Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Spiritueel zweverig

Datum: 06 / 03 / 2015


Hekserij_.png

‘Ben jij ook spiritueel?’ wordt er vaak gevraagd als men er achter komt dat ik mezelf een heks noem. Blijkbaar gaat spiritualiteit en heks-zijn in de opinie van velen niet helemaal samen terwijl in werkelijkheid de meeste heksen heel spiritueel zijn. Daarentegen zijn de meeste spirituele mensen geen heks.

Spiritualiteit is – net zoals hekserij – een mindset, een levenswijze, het gevoel meer te ervaren dan anderen. Leven volgens je gevoel en intuïtie. Dat spiritualiteit vandaag de dag een zweverig imago heeft gekregen heeft alles te maken met de nuchterheid en zakelijkheid van de maatschappij. Spiritualiteit heeft haast geen plek in onze maatschappij en waar het wèl een plek heeft wordt het anders genoemd om vooral maar niet het zweverige imago opgeplakt te krijgen. Intuïtief, back to nature, zingeving zijn termen die je de laatste tijd veel hoort.

‘Jij bent niet zweverig dus ook niet spiritueel’ zei iemand tegen me. Ten eerste heeft ze daarin geen gelijk; ik ben wel degelijk spiritueel. Haar opmerking heeft me aan het denken gezet. De term zweverig wordt gegeven aan alles dat te maken heeft met een hang naar iets onverklaarbaars, innerlijke kracht, een geloof in méér dan wat we kunnen zien en bevatten. Is dat waarom het angstvallig wordt weggehoond als zweverig? Angst voor het onbekende kan diep zitten en spiritualiteit zet juist aan tot het onderzoeken van jezelf. Dat brengt nogal wat teweeg en als je daar niet tegenop gewassen bent is het gemakkelijker om het weg te honen en je ervoor om te draaien. Tegelijkertijd betekent het dat wanneer je spiritueel bent aangelegd, je niet binnen de maatschappelijk verantwoorde normen valt. Nuchterheid en aardsheid zijn dat wèl waardoor spiritualiteit in context met die twee eigenschappen eerder een contradictie lijkt.
Het is een opvatting die kant nog wal raakt. Want ieder mens is anders. Het zijn ongefundeerde aannames die geënt zijn op algehele misvattingen en heersende vooroordelen die afkomstig zijn uit de zeventiger jaren waarin hippies in bloemetjesbroeken zweverig op de Amsterdamse Dam zaten te zitten. Of… wacht eens even… ook dat is een vooroordeel en een aanname.

Het is heel moeilijk om niet in hokjes te denken! Hokjes en kaders zijn zo gemakkelijk om het leven begrijpelijk te maken. Het wordt ons al geleerd vanaf de kleuterschool: loop maar mee met de rest, dan maak je het jezelf niet zo moeilijk en wordt je geaccepteerd. Daarmee beperk je de persoonlijke ontwikkeling en de vrije geest en juist die vrije geest is gekoppeld aan intuïtie en spiritualiteit. Bij de een meer dan bij de ander, maar zo zijn we allemaal uniek. De een is ook beter ontwikkeld in sport dan de ander en de ander is weer beter in talen dan de een.
Wat betreft spiritualiteit en zweverigheid maakt het me niet uit of ik als zweverige of als nuchtere heks wordt bestempeld. En maakt het me ook niet uit dat spiritualiteit tegenwoordig wordt bestempeld als zingeving. Het is sowieso fijn dat daarvoor plek en ruimte is, zweverig of niet. Het zijn vooral de vooroordelen en de aannames waartegen ik iets heb. Als we allemaal zouden proberen om niet meer in hokjes en vooroordelen te denken, zou de wereld een stuk vrijer zijn. Niet alleen voor anderen maar ook voor jezelf!

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van workshops en trainingen.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je bij deze uit voor mijn Facebook Community

Magische groetjes! Lunadea✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Oeroude feesten

In de tijd van onze voorouders werden seizoenveranderingen uitgebreid gevierd. Zij waren nog voor het overgrote deel...