Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

De band van de sibbe

Datum: 15 / 12 / 2015

Nu de twee sibbes al drie maanden samenkomen naderde het toewijdingsmoment. De eerste drie sibbe-avonden waren al mooie en bijzondere avonden waarbij de groepen steeds hechter werden. Het waren ook avonden om te proeven aan de sibbe, aan de andere heksen, aan ons, aan de wijsheid die werd gedeeld en aan het gevoel. Sommigen besloten weer hun eigen pad te lopen, anderen kozen bewust voor de sibbe. En zo naderde het moment van het toewijdingsritueel: het moment van belofte en gelofte aan jezelf, de goden en de sibbe.

Tegenwoordig lijkt het of de waarde van een belofte is afgezwakt. Beloften worden makkelijk gemaakt en ook makkelijk gebroken. Maar de kracht van woorden en daden is groot, zéker in magie. Zodoende is het toewijdingsritueel een groot goed. Wanneer je een belofte doet van jezelf (ten overstaan van goden, gidsen en voorouders) aan de sibbe dan is dat een belofte voor het leven. Het breken van zo’n belofte heeft consequenties.

Zes heksen stonden vorige week in de cirkel en spraken tijdens het toewijdingsritueel woorden van beloften uit voor de Tilia-sibbe. In vol vertrouwen en met heel het hart. Gisteravond stonden de eerste acht heksen van de Ur-sibbe in de cirkel en spraken prachtige woorden van belofte en gelofte uit, recht uit het hart. Het waren woorden die raakten en verbonden. De heksen werden daarmee sibbelingen, familie, broeders en zusters. De band is gesmeed.

Een sibbe in plaats van een coven

Wij noemen onze heksengroepen heel bewust een sibbe in plaats van een coven omdat wij ons met de twee sibbes richten op hekserij van eigen bodem, op de magie van het land, op de historie en de geschiedenis van onze eigen voorouders, hun magie en hekserij. Omdat we traditionele heksen zijn, geen wiccans. Sibbe is het Saksische woord voor ‘groep die aanvoelt als familie’ en zo voelt dat ook! Het woord coven is een oud Engels woord dat ‘vergadering’ betekent. Dat staat voor mij heel ver af van het gevoel dat een coven of sibbe mij geeft.

 

 

 

 

Een sibbe is een groep die aanvoelt als familie

Het toewijdingsritueel is een ritueel dat volgt na drie maanden op proef in de sibbe te hebben meegedaan. Drie maanden om te bepalen of dit jouw nieuwe ‘familie’ is, de juiste groep om in verder te leren. Sommige heksen kozen weer voor een solitair pad, de anderen kwamen samen, voor het ritueel van toewijding aan zichzelf, aan hekserij, aan de goden en aan de groep. Een intens mooi ritueel om een nieuw en gezamenlijk pad te markeren. Een intens mooi ritueel om de verbinding aan te gaan met alle andere sibbelingen, met de gekozen heksenfamilie: met de sibbe.

Het kan soms moeilijk zijn om gelijkgestemden te vinden als heks, vooral als je net begint. Voel je ook de behoefte om in contact te komen met andere heksen? Hiervoor startte ik mijn besloten Facebookgroep Lunadea’s Heksenketel.  Dit is een warme en actieve heksencommunity, waar je terecht kunt met je vragen, contacten kunt leggen met andere heksen en waar je inspiratie kunt opdoen voor jouw eigen hekserij. Je bent van harte welkom!

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

De crone

Daar staat ze, een indrukwekkende verschijning van over de zeventig met lang grijs haar rond een gerimpeld gezicht. Om...