Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Meer over de Juletijd

Datum: 21 / 12 / 2017

Vandaag begint de Juletijd, ook wel Joeltijd of Yuletide genoemd. Althans, sommigen beginnen te tellen op 21 december (met Midwinter) en anderen beginnen te tellen vanaf 24 december. De Juletijd is een periode van ongeveer twee weken waarin er geen tijd lijkt te bestaat, waarin we ons bezighouden met feesten en samenzijn. Hoe noordelijker je komt, hoe logischer het idee lijkt dat er geen tijd zou bestaan in deze twee weken, omdat er daar in deze tijd geen licht is. Twee weken lang is het donker en dat maakte dat onze voorouders deze weken zagen als weken buiten de tijdsrekening.

Ook hier merken we dat deze weken anders zijn. We keren ons terug en naar binnen en het is de helft van het jaar waarin we nagaan wie we zijn en wat we eigenlijk willen met ons leven. Wat wil jij in het komende jaar bereiken?

Zo vier je Jule/Yule

Maak van een blok hout een Juleblok door het te versieren met hulst en ander wintergroen. Zet een vuurkorf klaar en verbrand het Juleblok om zo de zon te eren en vragen terug te keren. Sommige heksen blijven de hele nacht buiten en houden de hele nacht hun Julevuur brandend om de volgende ochtend de zon op te zien komen. Zo is de cirkel rond. Heb je geen tuin of vuurkorf, boor dan gaten in je Juleblok waarin je kaarsen of waxinelichtjes plaatst, of leg het blok voor een mooie kandelaar met kaarsen.

Een Juleblok met kaarsen

Eer het leven en ontsteek overal lichtjes in huis om de zon aan te moedigen de dagen weer te lengen met haar licht. Een eeuwenoude traditie van onze voorouders. Dit is de tijd om weer banden aan te trekken en ruzies bij te leggen: wees lief voor elkaar! Zorg voor elkaar. Vroeger was het niet zo vanzelfsprekend als nu dat je de winter makkelijk zou overleven en kon het wel eens je laatste Jule tezamen zijn.

Een Juleritueel

Doof alle lichten in en om het huis en ervaar het donker voor enige tijd. Dan – als je er klaar voor bent – mag je een kaars ontsteken. Zie en ervaar hoe één simpele kaars de kamer verlicht. Vervolgens mag je het liefst met dezelfde kaars andere lichtjes ontsteken en zie hoe het licht groeit en groeit, net als het licht van de zon. Weten dat een klein lichtpuntje wonderen doet, doet je misschien ook beseffen dat iets liefs doen voor elkaar ook een groot effect kan hebben. Iets kleins, iets liefs maar recht uit het hart doet meer dan je denkt!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant: