Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Geboorterituelen

Datum: 28 / 08 / 2016

Iedere niet-westerse cultuur lijkt geboorterituelen te hebben. Me verdiepend in oude culturen, gebruiken en tradities van deze bodem ben ik me ook gaan inlezen op geboorterituelen.
September is in zicht, wat betekent dat de negen maanden haast rond zijn. Kleine Viking, Grote Viking en ik bereiden ons voor op een van de grootste levensveranderende gebeurtenissen van ons leven: het ritueel van de geboorte. Maar wat ritueel en oude traditie betreft is het bar slecht gesteld in onze eigen hedendaagse cultuur.

Van ooievaar tot burenlapjes

Er is de ooievaar, die pas door een van de recente koninginnen uit Duitsland hierheen is gehaald. Er is beschuit met muisjes: een stunt van De Ruijter die aan heeft geslagen. Vrijwel het enige dat ik heb gevonden is het al uit de zeventiende eeuw stammende gebruik om na de geboorte vrijwel direct op kraamvisite te gaan. In West-Friesland spijkerde de kersverse vader na de geboorte een lapje aan de deur zodat de buurt wist dat de kleine er was en buren langs konden komen om te proosten op de nieuwe buur.
Maar magische rituelen, tradities en gebruiken ben ik niet tegen gekomen. Het burenlapje is het oudste dat ik heb gevonden. En dus keren we in onszelf en bepalen zelf onze rituelen en tradities, doen we wat goed voelt.

De gebruiken die ik tot geboorteritueel heb gemaakt

Tijdens en vlak na de geboorte zullen we offers brengen buiten het erf zodat al het ongewenste buiten blijft. Voorouders worden betrokken bij de geboorte omdat de voorouderlijn zich voortzet. En het voor het eerst noemen van de naam die we hebben gekozen en het doorknippen van de navelstreng, de lichamelijke band tussen mij en de kleine, zijn ook betekenisvolle momenten die we ritueel zullen ondersteunen. Hoe? Dat zal op dat moment vanzelf blijken.

 

Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen.✰Ik wil meer gratis tips en weetjes, Lunadea!
Het enige wat je hoeft te doen in jouw mailadres hier invullen. Ik beloof je dat ik je niet meer dan noodzakelijk zal spammen 😉
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Vond je dit interessant? Dan nodig ik je uit voor mijn Facebook Community

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...

Mijn boeklancering!

Wat heb ik lang uitgekeken naar deze datum!Na maanden schrijven, redigeren en wachten was het eindelijk zover, en ging...