Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Vrijdag de 13e – Oorsprong, bijgeloof en positieve energie

Datum: 13 / 10 / 2023

In veel delen van de wereld wordt vrijdag de 13e beschouwd als dé ongeluksdag. Deze overtuiging heeft diepe wortels in het christendom. De christelijke associatie van vrijdag als een ongeluksdag stamt af van de overlevering dat Eva op een vrijdag de verboden vrucht at, wat leidde tot de zondeval. Hierdoor werd vrijdag van oudsher als een ongeluksdag beschouwd. Volgens sommige kerkelijke geloofswetten was het zelfs verboden om op vrijdag bepaalde activiteiten uit te voeren, zoals wassen en werken, om zonden te vermijden.
De toevoeging van het getal 13 aan vrijdag als ongeluksdag, komt voort uit het verhaal van Goede Vrijdag, waarop Jezus zijn laatste avondmaal had met zijn twaalf discipelen, waarvan de dertiende, Judas, hem uiteindelijk verraadde. Dit maakte van 13 een ongeluksgetal, omdat degene die als dertiende komt, geassocieerd wordt met verraad en ongeluk.

Andere perspectieven op vrijdag de 13e

Naast de christelijke oorsprong zijn er ook andere verhalen en betekenissen verbonden aan vrijdag de 13e. Een daarvan is het verhaal van Freya, waarbij heksen een ritueel uitvoerden op haar naamdag. Doordat ze als dank een kat naar de heksen stuurde, waren ze ineens met dertien, wat als ongelukkig werd beschouwd. Dit leidde tot het idee dat dertien een negatief getal is.

Numerologie en positieve energie

Interessant genoeg heeft het getal 13 een positieve betekenis in de numerologie. Het kan worden gezien als 1 plus 3, wat gelijk staat aan 4, wat balans en evenwicht vertegenwoordigt. Bovendien staan de vier windrichtingen voor de bouwstenen van het leven. Dus, ondanks de negatieve connotatie, heeft 13 ook een positieve kant.

Moderne perspectieven op vrijdag de dertiende

In de moderne tijd wordt vrijdag de 13e nog steeds met bijgeloof omgeven. Veel gebouwen, zoals hotels en flats, vermijden het gebruik van het nummer 13. Statistieken suggereren zelfs dat er op vrijdag de 13e meer ongelukken gebeuren dan op andere dagen. Dit kan deels te wijten zijn aan het feit dat mensen die geloven in bijgeloof vaak gespannen zijn en onbewust negatieve gebeurtenissen aantrekken.

Een positieve benadering van vrijdag de 13e

Hoewel veel mensen bang zijn voor vrijdag de 13e, zien veel heksen het juist als een positieve dag, vanwege de associatie met Venus en liefde. Als je deze dag positief benadert, kun je zelfs extra energie voor liefdesmagie genereren. Dus, in plaats van angst, kun je vrijdag de 13e beschouwen als een dag vol positieve, liefdevolle energie.

Kortom, vrijdag de 13e is doordrenkt van geschiedenis en bijgeloof, maar bedenk dat gedachtenkracht ongelooflijk sterk is: je kunt dus zelf bepalen hoe je deze dag ervaart. Het kan een dag zijn om positieve energie te omarmen en jezelf open te stellen voor liefde en magie. Daarom is mijn advies voor vrijdag de 13de is: wees niet bang voor ongelukken, maar omarm de mogelijkheid van een geweldige dag op vrijdag de 13e!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De god in hekserij

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of je...