Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Heksen en de maan

Datum: 12 / 08 / 2015

Het is ochtend, vroeg in de ochtend. Overal is het nog donker, hier en daar hoor ik een vogel die zijn stem laat horen. Hier en daar zie ik de schim van een kat vluchtig wegschieten. Maar nog nergens zie ik een menselijk teken van leven. De gordijnen zijn dicht en de meeste mensen liggen nog te slapen. Slechts hier en daar zie ik licht branden, maar tot nu toe ben ik de enige die zich op dit vroege uur op straat waagt.

Plotseling voel ik het… dat gevoel dat ik altijd krijg wanneer het volle maan is. Het is een gevoel alsof mijn hele lichaam tintelt en reageert op het wonder dat de maan heet. Het is als kippenvel dat over je rug loopt, alsof al je haren op je lichaam recht overeind gaan staan. Op deze momenten besef ik pas de kracht die deze grote zilveren bol in de hemel heeft. Ik kijk naar boven en zie haar. De maan. De zilveren bol aan de hemel, met haar zilveren licht dat alles beneden op aarde een mysterieuze gloed geeft. Ik kan verdrinken in het kijken naar haar. Ze is als een moeder van licht die haar kinderen, de sterren, om haar heen heeft verzameld. Haar kinderen die ieder op zich een eigen verhaal vertellen en een eigen pad vormen, als een slinger van lichtjes aan die donkere hemel.

Het symbool van de godin

De maan is een belangrijk symbool in mijn beleving. Ik gebruik altijd een maan als symbool voor de godin en het vrouwelijke. Wanneer ik kaarsenmagie doe, zet ik dit symbool op de kaars om het die kracht van haar mee te geven. Ik gebruik de kracht van de maan tevens om dingen op te laden, zoals stenen, water, of mezelf tijdens een meditatie. Ik gebruik de kracht van de maan om mijn band met de godin op te laden en me bewust te raken van haar kracht die altijd om me heen is.

Ik draag niet alleen als pseudoniem het Romeinse woord voor maangodin (luna-dea), maar draag ook altijd een maansteen bij me. Toen ik de steen zag en had aangeraakt, wist ik gelijk dat ik er één als ketting wilde dragen. Sindsdien zijn we onafscheidelijk en ben ik heimelijk verliefd op deze mooie steen. Wanneer hij je eenmaal heeft betovert met zijn steeds weer verkleurende blauwe gloed, ben je verkocht. Zo is dit wonder aan de hemel verweven in mijn leven en verweven in mijn doen, zijn en laten. Verweven in mijn hart en verweven in mijn ziel. Want ik twijfel er niet aan dat wanneer de kriebels door mijn lijf stromen, mijn ziel word beroerd door haar kracht en ik de ware kracht van de maangodin voel.

Een vrouwelijk hemellichaam

De maan wordt in hekserij gezien als een vrouwelijk hemellichaam en wordt bijzondere krachten toebedeeld. De maan wordt gezien als de vrouwelijke tegenhanger van de zon. Mannelijk en vrouwelijk. Goddelijk en godinnelijk. Kent de zon vooral veel zonnegoden, de maan kent vooral veel maangodinnen omdat het een vrouwelijk hemellichaam is. Het zendt een vrouwelijke kracht uit naar de aarde en heeft sterke invloed op de aarde zelf, water, dieren, planten en mensen. Ze zorgt voor de getijden, trekt water aan en stoot deze weer af. Niet alleen het water van de zee maar ál het water. Dus ook het water in ons, want ons lichaam bestaat voor zeventig procent uit water. Dat is ook de reden dat er tijdens volle maan meer ongelukken gebeuren, veel mensen slechter slapen en er meer geweld wordt geregistreerd door de politie. Ongemerkt reageert iedereen op de energie van de maan, of je je er nu wel of niet bewust van bent.

De vier maanfasen

Heksen zijn zich bewust van de veranderende fasen van de maan en de daarmee gepaard gaande veranderende energie. De maan kent vier grote fasen: donkere of nieuwe maan (waarbij de maan niet te zien is en dus ook het minste kracht uitzendt), wassende maan (de maan groeit weer in grootte en de energie neemt toe), volle maan (de maan is in zijn geheel te zien en de kracht is het sterkst) en afnemende maan (de maangrootte neemt af, evenals haar kracht en energie). Elke maanfase heeft dus haar eigen kenmerk. Bij magisch werk kun je rekening houden met deze kenmerken. Magisch werk om iets aan te trekken (iets toe te laten nemen) kun je het beste doen tijdens wassende maan, magisch werk om iets af te stoten kun je het beste doen tijdens afnemende maan, magisch werk om iets nieuws te beginnen tijdens nieuwe maan, en volle maan is in principe geschikt om elke vorm van magie extra kracht mee te geven.

De kracht van volle maan

Volle manen zijn bijzonder en zijn het krachtigst van alle maanfases. Er zijn dertien volle manen in een jaar en alle dertien volle manen hebben namen gekregen. Deze namen kunnen sterk uiteen lopen. In de nieuwsbrief gebruik ik de namen die Joke en Ko Lankester hebben bedacht, maar in principe zou het beter zijn om te kijken naar het jaargetijde en de maand en je eigen gevoel. Probeer voor jezelf aan te voelen hoe de verschillende volle manen aanvoelen en er eigen namen aan te geven.

In mijn webshop vind je volle maankaarten, één kaart voor elke volle maan met daarop de bijbehorende eigenschappen

Heksen doen maanvieringen tijdens de volle manen. Deze feestdagen worden esbats genoemd. Het zijn geen uitbundige feesten zoals de jaarfeesten, maar het zijn wel feesten waarop de maan geëerd wordt om haar kracht, waarbij magisch werk wordt verricht en de heks zich kan opladen met de krachtige maanenergie. Leven naar het ritme van de maan geeft veel verdieping aan je heks-zijn.

Je leeft naar de ritmes van de natuur door de jaarfeesten te vieren. Dat is een zonneritme, de maan is een nachtritme. Dag en nacht, zon en maan, licht en donker. Het hoort allemaal bij elkaar en is allemaal geïntegreerd in je lichaam en ziel. Mensen zijn tegenwoordig alleen vergeten hoe te leven naar de ritmes van de aarde en hun lichaam. Veel heksen zijn zich er wél van bewust en proberen dit weer op te pakken door het vieren van maan- en jaarfeesten.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...