Meer leren over Hekserij? Ontdek mijn gratis trainingen →

Zo vind je jouw energie weer in de donkere tijd

Datum: 06 / 10 / 2023

We bevinden ons nu in de herfst en gaan binnenkort de winter in: traditioneel gezien het moment om jezelf terug te trekken, minder energie te verbruiken en jezelf terug te vinden. Maar hoe doe je dat in een maatschappij die juist in deze tijd extra druk lijkt te worden? December nadert snel, en dat betekent voor velen een drukke tijd. Als ondernemer ben ik nu al bezig met de voorbereidingen voor Black Friday, Sinterklaas, Kerst en andere feestdagen. Het lijkt soms tegenstrijdig, want mijn energie past nu beter bij knusse avonden op de bank met een dekentje, een kop thee en een goed boek of de afstandsbediening. Maar ik moet wel door die dufheid en het verlangen om me terug te trekken heen breken om de dag door te komen. In deze blogpost deel ik wat ik doe om energie te behouden, ondanks de kortere dagen en langere nachten.

De kracht van routine

Ik heb ontdekt dat routine voor mij essentieel is. Als ik de wekker niet zet, kan ik gemakkelijk tot 7 of 8 uur blijven liggen, vooral nu het ’s morgens langer donker is. Maar als ik vroeg naar bed ga en op tijd opsta, voel ik me energieker. Opstaan om 5 uur klinkt voor velen absurd vroeg, maar voor mij werkt het. Het geeft me veel meer energie dan wanneer ik doorslaap en extra uren slaap pak.

Meditatie en lichte lichaamsbeweging

Mijn ochtendroutine omvat ook meditatie en een korte lichaamsbewegingssessie van ongeveer 15 minuten. Hoewel ik geen fan ben van sporten, helpt dit om mijn energie op gang te krijgen. Soms begin ik zelfs met sporten als ik me erg duf voel, voordat ik mediteer. Dit geeft me een boost en helpt me mijn dag te beginnen.

Terugtrekken, maar niet volledig

Hoewel de herfst en winter traditioneel momenten zijn om je terug te trekken, betekent dit niet dat onze voorouders maandenlang in hun huizen zaten zonder iets te doen. Er werden binnenshuis activiteiten ondernomen, zoals kleding maken, herstellen, spinnen, weven, verhalen vertellen, tradities doorgeven en kennis vergaren. Volledige afzondering is dus niet nodig.

Actief blijven en de natuur opzoeken

Om mijn dufheid te doorbreken, luister ik naar actieve muziek en maak ik verbinding met de natuur. Regelmatig de natuur in gaan, zelfs als het koud is, helpt om nieuwe energie te genereren. Dit kan eenvoudigweg wandelen zijn, maar ook het bewust maken van contact met de natuur. Blote voeten op de grond zetten en zelfs bomen knuffelen kunnen bijdragen aan het opdoen van nieuwe energie.

Tuinieren als energieboost

Tuinieren kan een geweldige manier zijn om weer in contact te komen met de natuur en je energie op te laden. Zelfs als je geen ervaring hebt, kun je kleine dagelijkse taken in je tuin doen om de band met de natuur te versterken. Dit kan ook tussendoor tijdens je werkzaamheden, bijvoorbeeld in je pauze.

Tot slot

Naarmate we de donkere maanden ingaan, is het normaal om je energie te voelen afnemen. Het is belangrijk om manieren te vinden om deze dufheid te doorbreken en energiek te blijven. Routine, lichte lichaamsbeweging, meditatie, muziek, en vooral contact maken met de natuur kunnen allemaal helpen om je energie weer op peil te brengen. Dus ondanks de donkere dagen, laten we actief blijven en onze energie behouden!

Wat doe jij om energiek te blijven in de donkere tijd van het jaar?

Deze blogpost is gebaseerd op aflevering 29 van Lunadea’s Heksenklets, de podcast over hekserij en magisch leven.

Link-in-bio-lunadea

Over de auteur

Lunadea – Heks en schrijfster

Hoi, ik ben Lunadea en mijn grootste passie is het delen van kennis over hekserij, zodat ik heksen help om met meer vertrouwen, zelfstandig hun weg te vinden op hun eigen heksenpad.

✰ Als traditionele heks leer ik mensen om hun eigen innerlijke kracht te ontdekken en te leven vanuit oer-wijsheid. Dat doe ik door het geven van online en offline workshops en trainingen. ✰

Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Wat is hekserij?

Een heks is één met de natuur Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat degenen die zich bezighouden met...