoeken van wat het heksenpad inhoudt. Zo wordt het genoemd als je als heks besluit om te leren wat hekserij inhoudt.

Hekserij kent vele namen: heidendom, paganisme en wicca zijn de bekendste benamingen, en toch hebben al die benamingen weer kleine verschillen. Hekserij is een duidelijke maar beladen benaming voor de beleving dat alles bezield is. Paganisme is het Engelse woord voor heidendom (maar in Nederland weet men vaak niet waar je het over hebt als je over paganisme spreekt) en wicca is een modernere en ceremoniëlere versie van hekserij die in 1951 is opgezet en groot gemaakt door Gerald Gardner. Binnen deze benamingen van min of meer hetzelfde zijn weer andere stromingen die de nadruk leggen op nét een ander onderdeel binnen hekserij. Al die verschillende stromingen en tradities kunnen de beginnende heks verwarren.

“Iedere heks, wicca, paganist, druïde, strega maar ook christen, islamiet etc. zal religie op zijn of haar manier uitleggen. Velen volgen beschreven richtlijnen, en anderen volgen hun eigen pad. Ik ben zo iemand die haar eigen pad volgt. Ik wil me niet binden aan richtlijnen. Ik geloof in de kracht van de natuur, en de natuur is vrij. Net zoals ik me vrij voel en wil blijven voelen. Mijn manier is dicht bij de natuur. Ik werk vooral met de energie die ik om mij heen voel. Zonder poespas.”

— Lunadea

Vind jouw eigen pad

Ikzelf ben van mening dat je moet doen wat het beste bij jou past. Verdiep je in de materie en haal eruit wat goed voelt. Dat noemen we binnen de hekserij eclectisch werken; het samenvoegen van elementen van hekserij tot een persoonlijke mengelmoes. En misschien is niet iedereen het daarmee eens, je ‘bezoedelt’ daarmee immers de bestaande tradities, maar je kunt mij niet vertellen dat de vroegere beoefenaars niet hetzelfde deden. Gerald Gardner, de man die wicca zo groot heeft gemaakt, deed dat ook, en zijn mengelmoes van traditionele hekserij, stregheria (Italiaanse hekserij), Golden Dawn (de naam van een groep die aan ceremoniële magie doet) en vele andere door hem bestudeerde stromingen is nu een wereldwijd erkend en gevolgd systeem van hekserij.

covens-sibbes-heksengroepen

Een heksengroep, ofwel een coven of sibbe

Zelf heb ik me jarenlang vol overtuiging gestort op het bestuderen van hekserij. In het begin erg fanatiek: ik had een altaar, zat in een coven, etc. Maar nu, na ruim vijftien jaar, is het spannende er een beetje af en heb ik gemerkt dat werktuigen handig zijn, maar dat gedachtekracht sterker is en dat rituelen mooi zijn, maar jouw intentie is de essentie van een ritueel.

Voor mij is alles om me heen magisch. Ik heb geen richtlijnen nodig voor een levenswijze waarbij ik me goed voel. Ieder mens is anders en uniek, en iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Als iets goed voelt dan is dat goed, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Het woord heks is beladen, maar wordt tegenwoordig vaak als geuzennaam gebruikt. Mijn eigen weg bewandelen werkt erg bevrijdend, maar ik ben nog lang niet uitgelopen. Ik heb nog een hele hoop te leren en zal hier op deze website een deel met jullie delen.

In het kort

Hekserij is heel breed en lastig in een paar woorden samen te vatten. Als ik dan tóch moet uitleggen wat hekserij is, dan komt het voor mij op het volgende neer:

 • Eén zijn met de wereld/de natuur/het leven en de bezieling daarin voelen
 • Je daarmee kunnen verbinden en werken (de mens is niet het enige wezen en de aarde niet de enige wereld)
 • Leven en laten leven
 • Vertrouwen op je intuïtie
 • Jezelf kennen (!)
 • Balans vinden
 • Accepteren dat er naast licht ook donker is/je schaduwzijde kennen
 • Geven in plaats van nemen
 • Liefde en vertrouwen
 • Symboliek herkennen in alles om je heen
 • Do no harm but take no shit
 • Een oneindig leerpad…

Lees ook mijn heksenboekje

‘Wat is hekserij?’

Vond je dit een interessant artikel? Dan vind je mijn zelf uitgegeven heksenboekje ‘Wat is hekserij?’ waarschijnlijk ook leuk! In dit heksenboekje ga ik dieper in op wat hekserij inhoudt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan om het te leren. Vol tips en weetjes om het zelf ook in de praktijk te brengen!